Honnan ered a háziorvosoknak ez felsőbbrendő, felülről lefelé jövő, lekezelő, pökhendi, kioktató stílusa?
Igen, pont az a szomorú, hogy erről sokan nem akarnak tudomást venni, rettegnek szólni, és leszólják azt, aki tenni akar.
Egyébként arra, hogy azért nem szólsz, mert ártanál a rokonaidnak... Sokszor pont erre apellálnak, hogy ezért nem teszünk majd semmit. Mert vagy magunknak ártunk, vagy valakiknek.
Vitatkoztam én már úgy nőgyógyásszal, hogy közben bennem turkált. Megalázó volt, de nagyon pofátlanul viselkedett, és nem hagyhattam szó nélkül.
Mondj egy olyan területet Magyarországon, ahol tiszteletet adnak egymásnak az emberek.
Nagyon elszomorít, hogy azt "tisztelik", aki agresszív, arrogáns, pofátlan és kegyetlen.
Tudod, mindig az erősebb kutya b...ik. Nálunk is ez az elv. Több kultúra kéne. Tanítani gyerekkortól az iskolában.
Semmi akadálya nincs annak, hogy körzetet válts, az idős rokon csak üres kifogás, bocs. Egy háziorvos több ezres körzetet lát el, majd pont azon fog agyalni, hogy te miért mész el, és kik a rokonaid...ugyan már.
Bunkó, lekezelő, arrogáns ember minden területen van, nem csak az orvosok között. Ott helyben kell kezelni, higgadtan, udvariasan, de határozottan. UTÁNA, ha nem javul a dolog, tovább lehet menni, van etikai bizottság pl. Az orvosok esetében komoly kockázata van annak, ha nem kommunikál megfelelően a beteggel, a műhibaperek, etikai jellegű büntetések 98%-a ebből adódik. Nagy kár, hogy ez a lehetőség a pedagógusoknál, közintézmények hivatalainak dolgozóinál pl. nem áll fenn.
Ez nem a háziorvosok vagy az orvosok sajátsága, hanem egy rossz emberi tulajdonság, szakmától függetlenül. Orvosok között is pont annyi lekezelő paraszt van, mint mondjuk bolti eladók között, csak arra kevésbé figyelsz fel. Ha az ember orvoshoz megy, akkor sokkal szenzitívebb a bunkóságokra, mivel alapból általában valami gondja van, nem jókedvéből megy.
Ha nem túl kedvesen szól hozzád a buszsofőr vagy épp a recepciós, azon háborogsz 5 percig, majd elfelejted, míg ha az orvos bunkó, azt tuti sosem felejted el.
Én tudnék példákat hozni arra, mikor a doktor nem éppen kulturáltan viselkedett, de ugyanígy tudok sztorit arról is, mikor a trolivezető meg a recepciós volt velem köcsög....
"Ez nem a háziorvosok vagy az orvosok sajátsága, hanem egy rossz emberi tulajdonság, szakmától függetlenül. "
Az egészségügyben ez különösen így van. Ez mindig a kiszolgáltatottság mértékétől függ. Az egészségügyben a beteg nagyon ki van szolgáltatva. A buszon azért kevésbé vagyok kiszolgáltatva a buszvezetőnek. Ez egyfelől függ valóban egy általános társadalmi tapírságtól, de azért függ, hogy milyen a kiszolgáltatottság mértéke. Ezt ugye abból lehet leszűrni, hogy akinek ő van kiszolgáltatva, tehát pld a buszvezetők főnöke, vagy az orvosnál a háziorvosok főnöke, azzal nem beszél így. Annak ő van kiszolgáltatva. Ahogy ez kibillen, egyre inkább válik bunkóvá, tehát teljesen egyértelmű, hogy ez a kiszolgáltatottság fokától függ. Az önkormányzat okmányirodájában, ahol nekem sürgősen kell az útlevél, nyugodtan lehet velem zsigeri bunkó az ügyfélszolgálatos, mert tudja, hogy ki vagyok szolgáltatva. A szupermarketben az eladó lehet bunkó, de annyira sohasem lesz, nem fog kioktatni (nem így), hogy miért így vagy úgy csinálom, mert akkor fizetek másik kasszánál, vagy hívom a managert. Ott kölcsönös kiszolgáltatottság van. Az orvosnál, ahol eleve ketten ülnek, én egyedül, ők jóban vannak, látják az én életemet a gépben, az egészségem függ főlük, a leginkább felfokozott ez a viszony. Ezért van az, hogy a kórházban - ahol pár hónapja feküdtem, alig bírtam felkelni a fájdalomtól - a 20 éves nővérke olyan stíusban szól be nekem, hogy bukóra nyissam ki az ablakot, nem oldalra, hogy megvagy a vérem. Pedig én osztályvezető vagyok és van 2 diplomám, felneveltem 2 gyereket. A kórházban neki vagyok kiszolgáltatva, és ezzel vissza is él.
"Egyes, idősebb rokonokkal jóban van, a fiatalabbakat - hiába 40-es éveikben járnak - azok gyerekeinek, unokáinak kezeli, és úgy lekezeli, mintha egy vendégsében rászólna, hogy mosson kezet evés előtt. Holott lehet, hogy az illető éppen sokdiplomás mérnök."
Gondolom, nem véletlen, hogy jóban van az idősebbekkel. Bunkó, arrogáns ember pont őket kezelné le igazán, nekem ebből az az érzésem, hogy te viszonyulsz furán a háziorvoshoz.
Manapság egyre gyakoribb, hogy az egészségügyi szakembereket (beleértve az orvosokat és a nővéreket is) egyesek afféle cselédnek, kiszolgáló személyzetnek nézik, akiknek majd ők megmondják, merre hány méter. Teljesen érthető, ha erre kevésbé udvarias reakció a válasz. Ha a háziorvosod az egészségeddel, életmódoddal kapcsolatos tanácsokat ad, vagy felhívja a figyelmedet arra, ha valamit rosszul csinálsz ezzel kapcsolatban, az nem lekezelés, a munkáját végzi. Akkor is, ha két diplomád van, gondolom, egyiket sem orvosi egyetemen szerezted, hogy képes lennél felülbírálni, amit ő javasol.
"Bunkó, arrogáns ember pont őket kezelné le igazán, nekem ebből az az érzésem, hogy te viszonyulsz furán a háziorvoshoz. "
Ezt nagyon rosszul érzed. Ez amiatt van, mert az idős rokonokat kezdő orvos kora óta ismeri. Mi meg úgy "belecseppentünk ebbe". meg az idős rokonokat pld az ő elődje is kezelte, tehát van egy ilyen lojalitása is. És akkor ebbe beleszületnek, beleházasodnak emberek, azokkal szemben egész más a viszonya. Nem betegnek kezel minket, hanem a betegének a gyereke pld.
"Teljesen érthető, ha erre kevésbé udvarias reakció a válasz."
Meg az is érthető, ha emiatt kezelik őket úgy. Ennek két oldala van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!