Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Piros lámpás vagyok, fogászatr...

Piros lámpás vagyok, fogászatra ilyenkor fizetnem kell ha van egy rossz fog?

Figyelt kérdés

Sajnos nem tudtam elintézni a tb támogatásomat és anyámék nem fizetik utánam. Így egy fél éves tb felhalmozódott. Viszont most fáj a fogam, azt tudom h ellátnak ha elmegyek fogászatra de így mennyibe fog kerülni? Vagy jobban megérné ha a tartozásomat rendezném? Csak sajna arra esélytelen h most lesz pénzem... Meg azt sem tudom ha esetleg kérek ilyen tb támogatást akkor ami megmaradt tartozás kamatozik e ha nem fizetem be ?

Előre is köszönöm a segítséget.

2014. dec. 3. 08:38
 1/7 anonim ***** válasza:
57%

Sajnos visszamenoleg kifizetetik es bizonyos meghatarozott osszegu buntetest is kiszabnak. Ilyesmi volt nekem is. Fel evig fizettem magam utan aztan foglalkoztatast helyettesitesert folyamodtam, amit meg is kaptam, amihez jar ugye a tb. Deviszont valamit elkevertek es kuldtek a papirt, hogy azt a fel evet en nem is fizettem ki. Meg jo hogy meg voltak a csekkek, mert a havi osszegeken felul meg egyszer annyit kellett volna fizetnem mint amit mar befizettem.

Szoval kicsiz huzos az ugyed, de jobb lenne ha minel elobb elmennel es utana jarnal, hogy mit tegyel mert csak gyulni fog a tartozasod.

A fogorvosi dijjat meg csak a doki tudja megmondani mennyit ker. Vagy elmesz maganorvoshoz. Ott tb nelkul is ellatnak, es fix arak vannak es meg a tb szamod se kerik, vagyis nem firtatjak, hogy enye-benye.

2014. dec. 3. 08:52
 2/7 A kérdező kommentje:

jól értem, kifizettetik a tartozást, és plusz rá még büntetést is kiszabnak arra az összegre??? Nah ez vicc komolyan ha az ember munkanélküli miből fűzesse ki... -.-"

Ebből látszik mekkora IQ fighter ez az ország.

2014. dec. 3. 10:15
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Én egész életemben fizettem, és alig jártam orvosnál. Az enyémből nyugodtan használhatsz...Meg a többiekéből is, aki fizetett..
2014. dec. 3. 11:24
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha piros lámpás vagy, akkor az azt jelenti, hogy nem vagy bejelentkezve TB fizetésre.

Ha be vagy jelentkezve, csak nem fizetted az összegeket, akkor "csak" tartozásod van, de zöld lámpás vagy.

A fogorvosnak ugyanúgy el kell látnia, mintha rendben lenne a TBd.

Piros lámpa esetén felhívja a figyelmed, hogy rendezetlen a jogviszonyod, de emiatt nem kérhet pénzt.

A magán fogorvosnál meg mindenképp fizetned kell.

A TB elmaradásod utólag is ki kell fizetned, plusz a késedelmi kamatokat is.

Büntetést akkor kell fizetned, ha be sem jelentkeztél TB fizetésre (és semmilyen más jogon nem vagy jogosult az eü. ellátásokra)

Ha megkapod a TB támogatást, akkor az csak az igénylés napjától rendezi a jogosultságod, visszamenőlegesen nem; azt a tartozás ki kell fizetned (kérhetsz rá méltányossági elengedést/mérséklést/részlet fizetést)

Az, hogy mióta nem vagy jogosult, attól függ, hogy előtte milyen alapon voltál jogosult (munkaviszony, 18 év alatti, nappalis tanuló/hallgató, stb)

2014. dec. 3. 12:22
 5/7 anonim ***** válasza:
57%
Kesedelmi kamat vagy buntetes. Teljesen mindegy hogyan hivjuk. Amugy ha nem gizeted be akarhonnan munkanelkulikent akkor ha lesz munkad levonhatjak a fizetesbol is. En ugy hallotam.
2014. dec. 3. 12:33
 6/7 anonim ***** válasza:

"Kesedelmi kamat vagy buntetes. Teljesen mindegy hogyan hivjuk"

Nem.

A késedelmi kamat a be nem fizetett összegekre számolt kamat, mértéke 4,1% (/év)

A büntetés egyszeri tétel, mértéke magánszemélynél 200ezer Ft/alkalom.

2014. dec. 3. 12:39
 7/7 anonim ***** válasza:
57%
Teljesen mindegy hogyan nevezed, ha nincs pénzed és munkanélküli vagy, akkor a késedelmi kamat is büntetés és a büntetés is büntetés!
2014. dec. 9. 19:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!