Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogyan lehet elkerülni a TB...

Hogyan lehet elkerülni a TB fizetési kötelezettséget?

Figyelt kérdés
Mérhetetlenül felháborítónak tartom, hogy több mint 15 éve dolgozom. Egyetlen egy napot NEM voltam SOHA betegszabadságon és orvosnál sem jártam, mert semmi bajom NEM volt. Most el kellett mennem háziorvoshoz, aki beutalt ultrahangra. Az ultrahanghoz kértem időpontot KÉT ÉS FÉL hónap múlva lesz az időpont valamint közölték, hogy PAPÍRTÖRLŐT vigyek magammal mert a zselét nem tudják mivel letörölni. Azon háborodtam fel, hogy a 15 év munkaviszony alatt -mivel odafigyelek az egészségemre életmóddal, egészségmegőrzéssel- annyi pénzt fizettem be a TB kasszába, amiből most a minisztereknek "fenntartott" magánklinikán teljes kivizsgálást eszközölnének fél nap alatt, röhögve. Felháborító, hogy megsarcolnak olyasmivel amit nem tudok kikerülni de amikor szükségem lenne rá, akkor még papírtörlőt is vigyek magammal. Talán egy kis ráépülő képzéssel az ultrahang diagnosztizálást is elsajátíthatnám ennyi erővel, valamint egy kölcsönzőből a vizsgálat erejéig ultrahang gépet kölcsönözhetnék. Pusztán kérdem: Miért nem fog össze mindenki és tesszük választhatóvá a TB fizetési kötelezettséget? Azok akik egy életen át fizetnek (persely helyett) olyasmibe tolják bele a rengeteg pénzt aminek NINCS értelme! Ha 15 év után arra méltat a magyar egészségügy, hogy papírtörlőt is vigyek magammal nagyon sok száz ezer forintos befizetés után, joggal merül fel a kérdés bennem! Hová "tették" a pénzemet amiből engem kellene, hogy papírtörlővel törölgessenek? :-( Persze tudom a válaszokat, tudom a miérteket, de ez akkor is felháborító és feleslegesnek érzem ma a magyar egészségügyet. Ennek örömére most kiadok 10 ezer forintot magán úton ugyanannak az orvosnak akihez TB alapon kerülnék... Csak mert nem tehetem meg, hogy várjak két és fél hónapot az ultrahangra.

2015. dec. 23. 12:20
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Kedves 19-es! Köszönöm a válaszod. Részben igazad is van. De vajon megvan-e minden szakmánál az íratlan szabály, hogy mik a minimális SZÍNVONALAS szakmai munka feltételei és ha az nem teljesül akkor a szakmájára igényes munkavállaló addig nem hajlandó munkát végezni míg ez nem teljesül? Mert ugye ha mindenki azt nézné, hogy mi egy szakmai minimum színvonal amit saját munkájával el szeretne látni, akkor ugye az alá csak nem megy. Vagy ha mégis akkor a saját maga által felállított színvonalas munkát szegi meg ezáltal. Nem? Olyan ez mint ha mondjuk egy esztergályos vagy hegesztő azt mondaná, hogy van egy 90°-os szögvas illesztés, amit végig összehegeszt. De ha nincs elég hegesztő huzal akkor csak pár centis részen hegeszti össze...? Biztosan nem! Hiszen lehet, hogy a tevékenysége által nem ott nem akkor, de az a kötés elenged és ha olyan helyen van ember életekbe kerülhet. Inkább nemet mond, rúgják ki... Aztán lesz másik olyan cég aki nem kókler munkát követel meg hanem értékeli, hogy csak színvonalas munkát végez az illető. Hm?
2015. dec. 27. 10:27
 22/30 anonim ***** válasza:
Te támogatnád az egészségügyben dolgozókat, ha országos sztrájkba lépnének? Vagy habzó szájjal üvöltenéd, hogy kötélre velük, mert valaki meghalt, valaki meg rokkant lett egész életére, mert a sztrájk miatt nem jutottak időben ellátásra? Hm?
2015. dec. 27. 10:54
 23/30 anonim ***** válasza:

Nem részben van igazam, hanem ez a valóság, aki ezt nem látja be, az elvakult.

Mivel nemsokára megszerzem a közgazdász végzettséget, ezért van némi rálátásom a gazdasági helyzetre és a piac működésére. Valamint abban a szerencsés helyzetben is vagyok, hogy az egészségügy helyzetébe is belelátok. Naponta szembesülök azzal, mi folyik ott.

Neked lenne lelked ahhoz, hogy lelkesen csináld a munkád, miközben a betegek megaláznak? A legkisebb dologért (nem őt hívtad be elsőnek, hanem azt, aki épp haldoklik vagy rosszul van) egyből feljelentik az eü dolgozókat. Mégis hogy lehetne úgy felelősségteljes munkát végezni, ha nincs meg hozzá eszközöd? Hogy vegyen vért szerencsétlen betegtől, ha nincs hozzá tű, vagy ami fontosabb, fertőtlenítő szer? Vállalja fel, hogy talán kap egy jó kis fertőzést, aztán élete végéig börtönben ülhet? Azért ne keverjünk össze egy piaci szereplőt (mondjuk egy gázvezeték szerelőt) egy állami intézménnyel. Az államnak lenne dolga (egész pontosan az OEP-nek), hogy pénzzel támogassa a színvonalas ellátást. Ehelyett hova megy a pénz? Minden másra, amire semmi szükségünk (foci, stadion, reklámok, propagandák, furcsa külföldi utak, felcsúti fejlesztések, stb.).

Egy piaci szereplőnél megteheted, hogy ha rosszul végzi a munkáját, keresel másikat. Azonban ez a hiba maga a szerelő hozzá nem értéséből fakad, ezzel pedig felvállalja azt, hogy ha nem vagy elégedett a szolgáltatásával, akkor keresel egy másik szerelőt. Itt hibáztathatod a szerelőt. Azonban az állami egészségügyi ellátást nem. Nem a nővér vagy az orvos tehet arról, hogy nem tud rendesen ellátni, vagy sokáig kell várni egy-egy kivizsgálásra (bár hozzáteszem, ha ki tudod fizetni a vizsgálat árát, akkor azonnal mehetsz is), hanem amiatt, mert nincs elegendő forrás, legyen az pénzbeli vagy nem pénzbeli erőforrás.

Már írtam korábban, ha nem tetszik valami, igénybe lehet venni magánklinikák szolgáltatását, ezzel viszont nem az egészségüggyel szúrsz ki, mivel a fizetést úgyis az államtól kapják.

Meddő vita ez, hiszen nem vagy hajlandó ezt belátni. Sok ember sajnos nem tudja, hogy mennyi mindenre lehetne lehetőség, de az OEP nem hajlandó finanszírozni, és emiatt hány ember élete kerül veszélybe.

2015. dec. 27. 13:42
 24/30 A kérdező kommentje:
Annak aki kérdezte: Igen támogatnám a sztrájkot. De nevetségesnek tartom azt, hogy "Az IcuriPicuri kórház dolgozói a parlament elé vonultak másfél órára." Vannak sürgős esetek nyilván de ami nem sürgős, azt bizony ha elhalasztanák addig míg nincs megállapodás lehet, hogy az emberek is elgondolkodnának, hogy mit miért hogyan és kire szavazzanak. Csak ugye, választások után tartani ilyen sztrájkot, merő semmiség. Választás előtt két héttel, na annak lenne hatása. Akkor ki lehetne követelni, hogy bizony megállapodás és szerződések védjék a kórházakat. Ki merne választás előtt nemet mondani egy normális egészségügyre? Továbbra is azt mondom, nem kell kísérletezni, mert a spanyol viaszt már feltalálták. Nyilván pont úgy nem működne egyik másik nyugati rendszer sem, de hogy 26 éve nem volt elég egyetlen pártnak sem hogy rendet tegyen és jól működő egészségügyet hozzon létre az elgondolkodtató. Ha lenne (de nincs!!) olyan országos ellenőrzési, minőség ellenőrzési hivatal ami bármely szakmát valós minőségben tud ellenőrizni, akkor akár egyes területek lehetnének magánkézben is! Ha a kontroll meglenne, akkor számon lehet kérni hogy jó vagy rossz amit a magánvállalkozó biztosít. Ha nem jó el lehet hajtani és újat hívni a helyére. De hiszem, hogy az állam is lehet(ne) jó gazda. Viszont ez nem mentesít egy orvost vagy nővért sem az alól, hogy igenis vágjon kedves normális fejet a beteghez ha egyszer odamegy hozzájuk. Mert egy kollégiumi takarítónő sem visz haza 66 ezernél többet (!) mégis jópofát vág hozzá, hogy a kollégisták minden nap összehányják a wc-ket és sáros cipővel végigkajtatnak az előzőleg épp felmosott épületen. Jah, hogy miért nem választ másik munkát az ilyen takarító? Gondolom ezt a kérdést az egészségügyben dolgozók sem akarják megválaszolni. Ha pedig azért vannak ott mert szeretik azt a szakmát, hozzá tartozik a mosolygás is nem pedig a "kéremakövetkezőt" csak essünk már túl rajta stílus.
2016. jan. 3. 10:11
 25/30 anonim ***** válasza:

Látom, nem olvastad végig az előző válaszomat... Nem fogom még egyszer leírni, miért vágnak minden paraszthoz mosolygós fejet... Azt pedig elhiheted, hogy a kollégiumi takarítónők többször gorombák, mint kedvesek...

Az a felvetésed pedig egyesen röhejes, hogy bizonyos területeket miért nem adnak magánkézbe. Erre egyszerű a válasz: mert a piaci árazás jóval magasabb, mint az állami, így rengetegen nem tudnának hozzájutni annak a területnek a szolgáltatásaihoz... Nem véletlenül van az eü állami kézben.

2016. jan. 3. 20:14
 26/30 anonim ***** válasza:

Kicsi csillag, átsiklottál a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó hasonlatom felett, csak a magadét hajtod. Így fölösleges vitatkozni.:-) A tb-járulék fizetése közteher, éppúgy, mint az szja, tetszik, nem tetszik, fizetned kell. Ha nem felel meg az ebből biztosítható egészségügyi ellátás, akkor elmész magán intézménybe, ott úgy mosolyognak rád, ahogy szeretnéd, nincs várólista, csak ki kell perkálnod az árát. Ettől még bármikor felcsavarodhatsz a kocsiddal egy fára, az akut ellátásodat mentőstül, mindenestül a tb fedezi, úgyhogy nem hisztizhetsz azon, hogy miért fizetsz.

Paraszt betegre, aki rajtam akarja leverni a saját értetlenségéből származó frusztrációját, és nekem akarja megmondani, hogy én sztrájkoljak-e vagy se, ha NEKI nem tetszik a kormány, nem fogok mosolyogni, csak ellátom legjobb tudásom szerint. Ez az én döntési jogköröm, nem a tiéd, akár tetszik, akár nem, lehet futni anyuhoz panaszkodni.

2016. jan. 3. 21:57
 27/30 A kérdező kommentje:
Még mielőtt ölre menő harc lenne, kategorikusan kijelentem, az amit az egészségügyben dolgozók jelentős része nap mint nap végez az általam is a legnagyobb tiszteletre méltó, jelenleg az egyik legkevésbé elismert, de legfontosabb munkák egyike. Én csak arról szerettem volna informálódni, hogy vajon nem-e a rendszer maga, a működés struktúrája lehet rossz ha egyszer ennyire sok pénzből mégis ennyire kevés az ami látható és "élvezhető" ? Mert a rengeteg pénz ellenére joggal háborognak a betegek és az ott dolgozók is. Ha mégis ennyi pénz ömlik bele akkor joggal merült fel a kérdés bennem, hogy nem a struktúrával magával van gond? Mert ezt egy sztrájk vagy fekete pólóba öltöző halál angyal imitátor se igen fogja tudni megoldani, csak ha húznak egy vonalat és azt mondják akkor innentől más a módi. A körülmények nagyon rosszak, a fizetések béka feneke alatt vannak, a dolgozók fusztráltak és túlterheltek, kilátástalannak látják saját sorsukat, a betegek rettegnek, hogy erre a rendszerre lesznek utalva ellátásilag. Én tényleg kérdezem és feleljetek okosan! Ha tízszer ennyi pénzt öntenének a rendszerbe vajon ez a struktúra és ez a rendszer nem nyelné el ugyanúgy a tízszer annyi pénzt is úgy, hogy alig lenne látszatja??
2016. jan. 3. 22:57
 28/30 anonim ***** válasza:

Belinkeltem neked az OEP nyilvános költségvetését. Az "ennyi rengeteg pénz" konkrétan lófax pénz, 9,5 millió ember magas szintű egészségügyi ellátására. Nézd meg akár a környező országok adatait, a GDP hány százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra.

Irgalmatlan mennyiségű pénz hiányzik a rendszerből, ezt egyetlen kormány sem fogja felvállalni, hogy rendbetegye, alaptól a tetejéig, nem is 4 éves projekt. az kétségtelen, hogy még mindig van pazarlás is, rengeteg fölösleges vizsgálat, sőt, műtét is (kiugróan magas a programozott császármetszések aránya pl., ennek a fele sem indokolt), szakorvosi hálózatba küldözgetés olyan problémákkal, amiket az alapellátásban illene orvosolni, nincs átfogó információs rendszer, stb, stb. Nyilván jobban működne 10-szer ennyi pénzből, pláne, ha legalább a nagy pazarlásokat kiküszöbölik, kérdés, hogy ki vállalja be a drasztikusan megemelt tb-járulékot, amikor még ezt is sokalljátok? A forrást ugyanis valahonnan elő kell teremteni.

2016. jan. 3. 23:10
 29/30 A kérdező kommentje:
Szerintem zárjuk le a témát. Köszönöm a sok hozzászólást!
2016. jan. 3. 23:35
 30/30 anonim ***** válasza:

A 28-as válaszoló gyönyörűen összefoglalt mindent. Én még csak annyit tennék hozzá, hogy egy egészségügyis nem sztrájkolhat. Nem teheti meg, mert etikátlan lenne, illetve köti őket az esküjük.

Másrészt, ahogy már korábban mondták, siralmasan kevés pénzt fektetnek az egészségügybe. A semmiből pedig nem lehet normálisan ellátni senkit, de ezt hibába magyarázzuk oldalakon keresztül, úgysem olvasod el.

2016. jan. 4. 00:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!