Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mit tehetnék, hogy ne kelljen...

Mit tehetnék, hogy ne kelljen fizetnem a TB-t?

Figyelt kérdés

Semmi, ismétlem SEMMI bevételem, jövedelmem nincs, mégis havonta rámerőszakolják, hogy fizessek nem is kevés pénzt! Úgy, hogy amúgy évente jó, ha 1x megyek orvoshoz...

Ez nem fair, hogy úgy fizessek havonta, hogy befelé semmi nem jön! Főleg, hogy nem is nagyon járok orvoshoz se, amire elvileg a TB való, lényegében egy "előfizetés" orvosi ellátásra... Az ember meg nem fizet elő olyan szolgáltatásra, amire nincs szüksége, igénye.

Valahol el lehet ezt intézni (pl. Kormányablakban), hogy igazoljam, hogy nincs jövedelmem, bevételem (feketén se)? Mert ezt mégis hogy gondolják, hogy úgy adjak kifelé, hogy semmi se jön befelé?!

dec. 21. 12:45
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

"...a sors döntése úgyis felülbírálja az ember terveit"

Néha igen. Kivéve ha nincs terv se és tett se. Akkor folyamatos a mélyrepülés. Belül tudsz dolgozni azon, hogy olyat tudj nyújtani, amire van annyi kereslet, ami eltart majd. Akkor nem jutsz nyilván sehova, ha rá se lépsz az útra, és még irányba se állsz.

Értem én, hogy lustaság fél egészség, de hol a másik fele?

dec. 22. 14:09
 22/33 anonim ***** válasza:
100%
Baszki, neked gyámság alá kéne helyeztetned magad.
dec. 22. 16:48
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
És még is mit csinálsz akkor egész nap huszonévesen?
dec. 22. 17:45
 24/33 anonim válasza:

Sajnálom, de Te nem egyszerűen lusta Vagy, hanem egy bszott nagy here. Azt mondod, hogy "Az alapvetőbb dolgok (étel, ruházat, lakhatás, fűtés, víz, villany, stb) alapból adottak." Ez nincs így. Anyád az, aki azt így, vagy úgy, de megteremtette. Szóval tessék a tükörbe nézni, ha már ennyien jeleztük, és állj fel.

Én nem fizetek TB-t. Tudod, hogy miért? Mert nappali tagozatos diákoknak nem kell. 47 évesen ültem iskolapadba. Oké, havidíjas, szóval fizetek érte. De ha valaki sajnálja a saját képzésére a pénzt, az számoljon a tudatlanság költségeivel. Tessék szépen kimászni a fotelből, a mamahotelből és légy férfi!

dec. 23. 19:18
 25/33 anonim ***** válasza:
IGen van rá megoldás. Kormányablakba kérelmet leadni, KÉrelem egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján. Hatósági bizonyítványt állítanak ki róla (egy sima A/4-es papír határozat forma), egy évig érvényes, ha megfelelsz a vagyoni-jövedelmi feltételeknek
dec. 24. 10:21
 26/33 A kérdező kommentje:

#22 megfordult már a fejemben, de aztán rájöttem, hogy nem jó ötlet. Alapból anyukám lenne a gondviselőm, vállalná, de mi van akkor, ha anyukámat éri valami, és más lesz a gondviselőm, aki nem hagy nekem elég szabadságot?

Egész gyerekkoromban arra vágytam, hogy a 18. évemet betöltsem, és végre megkapjam a jogaimat, szabad legyek, mondjuk azt nem gondoltam, hogy a jogokkal együtt ilyen nyavalyák is szakadnak a nyakamba... Persze akármit is csinálhattam volna, nem rajtam múlt, hanem szar a "rendszer", a kéretlen dolgok is az ember nyakába szakadnak a jogokkal egyetemben...

Sajnos a felnőttkor egyáltalán nem olyan, mint milyennek elképzeltem, de ha már itt tartok, a jogaimat nem degradáltatnám le 18 éven aluliak szintjére (vagy még lejjebb).

#23 azt, amit tizenévesen is csináltam. Elvagyok a szobámban a képzeletemmel. Sokat pihenek, mert mindig fáradt vagyok (évek óta nem voltam kipihent, el is felejtettem, hogy milyen az), ha pedig fenn vagyok, akkor netezek, zenét hallgatok, nézek valami rajz/mesefilmet, játszok (számítógépen), pakolászok a szobámban, nézegetem a cuccaimat, vagy csak szimplán fantáziálgatok, általában a gyerekkoromba szoktam "visszarepülni", vagy olyan környezetbe, ahol szívesen lennék. Mivel semmi nem okoz örömet a valóságban, minden nehezemre esik (még az is, ami a többi embernek szórakozás), ezért választom ezt a kimozdulás helyett. Lehet, hogy ezzel megrekedtem egy szinten, de köszönöm, nekem ez a jó.

24# nyilván tisztában vagyok azzal, hogy anyukám (és a párja) miatt vannak ezek, de az "alapból adott" részt azt úgy értettem, hogy nekem nem kell ezzel foglalkozni, mert ezt alapól "kapom" anyukáméktól.

Iskolába meg biztos nem megyek! Akkor már inkább rövidtávra valami munkahely, ha nagyon muszáj... Nemhogy az iskolát, de már az óvodát is gyűlöltem, hatalmas megkönnyebbülés volt kijárni. Az általános iskolát (8 osztály) is úgy sikerült kijárnom, hogy ilyen "na jó, ne kínlódjunk, engedjük át" alapon átengedtek.

Persze azért 1-2 dologból voltam 4-es meg 5-ös, talán nyelvtanból, viszont a legtöbb tantárgy nyögvenyelős szenvedés volt.

Ja és, nem a képzésre sajnálom a pénzt, hanem egyszerűen nem érdekel annyira semmi, hogy kínlódjak vele, még ingyen se.

#25 köszönöm, végre egy válasz, ami valóban válasz a kérdésemre!

A vagyoni-jövedelmi feltételnek szerintem megfelelnék, mivel jövedelmem nincs, vagyonom se, a nevemen sincs semmi olyan.

Egyébként úgy néz ki, hogy anyukám meg tud igényelni utánam valami támogatást (talán GYOD, bár felnőtteknél szerintem más a neve, mivel GY=gyermek), az a TB gondot is megoldja. Ha esetleg ez nem jön össze, akkor viszont megérdeklődöm ezt a helyi kormányablakban.

dec. 24. 22:32
 27/33 anonim ***** válasza:

A törvény lehetővé teszi, hogy bizonyos személyek járulékfizetés nélkül, tehát ingyen kaphassanak egészségügyi ellátás, például mert gyereket nevelnek vagy nem tudnak dolgozni (betegségük, életkoruk stb. miatt). Ha az alábbiak közül valamelyik igaz rád, akkor neked is ingyen jár az egészségügyi ellátás (még akkor is, ha nincs bejelentett munkád): alábbiak:

gyermekgondozást segítő ellátást (GYES), csecsemőgondozási díjat (CSED), gyermekgondozási díjat (GYED) vagy örökbefogadói díjat kapsz,

gyermekek otthongondozási díját (GYOD), ápolási díjat vagy gyermeknevelési támogatást (GYET) ,

baleseti táppénzt/járadékot kapsz,

aktív korúak ellátására vagy jogosult (egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatást, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapsz),

megváltozott munkaképességű vagy legalább 50%-ban, egészségkárosodást szenvedtél legalább 40%-ban vagy egészségi állapotod legfeljebb 50%-os, és ezt tudod igazolni,

fogyatékossági támogatást vagy rokkantsági járadékot kapsz,

betöltötted az öregségi nyugdíjkorhatárt és jövedelmed nem éri el a minimálbér 30%-át,

nyugdíjbiztosítási ellátásban részesüls (ilyen az öregségi nyugdíj, az özvegyi és szülői nyugdíj, az árvaellátás és a baleseti hozzátartozói nyugellátások),

bentlakásos szociális intézményben élsz (például fogyatékossággal élők otthonában vagy idősek otthonában),

18–24 éves vagy és utógondozásban részesülsz,

felsőoktatásban, szakképző iskolában vagy technikumban tanulsz, illetve bármely más köznevelési intézményben (pl. gimnáziumban) tanulsz,

szociálisan rászorulsz,

hajléktalan vagy.

Emellett a kiskorú gyerekeknek is ingyen jár az egészségügyi ellátás, akár magyar állampolgárok, akár menekültek vagy oltalmazottak, ha Magyarországon van a lakóhelyük/tartózkodási helyük.

Milyen feltételek esetén jár rászorultsági alapon, ingyenesen az egészségügyi ellátás?

Azok számítanak szociálisan rászorulónak, akik

családban élnek, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az úgynevezett szociális vetítési alap összegének 120 %-át (2024-ben 34 200 forint), és nincs egyéb vagyona a családnak (például saját lakás, megtakarítások).

egyedül élnek, és havi jövedelmük nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át (2024-ben 42 750 forint), és sem a családjuknak sem nekik nincs vagyonuk..

Ha valamelyik két esetből az egyik igaz rád, kérvényezned kell, hogy kaphass ingyen egészségügyi ellátást. A kérvényezés menetéről a következő válaszban olvashatsz.

Kérdező, te csak simán egy lusta disznó vagy.

dec. 25. 00:57
 28/33 anonim válasza:
A legutóbbi válaszodból még az antiszociális magatartás is kiolvasható. Szerintem a legjobb és legtöbb, amit kaptál, az a kritika sokaktól. Az írod, hogy alig vártad, hogy 18 éves legyél és jogokat kapj. Sajnos valaki(k) elfelejtették elmondani, hogy amennyi jogot kapsz, annyi kötelességet is kapsz a nyakadba. Ilyen a világ, ha Robinson-ként élsz egy lakatlan szigeten tök egyedül. Azt írod, hogy "Iskolába meg biztos nem megyek! Akkor már inkább rövidtávra valami munkahely, ha nagyon muszáj..." Az az írásodból kiderül, hogy helyesen írsz és hogy nem vagy egy hylyegyerek, csak lusta. Szerintem keress valamit, ami érdekel. Tanulj írónak, vagy szerezz sikerélményeket emberek között, mert most, hogy számítógépezel, meg zenéket hallgatsz, az nem visz előre. Nomeg "ha nagyon muszáj" - nagyon muszáj. Kell. nem rövid távra kell munkahely, hanem hosszúra. Nem fogod az életet megúszni tanulás nélkül. 20 év múlva olyan munkahelyek lesznek, amiknek ma még nevük sincsen. Gondolj a szüleidre, Ők beletanultak a munka miatt a számítógépbe. Én 25 év munkatapasztalat alatt láttam olyat, hogy megszűntek komplett munkakörök technikai váltás miatt. Szóval a világ változik. Hajrá! Tanulj, állj fel, nyiss mások felé!
dec. 25. 11:23
 29/33 A kérdező kommentje:

#28 a kritikáknak semmilyen hatása nincs rám. Se pozitív, se negatív, nem váltanak ki belőlem semmit. Az, hogy "nem vagyok hülyegyerek", az lehet, mert mások is értelmesebbnek tartanak, amíg meg nem ismernek jobban.

Hivatalosan autizmust és szkizotípiás rendellenességet állapítottak meg nálam pszichiáterek, ez nem egyenlő azzal, hogy valaki hülye, erről senki nem tehet, talán genetikai rendellenesség miatt van, bár nem értek hozzá.

Nem mennék munkahelyre se hosszútávon, mivel minden munkahelyen úgy érzem magam, mint egy láncra vert, tehetetlen kutya, nem csak ott, hanem itthon is non-stop esz az ideg, hogy holnap megint kelnem kell, mennem kell, még szombaton se nyugszok meg, mert már akkor is a hétfő gondolata zaklat. Ezt maximum rövidtávon tudom játszani. Az összes "muszáj menni" típusú helyet utálom, alig várom mindig a végét.

Kereshetek akármit, de nincs semmi ami komolyabban érdekel. Ha úgy is tűnik, hogy valami komolyabban érdekel, arra is ráunok legkésőbb pár hónap múlva. Nem tudok hosszútávon ugyanazzal a dologgal foglalkozni, mert unalmassá válik, utána csak kínlódás.

Hogyan szerezzek sikerélményeket emberek között? Eleve utálok emberek közt lenni, a sikerélményeim meg tartanak vagy 5 percig, aztán teljesen el is megy a hatásuk, mintha nem is lettek volna, ezeknek sincs tartós hatása rám.

Az meg megint csak a másik, hogy tényleg nagyon gyorsan változik a világ, ezzel folyamatosan avul el a tudás. Nekem így meg aztán pláne nincs kedvem kínlódni a tanulással, hogy tudom, hogy sose érek a végére, maximum a halál bekövetkeztével...

Én azt hiszem, hogy belőlem hiányoznak alapvető dolgok, amik más emberekben megvannak, ezért van az, hogy soha senki és semmi nem tudott rám komolyabban hatni. Nem tudom, hogy pontosan mi lehet az, ami hiányzik belőlem, de nekem se jó ez, azt hiszem, hogy ennek nem lehet csinálni semmit, hiszen nem lehet "hatni" rám, legfeljebb úgy teszek, mintha, de az nem valódi eredmény, csak színjáték... Úgyhogy értem én, hogy az emberek próbálnak segíteni nekem, egész életemben ezt tették, de mivel ennek semmi hatása, ezért az az egyetlen magyarázat, hogy valami nálam másképp működik, mint az emberek 99%-a esetén, ezért hiába is próbálkoznak, rajtam nem működnek ezek a módszerek.

dec. 25. 12:05
 30/33 anonim ***** válasza:

Ki kell próbálni mindenfélét, az a titok. Lehet, hogy egy data scientist melóban fogsz folyamatos szakmai gyönyörökkel körberakott utakat bejárni, de az is lehet, hogy valami extrém piacképes, pont a "nem vált ki semmit belőlem" ritkaságára építőt fogsz magas szinten művelni (most nem akarok ilyen kórbonctan meg bűnügyi helyszínelés délutáni sorozat jellegű okosságokat emlegetni nagyon, de azok is), pl tipik a villanyszerelő vagy a hegesztő ilyen: olyasmit csinálnak, amikre kevesen hajlandóak, megtanulni még a kipróbálói közül is alig páran fogják majd akarni is meg tudni is, és még jónak is kell lenni meg tényleg követni legalább a főbb újságokat a szakma körül. De IT is tipik ilyen, legtöbbeknek türelmük nincs betuszkolni a fejükbe az alapokat, hogy utána már csak hasonlóan félnehéz legyen a bonyodalmakat tanulgatni, suli után full önállóan, kedvtelés jelleggel.

És akkor még nem is kezdtünk bele a valódi megúszásokba, amikor "nem mozdít meg bennem semmit" jelleggel, simán tervszerűen elkezded nyomatni youtubera a vitaindító videóidat (minden különösebb erőfeszítés nélkül, tkp csak elmondod, milyen a te szemeden át pár dolog, hogy a hasonlók azonosulni tudjanak vele, a nagyon nem ilyenek pedig szélesíthessék a látókörüket, vagy ahogy a többség szokta, hogy szájkaratézzanak azon, hogy miért te gondolod rosszul. :) Az algoritmust jóllakatja, a nézettséged eléri és megtartja maximumát, onnantól már csak azon megy az ötletelés, hogy hogy lehetne ingerküszöb fölötti felvetésekkel bombázni a népet úgy, hogy azért ne nagyon tolja feljebb az ingerküszöbüket, ha lehet.

dec. 25. 14:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!