Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ilyenkor mi a helyzet a TB-vel?

Szuperpocok kérdése:

Ilyenkor mi a helyzet a TB-vel?

Figyelt kérdés
Most januárban államvizsgáztam, tahát az iskola december 16 óta nem fizeti a TB-met. Állást nem sikerült találnom. De én még majd szeptembertől folytatni fogom a tanulmányaimat. Az egyetem ki fogja fizetni az eddig elmaradt TB járulékot?

2015. júl. 12. 08:21
 1/7 anonim ***** válasza:
56%
Az egyetem nem fogja, onnantól fizeti ahogy megkezdődik a hallgatói jogviszonyod.
2015. júl. 12. 08:39
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ!
2015. júl. 12. 08:46
 3/7 anonim ***** válasza:

Próbálkozz a helyi Járási hivatalnál, 1 évig fizeti a TB-det, vagy még utána is, csak évente hosszabbítanod kell.

Ha elmulasztod a tetves NAV behajtja rajtad, és csak az mentesít ez alól, ha hajléktalan vagy, vagy totál nyomor életszínvonalon!!

2015. júl. 12. 09:13
 4/7 anonim ***** válasza:
0%

lehet,hogy megúszod,szar a rendszer

diák leszel,be sem tudják hajtani

2015. júl. 12. 09:15
 5/7 anonim ***** válasza:

Ucsó, erre nem játszanék rá, most jártam ebben a cipőben, a rendszernek az a része, ahol neked vannak kötelességeid, az óraműpontossággal működik, engem a sürgősségin tologattak ée-fel, mert kijelezte a gép, hogy nincs biztosításom, mert az egyetem (!) véletlenül nem fizetett anno 3 hónapot utánam, és ez négy év elteltével is mutatkozott a rendszerben... Csak a baj van belőle, ha elkezd zsonglőrködni.

Kérdező, menj be az egészségpénztárhoz, és addig is kérj csekket, fizesd azon, vagy kérdezd meg, mik a lehetőségeid. Ősztől meg majd fizeti az egyetem.

2015. júl. 12. 09:20
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Az iskola csak annak fizeti a TBjét, aki munkaviszonyban áll vele, azaz a dolgozóinak fizeti, a hallgatóinak nem.

A nappalis tanulók/hallgatók ezen jogviszonyuk alapján jogosultak az eü.ellátásokra (van TBjük), amit az államkasszából fedeznek, nem az iskola fizeti.

Ha nappalis voltál, akkor a diákigazolványra való jogosultságod napjáig +45 napig passzív jogon jogosult vagy az eü ellátásokra. Keresztféléveseknél ez március 31 +45 nap: május 15.

Május 16-tól kell(ett) volna magad után rendezned a TBt: vagy fizetsz (a NAVnak), vagy kérelmezheted a járási hivatalnál, hogy szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorulónak minősítsenek, így jogosult vagy az eü. ellátásra (ezt a szociális törvényben megtalálod)

A tanulók/hallgatók jogosultságát pedig a NAV és az OEP honlapján.

"engem a sürgősségin tologattak ée-fel, mert kijelezte a gép, hogy nincs biztosításom, mert az egyetem (!) véletlenül nem fizetett anno 3 hónapot utánam, és ez négy év elteltével is mutatkozott a rendszerben"

Részint: ellátást nem tagadhatnak meg rendezetlen jogviszony miatt, főleg nem sürgősségi ellátást.

Másrészt: azt nézik, hogy az adott pillanatban jogosult vagy-e az ellátásra, vagy sem; azt nem, hogy 3 éve mi volt (de ha nem vagy jogosult, akkor is ellátnak, csak felhívják a figyelmed, hogy rendezetlen a jogviszonyod)

Harmadrészt: az egyetem nem fizet utánad egyetlen napot sem (hacsak nem ott dolgozol, de akkor meg lényegtelen a te szempontodból, hogy fizetnek-e, vagy sem, nem is látják a rendszerben, hogy YY után be van-e fizetve a járulék)

"menj be az egészségpénztárhoz, és addig is kérj csekket, fizesd azon"

Nem az egészségpénztárnál kell intézni, ha magad után kell fizetned, hanem a NAVnál: ügyfélkapun keresztül, vagy postán keresztül, vagy személyesen. Mindhárom esetben ugyanazt a 15T1011-es nyomtatványt kell kitöltened a bejelentkezéshez (majd amikor megint lesz nappalis hallgatói jogviszonyod, akkor a kijelentkezéshez is)

2015. júl. 12. 10:33
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat :)

Megbeszéltem, részletfizetéssel el lehet intézni a hátralékokat.

Azt mondták, hogy én még a jobbik eset vagyok, valakik már évek óta nem fizetik...

Sajnos a diploma után csak kisebb gyakornokságaim voltak, nem volt fizetésem, nem voltam bejelentve. Valamint a felvételi vizsgámra készültem.

Ezt a dolgot pedig közben elfelejtettem elintézni.

Köszönöm még1x :)

2015. júl. 12. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!