Hogyan lehet elkerülni a TB fizetési kötelezettséget?
Nem részben van igazam, hanem ez a valóság, aki ezt nem látja be, az elvakult.
Mivel nemsokára megszerzem a közgazdász végzettséget, ezért van némi rálátásom a gazdasági helyzetre és a piac működésére. Valamint abban a szerencsés helyzetben is vagyok, hogy az egészségügy helyzetébe is belelátok. Naponta szembesülök azzal, mi folyik ott.
Neked lenne lelked ahhoz, hogy lelkesen csináld a munkád, miközben a betegek megaláznak? A legkisebb dologért (nem őt hívtad be elsőnek, hanem azt, aki épp haldoklik vagy rosszul van) egyből feljelentik az eü dolgozókat. Mégis hogy lehetne úgy felelősségteljes munkát végezni, ha nincs meg hozzá eszközöd? Hogy vegyen vért szerencsétlen betegtől, ha nincs hozzá tű, vagy ami fontosabb, fertőtlenítő szer? Vállalja fel, hogy talán kap egy jó kis fertőzést, aztán élete végéig börtönben ülhet? Azért ne keverjünk össze egy piaci szereplőt (mondjuk egy gázvezeték szerelőt) egy állami intézménnyel. Az államnak lenne dolga (egész pontosan az OEP-nek), hogy pénzzel támogassa a színvonalas ellátást. Ehelyett hova megy a pénz? Minden másra, amire semmi szükségünk (foci, stadion, reklámok, propagandák, furcsa külföldi utak, felcsúti fejlesztések, stb.).
Egy piaci szereplőnél megteheted, hogy ha rosszul végzi a munkáját, keresel másikat. Azonban ez a hiba maga a szerelő hozzá nem értéséből fakad, ezzel pedig felvállalja azt, hogy ha nem vagy elégedett a szolgáltatásával, akkor keresel egy másik szerelőt. Itt hibáztathatod a szerelőt. Azonban az állami egészségügyi ellátást nem. Nem a nővér vagy az orvos tehet arról, hogy nem tud rendesen ellátni, vagy sokáig kell várni egy-egy kivizsgálásra (bár hozzáteszem, ha ki tudod fizetni a vizsgálat árát, akkor azonnal mehetsz is), hanem amiatt, mert nincs elegendő forrás, legyen az pénzbeli vagy nem pénzbeli erőforrás.
Már írtam korábban, ha nem tetszik valami, igénybe lehet venni magánklinikák szolgáltatását, ezzel viszont nem az egészségüggyel szúrsz ki, mivel a fizetést úgyis az államtól kapják.
Meddő vita ez, hiszen nem vagy hajlandó ezt belátni. Sok ember sajnos nem tudja, hogy mennyi mindenre lehetne lehetőség, de az OEP nem hajlandó finanszírozni, és emiatt hány ember élete kerül veszélybe.
Látom, nem olvastad végig az előző válaszomat... Nem fogom még egyszer leírni, miért vágnak minden paraszthoz mosolygós fejet... Azt pedig elhiheted, hogy a kollégiumi takarítónők többször gorombák, mint kedvesek...
Az a felvetésed pedig egyesen röhejes, hogy bizonyos területeket miért nem adnak magánkézbe. Erre egyszerű a válasz: mert a piaci árazás jóval magasabb, mint az állami, így rengetegen nem tudnának hozzájutni annak a területnek a szolgáltatásaihoz... Nem véletlenül van az eü állami kézben.
Kicsi csillag, átsiklottál a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó hasonlatom felett, csak a magadét hajtod. Így fölösleges vitatkozni.:-) A tb-járulék fizetése közteher, éppúgy, mint az szja, tetszik, nem tetszik, fizetned kell. Ha nem felel meg az ebből biztosítható egészségügyi ellátás, akkor elmész magán intézménybe, ott úgy mosolyognak rád, ahogy szeretnéd, nincs várólista, csak ki kell perkálnod az árát. Ettől még bármikor felcsavarodhatsz a kocsiddal egy fára, az akut ellátásodat mentőstül, mindenestül a tb fedezi, úgyhogy nem hisztizhetsz azon, hogy miért fizetsz.
Paraszt betegre, aki rajtam akarja leverni a saját értetlenségéből származó frusztrációját, és nekem akarja megmondani, hogy én sztrájkoljak-e vagy se, ha NEKI nem tetszik a kormány, nem fogok mosolyogni, csak ellátom legjobb tudásom szerint. Ez az én döntési jogköröm, nem a tiéd, akár tetszik, akár nem, lehet futni anyuhoz panaszkodni.
Belinkeltem neked az OEP nyilvános költségvetését. Az "ennyi rengeteg pénz" konkrétan lófax pénz, 9,5 millió ember magas szintű egészségügyi ellátására. Nézd meg akár a környező országok adatait, a GDP hány százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra.
Irgalmatlan mennyiségű pénz hiányzik a rendszerből, ezt egyetlen kormány sem fogja felvállalni, hogy rendbetegye, alaptól a tetejéig, nem is 4 éves projekt. az kétségtelen, hogy még mindig van pazarlás is, rengeteg fölösleges vizsgálat, sőt, műtét is (kiugróan magas a programozott császármetszések aránya pl., ennek a fele sem indokolt), szakorvosi hálózatba küldözgetés olyan problémákkal, amiket az alapellátásban illene orvosolni, nincs átfogó információs rendszer, stb, stb. Nyilván jobban működne 10-szer ennyi pénzből, pláne, ha legalább a nagy pazarlásokat kiküszöbölik, kérdés, hogy ki vállalja be a drasztikusan megemelt tb-járulékot, amikor még ezt is sokalljátok? A forrást ugyanis valahonnan elő kell teremteni.
A 28-as válaszoló gyönyörűen összefoglalt mindent. Én még csak annyit tennék hozzá, hogy egy egészségügyis nem sztrájkolhat. Nem teheti meg, mert etikátlan lenne, illetve köti őket az esküjük.
Másrészt, ahogy már korábban mondták, siralmasan kevés pénzt fektetnek az egészségügybe. A semmiből pedig nem lehet normálisan ellátni senkit, de ezt hibába magyarázzuk oldalakon keresztül, úgysem olvasod el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!