Kinek mi a véleménye a hálapénzről?
Nekem ez a véleményem, hogy sajnos ha az ember nem ad az orvosnak pénzt akkor le se szarják az illetőt! Tisztelet a kivételnek!
Nálunk pl mikor született a kisfiam az orvos akihez járt a párom kijelentette előre, hogy mennyit fog kérni majd a szülés levezetéséért! Ez engem eléggé felidegesített! Mi az hogy megmondja mennyit adjak neki! Ráadásul minden egyes vizsgálatért mikor mentünk hozzá elkérte az 5000Ft-ot!
Másik anyukámnak volt egy balesete és eltört a gerince! Itt nem volt gond az orvosával. Persze adott neki a műtétért, de nem az orvos mondta meg előre! Itt a nővérekkel volt gond. Ugye sajnos teljesen kiszolgáltatott helyzetbe volt. És ha nem ad minden egyes wc-s után nekik 200-1000Ft-ot akkor nem foglalkoztak volna vele! Egy pisilés 200 Ft! Ez amúgy a honvéd kórházba volt még 2008 vagy 2009ben.
Képzeld azt el, hogy szépen végigjárod az általános iskolát, hogy bejuss egy jó középiskolába. Azt keményen végigtanulod, hogy lehetőleg államilag támogatottan bejuss az orvosira (ha nem sikerül a támogatás minimum 12 millió diákhitellel jössz ki az egyetmről). Az orvosit végiggürcölöd, nem is gyengén. Közben két nyelvvizsgát megszerzel. Aztán (rezidens és szakorvosjelölt után) jobb esetben 30 éves korod körül elkezdhetsz igazából dolgozni. Ott vagy életed felén túl, úgy hogy eddig csak szívtál, régi ismerősök például a műszakiról talán már évek óta szétkeresik magukat, te pedig végre kapsz fizetést, annyit mint egy taxis. Az a különbség, hogy sokkal nagyobb a felelősség és esetleg az orvosperek meg a 12 órás ügyelet is. A magyar átlag alapján élsz még bő 20-25, ezalatt alig tudsz félrerakni valamit a gyerekeidnek örökségül, hacsak nincs magánrendelésed, nem vagy híres orvos, vagy nem kérsz hálapénzt. Még ha annyira is szereted az országodat, hogy nem mész külföldre, eztért az életért azért nem biztos, hogy megéri. Persze nem azért lesz orvos az ember, hogy sok pénzt keressen, de én megértem azt, ha valaki elfogadja a hálapénzt.
Abban viszont igazad van, hogy nagyon rossz érzés, ha valaki a kórházban, kiszolgáltatott helyzetben is azt érzi, hogy mindenki csak a pénzét lesi, és nem is foglalkozik vele, ha csak nem fizetünk. Ráadásul nem kevés ilyen orvos van, viszont közel sem minden orvos ilyen. A szülés pedig, ahogy már mondták egészen más dolog, hiszen az orvost nem azért fizetik, hogy a nő saját orvosaként mindig készenlétben legyen, ha kell. Az orvos meg szokta mondani mennyit kér azért, hogy mindenben segítségre legyen, és akkor is ott legyen ha akkor indul meg a szülés, ha nem ő van ügyeletben. Ez azért megérthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!