MINDENKI! Ha valakit látnátok össze esni az utcán mit tennétek?
kérlek előbb írjátok meg a válaszotokat és ezt csak utána olvassátok. googlezni nem ér, arra vagyok kíváncsi magatoktól mit tennétek.
-
ha neadj isten felmerülne bennetek hogy a tag nem csak elájult hanem esetleg hírtelen halált kapott tudnátok mit kell tenni?
-
nem is azt mondom hogy kezdj neki az újra élesztésnek ha nincs tapasztalatod vagy nem vagy biztos magadban, de szerintem ilyesmi helyzetben mindenképpen kurjantsd el magad hogy van e valakinek rutinja az újra élesztésben. ha más nem legalább esélye lesz az ürgének olyat találni aki tud kezdeni vele valamit
#7 igen ez valószínűleg így van pedig lehetne máshogy is én is kicsit ezért forszírozom a témát hogy legyenek minél többen akik tudnak ilyen helyzetekben segíteni embertársaikon.
#10 neked is azt mondom hogy akkor mindenképp rikkantsd el magad hogy nagyobb ember tömeg tudja hogy valakinek segítségre van szüksége
Tudom mit kell tenni, mert tanultam, többször is. De hogy éles helyzetben nem fagynék-e le, azt nem tudom.
Megjegyzés a válaszadóknak: Szívmasszázst nyilván olyannak csinálsz, aki halott. Így tehát kárt nem tudsz vele okozni, hiszen már úgy is meghalt. Mi van akkor, ha eltöröd pár bordáját? Semmi.
Szóval nyugodtan rá lehet ugrani és nyomni a mellkasát, mert annál rosszabb, hogy meghal, már nem lehet.
Egyébként is csak az a célja a szívmasszázsnak, hogy addig, míg kiér a szakszemélyzet biztosíts valamiféle vérkeringést a testében, nem konkrétan az a cél, hogy gyógyszer meg defi nélkül visszahozd.
1. biztosítanám a terepet
2. megszólítanám, felmérném az állapotát amennyire lehet
3. ha nem lélegzik és/vagy nincs keringés szólok ott egy embernek ,h hívjon mentőt újraélesztéshez ,biztosítanám a légutakat és megkezdeném a mellkaskompressziót 30 nyomás 2 befújás és ezt csinálnám addig amíg át nem veszi tőlem a mentős!
Odamennék, megráznám a vállát hogy lássam, hogy reagál-e vagy nem. Megnézném, hogy lélegzik-e (hármas érzékeléssel)
Ha lélegzik és van pulzusa, akkor stabilba teszem (?) ebben nem vagyok biztos, csak az tuti hogy ilyenkor nem kell újraéleszteni
Ha nem lélegzik, elkezdeném újraéleszteni, de előtte megkérnék valakit, hogy hívja a mentőket és mondja meg hogy jöjjenek ki és hogy megkezdtem az újraélesztést. Gyorsan elkezdeném, nem tökölnék mert tudom, hogy szorít az idő. Azt tudom, hogy jobb egy konkrét személyt kijelölni és őt megkérni a mentőhívásra, mert így biztos hogy kihívja.
Újraéleszteni jól tudok, azt nagyon begyakoroltatták velem.
Nem olvastam el a válaszokat, de azt tudom, hogy rengetegen azt se tudják, hogy ilyenkor mit kell csinálni :( meg ha valami ilyet látnak, akkor tűnnek el a helyszínről. Eddig azt hittem, hogy csak a csövesekhez nem mennek oda segíteni, de múltkor egy öltönyös fickó feküdt a földön és mentek el mellette az emberek, úgyhogy.... Szomorú ez, kicsit szigorúbban kéne venni az elsősegélynyújtás oktatását, mert az egészségügyi dolgozókon, meg azokon kívül megtanulták jogsira és nem felejtették el az emberek nem tudnak rendesen elsősegélyt nyújtani és ha valami olyat látnak, tűnnek el a helyszínről. (Tiszt. kiv.)
Mentőt hívnék.
Az alapvető dolgokat (légtés, reagálás stb.) meg tudnám mondani, de nagyon régen tanultam elsősegélyt, azt sem jogsi miatt, így nem biztos hogy hozzá mernék nyúlni. Csak biztos tudással kezdenék bele pl. egy újraélesztésbe.
1-megráznám a vállát hátha reagál
2-életjelenségeket megvizsgálnám
3-sérülések ellenőrzése
4-ha elájult akkor láb megemelése, eszméletvesztésnél stabil oldalfekvés utána mentő hívása
Ha nincs életjelenségei akkor először felhivnám a mentőket, utána kezdeném el az újraélesztést.
2 évig tanultam elsősegélyt.👌
Azért mert pl én elordítom magam az utcán hogy valaki hívja ma mentőt akkor szerintem senki nem fogja. Csak néznek mint borjú az új kapura és áh megjött a busz és mennek szépen tovább. Az emberek olyan mértékben egy paraszt bunkó népség hogy az hihetetlen. De ha már nekik lesz bajuk akkor egyből felkapják a vizet hogy miért nem kap segítséget.
Nagy tisztelet a kivételnek aki foglalkozik ember társa életével.
Odamennek, ha szukseges, megkezdenem az ujraelesztest.
Egyszer volt hozza "szerencsem" egy csoporttarsammal, pont elsosegely kurzusrol mentunk, hat, szegeny bacsin az sem segitett, hogy elkezdtuk ujraeleszteni. A "vicc"az volt, hogy a busz lepcsojen esett ossze, senki nem jott oda segiteni, mi, a 2x50 kilonkkkal alltunk neki levinni a buszrol.
Ez nem bunkóság, közöny és hasonlók, hanem egy alapvető, bedrótozott emberi tulajdonság - pszichológiai jelenség, úgy hívják, hogy felelősségmegoszlás, az a lényege, hogy ha sok ember van ott, akkor senki nem mozdul, mert miért pont ő. Ez valószínűleg egyfajta túlélési stratégia és elég mélyen gyökerezik. Természetesen túl lehet lépni rajta, amiben főleg az segít, ha nem először kerül hasonló helyzetbe az illető vagy sokat gyakorolta, mi a teendő ilyen helyzetben. Ha ugyanezek az emberek egyedül néznek szembe a problémával, akkor a többségük nem lép le, hanem segíteni próbál.
Ezért mondják azt, hogy ha segítséget kérsz, akkor azt ne általában a tömeghez fordulva, mert akkor senki nem fog kilépni, hanem válassz ki egy szimpatikus arcot és direktbe menj oda hozzá és szólítsd meg, jó eséllyel segíteni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!