Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogy lehetek szervdonor?

Hogy lehetek szervdonor?

Figyelt kérdés

Hallottam, hogy van olyan lehetőség, hogy halálom után donor lehetek, ha nyilatkozom róla, hogy az szeretnék lenni. Tudom, hogy Magyarországon mindenki donor aki nem nyilatkozik az ellenkezőjéről, de azt is hallottam, hogy vagy a hozzátartozók tesznek keresztbe az elhatározásnak, vagy a kórház nem jelenti, hogy a halott alkalmas donornak.

Tudtom szerint lehet kártyát igényelni, ami igazolja, hogy ebbe beleegyezek. Hogyan tudom ezt elintézni?

2015. júl. 31. 17:48
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Pont rosszul tudod :) Alapvetoen mindenki szervdonor csak akkor nem, ha errol kulon nyilatkozik, vagy a rokonai ellenkeznek.
2015. júl. 31. 18:05
 2/8 A kérdező kommentje:
Pont ezt mondtam én is.
2015. júl. 31. 18:11
 3/8 anonim ***** válasza:
8%
Nem, Te azt mondtad, hogy arrol szeretnel nyilatkozni, hogy szervdonor lehess ... erre en azt valaszoltam, hogy mindenki szervdonor, csak akkor NEM, ha errol kulon nyilatkozik. Egyik a masik forditottja.
2015. júl. 31. 19:53
 4/8 A kérdező kommentje:

"Magyarországon mindenki donor aki nem nyilatkozik az ellenkezőjéről..."

Kis országunkban mindenki donornak számít aki nem írja le tollal, egy darab papírra, hogy NEM AKAROK DONOR LENNI. Idézgessek még magamtól és részletezzem, vagy megérted végre és abbahagyod a szavaim kiforgatását? :) Tudom mit írtam le, és annak pont ugyanaz volt az értelme mint annak amit te itt ecsetelsz.

2015. júl. 31. 20:54
 5/8 A kérdező kommentje:
Lényeg a lényeg, akarok egy igazolást arról, hogy én még az életemben rendelkeztem arról, hogy a szerveimet használják fel. Nem akarom, hogy a hozzátartozók belepofázzanak, vagy a kórházban a népek úgy döntsenek, hogy lesz*rják, ne agyaljanak a hullám felett, hogy mehet-e donornak vagy sem. Kerek perec szeretnék valami kézzel fogható dolgot arról, hogy ezt szeretném. Ezért mondtam a kártyát, mert úgy tudom van ilyen lehetőség.
2015. júl. 31. 21:04
 6/8 anonim ***** válasza:

Tehát te azt akarod elérni, hogy halálod után 100% lehess donor: vagyis a kórház ne tudjon sumákolni, ill. a hozzátartozók se tudjanak ez ellen tiltakozni.

Kitől hallottad azt, hogy kórház sumákolt volna, nem jelentette volna, hogy a halott alkalmas donornak?

Továbbá, hol van az, hogy felnőtt elhunyt esetén, amennyiben maga még életében nem tiltakozott volna az ellen, hogy donor lehessen, a rokonok megakadályozhatták volna azt?

2015. aug. 2. 16:30
 7/8 A kérdező kommentje:

Több helyen olvastam mindkét esetről.

Hozzátartozóknál például nem egyszer előfordul, hogy nem engedik boncolni sem, mert a temetés így, meg úgy. Édesanyám ápolónő, tőle hallok dolgokat.

Kérdésemre értelmes válasz esetleg?

2015. aug. 2. 17:21
 8/8 anonim válasza:

Valóban így van, hogy "Magyarországon mindenki donor halála után, aki ezt életében írásban nem tiltja meg", illetve ez az állítás úgy teljes, ha hozzátesszük, hogy ez AGYHALÁL állapota esetén van így (agyhalál viszont meglehetősen ritkán fordul elő).

Agyhalál fogalma: [link]

Tehát ahhoz, hogy valaki szervdonor legyen halála után, nem kell erről beleegyezően nyilatkoznia életében. Csak abban az esetben kell írásban nyilatkoznia, ha NEM szeretne donor lenni (ahogy a kérdező is helyesen írta).

Ha nem nyilatkozott és agyhalott állapotba kerül, akkor a magyar jogszabályok értelmében potenciális szervdonor lesz és ITT A LÉNYEG: a hozzátartozóknak ebbe nincs beleszólási joguk, az orvos csak tájékoztatni köteles őket a szerveltávolítás tényéről, de nem kérheti ki a véleményüket (illetve ők sem érvényesíthetik azt) az ún. önrendelkezési jog alapján, ami kimondja, hogy senki nem dönthet más testéről, más szerveiről, csak a sajátjáról.

Tehát nyilatkozni, vagy beleegyező kártyát beszerezni felesleges, amit esetleg jó, ha megteszel életedben, hogy donor szándékodról szóban tájékoztatod a családtagjaid, hozzátartozóid, hogy megismerjék a véleményed, mert agyhalál esetén segítséget jelent a számukra, ha nem kell azt hinniük, hogy nekik kell helyetted döntést hozniuk (amelyhez különben az előbb leírtak értelmében nincs is joguk).

Forrás: [link]

Videó a szervdonor rendszer működéséről: [link]

(Egyházak véleménye az szervadományozásról: [link] )

2017. szept. 4. 11:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!