Hogyha nem a rokonságban van vesebeteg, hanem pl hallottam valakiről aki vesebeteg, s meghalhat, akkor lehetek donor?
Ha minden paraméter megfelel akkor igen. A családtag dolog csak azért van, mert ott nagyobb az esélye az egyezésnek.
Nem tudom M.o. van-e olyan, hogy élő donor, tehát hogy felajánlod az egyik veséd vkinek, aki nem családtag.
A törvény szerint Magyarországon csak közvetlen rokon adományozhat szervet, szóval sajnos ebben az esetben te nem jössz szóba.
Ha jótékonykodni szeretnél, az nagyon dícséretes, és lehet másképpen is. Például, ha elmőltál 18 és egészséges vagy, menj el vért adni (ez az országban több helyen is lehetséges), ezzel mindjárt 3 emberen segítesz, mert 3 féle készítményt tudnak csinálni a véredből.
Ha nagyon elszánt vagy, akkor csontvelőt is adományozhatsz, de ez eléggé fájdalmas, viszont tényleg megmentheted egy nagyon beteg ember életét vele.
Látom eltelt már egy kis idő...
Nem csak rokon lehet donor!!
Nagyon szép gondolat a részedről! Ha még aktuális, a kezelő nephrológust kell megkérni, hogy koordinálja ezt le nektek.
Én/Mi most járunk a kb. közepén a folyamatnak.
Hajrá donornak lenni!!!😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!