Nem a háziorvos mulasztása, hogy nem diagnosztizálta a tüdőrákot?
39 éves férfi vagyok, apám pedig 55 évesen halt meg tüdőrákban. Apám élete végéig dohányzott, én pedig 13 évig, 34 éves koromban hagytam abba. Idén márciusban háziorvoshoz mentem fáradékonysággal és enyhe hátfájdalommal, amire vérszegénységet állapított meg, és azt mondta, hogy a hátam a helytelen testtartás miatt fáj, és rossz minőségü az ágyam. Egyedül csak vérvizsgálatra küldött, és ott derült ki a vérszegénység, amire egyszerüen csak vasat írt fel. 3 hónappal később sem szünt a hátfájdalom, majd visszamentem és elküldött tüdőröntgenre, és ismét azt mondta, hogy nincs semmi baja a tüdőmnek. Novemberig kitartott a hátfájdalom, majd elmentem a debreceni magánklinikára és ott több napi kivizsgálás és biopszia után kiderült, hogy ez bizony tüdőrák.
Nagyon elkeseredtem, és mérhetetlenül haragszom a háziorvosra, mert úgy vélem, hogy már márciusban is kideríthette volna, de végig azzal nyugtatott, hogy nincs semmi baja a tüdőmnek.
Ez egyértelmüen NEM a háziorvos hibája!
Ö elküdött röntgenre, ha ott nem látták (mert a röntgent NEM a háziorvos, hanem a radiológus értékeli!), akkor vagy még nem volt észrevehető a daganat, vagy ott nem vették észre.
A háziorvos a kapott eredmények alapján nem mondhatott mást, semmmi konkrét jele nem volt tüdőráknak ezek szerint.
Az, hogy a magánklinikán is több napos kivizsgálásra volt szükség, arra mutat, hogy nem mindenki által könnyen, azonnal felismerhető a problémád.
Ha szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor max annyiban hibázott, hogy egy férfinél mindig utána kell járni a vérszegénység okának, mert "csak úgy" nem ürül ki a vas a szervezetből, mint ahogy a nőknél előfordulhat. (nyilván ha csak nem volt valami vérzéses trauma, de feltételezzük, hogy nem). Sok esetben emésztőrendszeri vérzésre vezethető vissza.
Negatív rtg lelet után viszont nem jogos, hogy a háziorvost hibáztatod.
(a harag és hibáztatás egy szakasz az emocionális folyamatban, ami a rák diagnózisával jár)
Kitartást kívánok, ahogy fentebb írták remélhetőleg egy korai(bb) stádiumban lett elkapva. Kis sejtes vagy nem kis sejtes?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!