Mikor járahtott le a TB-m?
A helyzet a következő lenne.
18 éves vagyok. Tőltöttem tavaly junius 6-dikán.
Tehát a mostani évben már nem voltam tanköteles.
Nem is jártam be egész évben.
A diák igazolványomra nem kaptam új matricát, mivel akkor sem voltam ott.
Most nem rég elmentem korházba ahol közölték megszűnt, lejárt a TB-m.
Na de nem jött semmien papír sehonnan. Tehát sem sulitól hogy kirúgtak, sem sehonnan.
Kaptam a családit is végig eddig.
Most pedig olvasgattam hogy vissza fogják követeleni. De nem is voltam dokinál meg sehol.
Amint tudok bemegyek a NAVba.
De félek megbüntetnek.
Semmien munkám nincs, nem is volt. Nem tudom miből fizetném ki.
Most rá írtam az osztály főnökre majd csak reggel fog szerintem válaszolni. Azt kérdeztem tőle hogy mikor rúgtak ki, mikor szűnt meg a jogviszonyom az intézménnyel. Majd azt még ide írom ha meglesz.
Mire számítsak?
Olyan ideges vagyok nem tudok aludni :/
Azt kell tisztázni, hogy milyen jogviszonyban tanulsz: nappalis vagy-e, vagy sem.
Az, hogy tanköteles vagy-e, vagy van-e diákigazolvány érvényesítő matricád, nem számít.
Az iskola nem fizet utánad TBt semmilyen esetben, törvény alapján vagy jogosult a Tbre a nappalis tanulói/hallgatói jogviszonyod alatt.
"a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerinti köznevelési intézményben, továbbá a nemzeti felsőoktatás‐ról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás kereté‐ben tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, menekült, oltalmazott, ha társadalom‐biztosítási szempontból belföldinek minősül, a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazol‐ványra való jogosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosul‐tak),"
www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/9A93E6A7D7FF7196E040A8C0CB322BEC
A családi nem mérvadó a TBnél (mások a jogosultsági feltételek)
Ha nappalis jogviszonyod van, akkor a suli rontott el valamit (nem ritka eset még egyetemeken sem)
Ha nem nappalis vagy, akkor attól függ, hogy meddig voltál jogosult, hogy az előző tanévben nappalis voltál-e.
Nem vagy "külön" ember, számít a szüleid jövedelme a TB jogosultságnál (mivel még nem töltötted be a 20. életéved)
Ha a szoc.tv.szerinti egy főre jutó jövedelmetek meghaladja a jogosultsági határt, hiába nincs neked jövedelmed, fizetned kell a TB-t.
Az orvosi ellátásnál nem kérhetnek tőled akkor sem pénzt, ha pirosat mutat a rendszer. Nincs olyan, hogy első esetben még ingyenes, utána fizetni kell. Ugyanúgy kötelesek ellátni, mintha zöldet mutatott volna a rendszer.
Viszont kötelesek jelenteni a NAVnak, hogy rendezetlennek mutatja a TBd a rendszer. A NAV pedig felszólít a jogviszonyod tisztázására.
Ügyfélkapun csak akkor tudod megnézni, hogy mennyi a tartozásod, ha már bejelentkeztél eü.szolg.járulék (TB) fizetésre, vagy a NAV megállapította a fizetési kötelezettséged.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!