Folyamatos vérnyomásmérő? (nem 24 órás)
Amit nem kell felfújni, hanem állandóan mutatja, pulzussal együtt. Ez hogyan működik? pl. az intenzíven van ilyen
Nem 24 órást, hanem folyamatost keresek!
Az ott 7/24 fel van fújva??? Ha nem, akkor hogyan működik, és ez a technika miért nem elérhető bárkinek?
A folyamatos vérnyomásmérést intenzív osztályokon invazív módon végezzük. Ez azt jelenti, hogy egy erre a célra való artériás kanült helyezünk a beteg egyik artériájába (radialis, ulnaris, brachialis, femoralis, dorsalis pedis - ezek a leggyakoribb helyek) és összekötjük egy speciális nyomásmérő szettel, amit túlnyomásra helyezünk, a megfelelő ponton nullázzuk (jobb pitvar magassága a nulla pont) és rögzítjük a transducert (DOM-ot), amit a betegmegfigyelő monitorhoz csatlakoztatunk, hullám formájában azonnal látható lesz (vérnyomás-görbe) és természetesen számszerűen is kiírja a monitor. Ez a nyomásmérő módszer a legpontosabb ami létezik, másodpercenkénti változást is lehet rajta követni. Azonnal látszik ha kiugrik a vérnyomás, azonnal látszik ha esetleg leesik (ekkor a görbéje is laposodik).... stb. Az artériás kanül nagy előnye, hogy tökéletesen használható vérvételre is egy csap segítségével, nem kell a beteget szurkálni, így nem fáj - a túlnyomáson lévő fiziológiás sóval pedig szépen beöblíthető a rendszer. Amit ilyenfajta nyomásmérésnél többek közt nagyon fontos figyelni: a szúrás helye gyullad-e. Ha pl. bőrpír látszik a kanül környékén, ki kell cserélni egy másik érbe (új kanül, új szerelék). Általában 10-12 napig maradhat bent egy ilyen kanül (ami általában a bőrhöz van öltve 2 öltéssel). Eltávolításánál nyomókötést kell felhelyezni az adott érre a megfelelő helyen.
Szerintem erre gondoltál.
#5 részvétem
Köszönet az utóbbi válaszolónak! Nem tudtam ill. lusta voltam rákeresni
: )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!