Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hol lehet nyilatkozni arról,...

Filmákné Hajnalka kérdése:

Hol lehet nyilatkozni arról, ha valaki nem akar szervdonor lenni? Mi a menete? És hol lehet arról nyilatkozni hogy ha baleset ér mit tegyen vagy ne tegyen az orvos pl: újraélesztés vagy lélegeztessék -e vagy sem ha le áll a légzése?

Figyelt kérdés

2012. máj. 4. 15:47
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Mondtam már ez a te véleményed.Majd meglátjuk ki nevet a végén. De nem vitázom. És nem akarom megváltoztatni a véleményed. Én Isten és a természet akaratát követem. Ezzel lezárom a mi kis vitánkat. Ha tudod a kérdésemre a választ akkor mond, de ha nem akkor hagyjál békén. Mivel kiröhögöd egy ember végakaratát. Szóval majd meglátod ha majd nem lesz élet bocs természeti kincs az emberiséggel szemben. És nem lesz amit adjanak a jövő nemzedékének mit enni, fűteni és egyéb. Mivel az emberiség túlszaporodik. Ez igaz nem kell autóval járni, fűteni stb. Én nem is járok autóval én gyalog járok vagy biciklivel járok mindenhova valamint nem nagyon fűtök még télen sem hiszen vannak ruhák amiket fel lehet venni ha fázol. Én így élek. Szóval én mindent megteszek a saját környezetemért. Egy szónak is száz a vége én igy akarom és kész. Ha valakinek nem tetszik tehet egy szivességet.
2012. máj. 17. 09:47
 12/14 A kérdező kommentje:
Ja és egyébként utána jártam egy illetőnél a dolgoknak pl. feljelentést illetően és nyugodtan meg teheti a hozzátartozóm, hogy a halott végakaratát figyelmen kívül hagyták. Ugyanis nem egy ügy van a bíróságon hogy felszabdaltak valakit az akaratán kívül. És megnyerték nem röhögött a végén senki. A másik ha valakit újraélesztenek az akaratán kívül, ami a személyi igazolvány mellett van papír hiszen megnézik ki is az illető akit ellátnak. Ott van a papír is akkor nem teheti meg ha az egyén nyilatkozott. Egyenlőre ennyit sikerült kiderítenem. Szóval ügyvédet kérdeztem meg. Csak azt nem tudta kell e ezen kívül valahol jelezni vagy sem. Szóval nem fog a bíró röhögni semmin majd meglátjuk fog-e a vádlott röhögni vagy sem. Na mindegy látom nem tudod a kérdésemre a választ igy nem vitázom tovább és kímélj meg a gúnytól. Szégyelheted magad, hogy egy ember végakaratán röhögsz gúnyolódsz.
2012. máj. 17. 09:58
 13/14 Dr. Szabó Balázs válasza:

Tisztelt Kérdező!

Magyarországon alapjog az emberi élethez való jog, illetve az emberi élet védelme az Alpatörvény( Alkotmány) egy sarkalatos pontja, mindezek alapján az élet ellenes cselekményeket a Büntető kategóriába sorolja a jogalkotó. Szankciót és alaki jogot a BTK kényszeríthet ki. Magyarországon a szervdonor ( donor) kérdése feltételezhetőségi elven működik. Az Egyesült Államokban arról kell nyilatkozni, ha valaki szerveit halála után transzplantációra, tudományos célra ajánlja fel, ezzel ellentétben Magyarországon arról kell nyilatkozni, hogy nem ajánlja fel. A kérdéses esetben az 1997. évi CLIV. Egészségügyi törvény vonatkozási egyértelműen megjelelöli azokat a személyeket (rokonsági elve) akik dönthetnek. Szóbeli és írásbeli nyilatkozat is létezik a szerv felajánlásról és annak tiltásáról. Természetesen kegyeleti okokból ezt minidg megkérdezik annak idején. A jogi szabályozás alapján nincs szabad önrendelkezési jog az élet-halál kérdésében. Valószínűleg a passzív eutanázia azért működik . Létezik egy eljárási metódus, hogy annak idején milyen cselekedetek hajtsanak végre, vagy „mulasszanak”el. Ez egy elég bonyolult procedúra, a kérdésben egy 3 tagú orvoszsakértői csoport dönthet, mely áll egy pszichiátria szakértőből, egy független orvosszakértőből, illetve beteg kezelőorvosából. Az passzív eutanázia( a halál állapotának elősegítésére tett mulasztások,pl. életfentartó kezelés leállítása) feltétele hogy ez a 3 orvos egymástól függetlenül, de egybehangzóan nyilatkozzon.(Ennek aggályait az AB is sokszor tárgyalta már) /Akár egy orvos is vétózhat, és akkor az eljárás nem kivitelzhető./ Majd a meghallgatást megismétlik, és ha az eredmény újból ugyanaz, akkor engedélyezik. Számos ténynek kell együttállnia ahhoz, egy ilyen életellenes eljárásba beleegyezzenek. Összefoglalva egy egyszerű nyilatkozattal nem lehet nyilatkozni a kérdésben foglaltakról. ( még közokirattal sem). És még valami, a WHO szerint -a légzésleállása nem visszafordíthatatlan,- a halál állapotának az agyhalál tekinthető. Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett. Sajnos a kérdésben megfogalmazottak az aktív, illetve a passzív eutanázia határait feszegeti.

Annyit hozzátennék, érdemes egy orvos-etika, illetve egy egészségügyi szakjogban jártas szakember véleményét kérni.

2012. júl. 20. 17:06
 14/14 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

Ami a feltett kérdés szervadományozásra vonatkozó részét illeti, amennyiben nem szeretné a szerveit rászoruló betegeknek átadni halála esetén, akkor erről életében írásban nyilatkoznia kell.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy szervkivételt halottból Magyarországon viszonylag ritkán, az úgynevezett agyhalál állapotában tudnak végezni, amely fogalom jelentését ezen a linken tudja elolvasni: [link]

Ha jól éreztem, az ön döntésében, hogy halála esetén mindenképpen el akarja utasítani a szervadományozást, központi szerepet kapott a vallásos meggyőződése. Esetleg érdekelheti, hogy a Magyarországon bejegyzett fő egyházak mind megnyilvánultak ebben a kérdésben és támogatják azt, mint az önzetlen segítség megnyilvánulását: [link]

Én részemről szintén vallásos, keresztény ember vagyok, illetve biológus is és azt gondolom (de természetesen ez csak magánvélemény), hogy a világ problémáinak megoldását különös tekintettel a természetes kiválasztódáshoz való visszatéréshez az emberi faj esetében, nem ennek a teljes népesség szempontjából csekély számú embernek a megmentése akadályozza meg. Talán ennél is fontosabb, hogy egy embertársa életének megmentésével talán segítheti az illetőt abban, hogy miután az Ön önzetlen segítsége (és szerve) folytán további éveket nyert, talán jobb életet élhet, nagyobb hittel és örömmel, mint azelőtt. Több évet nyerni a Földön, mindig újabb esély a megtérésre.

Minden jót és kívánom, hogy sikerüljön a hite szerint döntést hoznia! :)

2017. szept. 4. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!