Igaz az, hogy el kell törni annak az embernek az állkapcsát, aki lenyeli a nyelvét?
Ezt hallottam valakitől. Hogy azért kell eltörni az állkapcsát, mert ilyenkor ún. szájzára van és nem lehet kinyitni a száját, hogy ki tudjuk húzni a nyelvét a torkából.
Ez hatalmas hülyeség?
Elozo valaszolo vagyok. Roviden: Nem igaz szerintem.
Hosszabban: Szerintem, amikor valaki az eszmeletet veszti teljesen, akkor a nyelv izomzata is mint minden mas izom a testben teljesen ellazul. A nyelv is osszeesik mivel onmaga egy egesz eros izomzat. Ha valaki eszmeletet veszti, meg kell vizsgalni lelegzik-e, ha igen oldalt kell fektetni es mentot hivni. Ha nem lelegzik akkor ki kell uriteni a szajat es megkezdeni a lelegeztetest. Ha esetleg a nyelve megis lejjebb csuszott volna azt vissza kell huzni es megkezdeni a lelegeztetest de lehet sot valoszinubb hogy beindul magatol. Ugy gondolom ha valaki eszmeletet veszti es ezaltal ellazulnak az izmai es nem kell eltorni az alkapcsat mert konnyeden ki lehet nyitni a szajat az alcsucs lenyomasaval.( Amugy en a vilagon meg sehol nem tortent meg az, hogy valaki abba halt volna bele hogy lenyelte a nyelvet. Ez azert jelenthet valamit. )
A kedves kérdező nem arra gondolt hogy konkrétan LENYELED A NYELVED, hanem hogy az annyira hátrafordul hogy elzárja a szájüreget, így a levegő áramlását,ami sajnos lehetséges, legtöbbször sportolókkal, nagyobb ütközés, esés miatt.Valamint attól függetlenül hogy a delikvens elájult szájzár alakul ki.
Ezt a problémát jobbik esetben úgy tudják elhárítani
hogy szétfeszítik a szájat (veszélyes!) és a nyelvet visszahúzzák eredeti állapotába, ha ez nem lehetséges bizony EL KELL TÖRNI A SÉRÜLT ÁLLKAPOCS CSONTJÁT hogy a nyelvet ki lehessen szedni pillanatnyi állapotából.
Focista ismerősöm szerencsétlenül ért labdához és rálépett, így hátra esett és lenyelte a nyelvét, az edző (aki történetesen a sportoló apja volt) több percen át küzdött hogy széteszítse a száját, de szerencsére sikerrel járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!