Most voltam foghúzáson, ilyenkor mi a helyzet az evés-ivással?
Azt mondta a doki, hogy 3 óráig egyáltalán ne egyek semmit, és utána is lehetőleg csak olyat, amit nem nagyon kell rágni. Ez milyen ételeket jelent? Most hirtelen csak a tejbegríz jut eszembe, de mi van még, ami ilyenkor jó? Illetve mikortól lehet majd rendesen enni megint?
Ivásnál csak annyit mondott, hogy lehetőleg semmi folyadék ne kerüljön egy pár napig a jobb oldalra (jobb alsó 6-ost húzták). Jó megoldás lehet a szívószál? Illetve inni ihatok bármit?
Én úgy tudom, hogy azért nem szabad pár óráig inni-enni, mert az érzéstelenítő miatt a nyelési reflex nem működik rendesen, és ezért fennáll a veszélye, hogy a falat a gégébe, tüdőbe jut.
A pár napig tartó figyelmeztetés gondolom azért van, hogy ne okozzon a fogmederben gyulladást az ital, ami odakerül (?) Valószínűleg a szívószálas megoldás jó erre. :)
Az elsőnek igaza van a 3 órás kikötéssel kapcsolatban: amíg le nem tellik se inni se enni nem szabad.
Puha ételek: krumplipüré, fasírt, tésztafélék, leves, főzelék... Kerüld a dohányzást és a tejet, tejes ételeket (főleg ha antibiotikumot is kaptál), mert ezek elősegítik az elfertőződést. Innivaló: kerüld a szénsavas üdítőket és inkább szobahőmérsékletűt igyál (a hideg jobban oldja a vérrögöt). A szívószál jó ötlet, de nem feltétlenül muszáj - a lényeg hogy ne öblögesd a sebet.
3-4 nap múlva már ehetsz rendesen is, ha úgy érzed hogy szépen gyógyul a seb.
A fogmosás most nagyon fontos, a sebet és a környékét is óvatosan meg kell tisztítani és használj antibakteriális szájvizet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!