Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Nem a háziorvos mulasztása,...

Nem a háziorvos mulasztása, hogy nem diagnosztizálta a tüdőrákot?

Figyelt kérdés

39 éves férfi vagyok, apám pedig 55 évesen halt meg tüdőrákban. Apám élete végéig dohányzott, én pedig 13 évig, 34 éves koromban hagytam abba. Idén márciusban háziorvoshoz mentem fáradékonysággal és enyhe hátfájdalommal, amire vérszegénységet állapított meg, és azt mondta, hogy a hátam a helytelen testtartás miatt fáj, és rossz minőségü az ágyam. Egyedül csak vérvizsgálatra küldött, és ott derült ki a vérszegénység, amire egyszerüen csak vasat írt fel. 3 hónappal később sem szünt a hátfájdalom, majd visszamentem és elküldött tüdőröntgenre, és ismét azt mondta, hogy nincs semmi baja a tüdőmnek. Novemberig kitartott a hátfájdalom, majd elmentem a debreceni magánklinikára és ott több napi kivizsgálás és biopszia után kiderült, hogy ez bizony tüdőrák.

Nagyon elkeseredtem, és mérhetetlenül haragszom a háziorvosra, mert úgy vélem, hogy már márciusban is kideríthette volna, de végig azzal nyugtatott, hogy nincs semmi baja a tüdőmnek.

dec. 5. 05:48
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
A röntgenfelvételeket radiológus nézi ott, ahol készülnek a felvételek. Tüdőgyógyász szakorvos is szokott lenni a tüdőszűrésnél. Visszahívnak ha valami eltérést látnak a felvételen, és újra csinálják. Engem is visszahívtak, a házorvosom meg nem is tudott az egészről. Ő maximum a leletet látja, amit a röntgenesek írnak. Kellett kapnod papírt, ami ott készült a tüdőszűrésen.
dec. 5. 06:02
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként azt mondják, ha a röntgenen látszik, akkor már nagy a baj, ha neked ott nem láttak semmit, lehet, hogy akkor nem olyan nagy a baj. Persze egy daganatra ezt mondani...
dec. 5. 06:05
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem a háziorvosé. Ha a rtg tiszta képet mutatott, akkor nem is láthatott semmit.
dec. 5. 06:57
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez egyértelmüen NEM a háziorvos hibája!

Ö elküdött röntgenre, ha ott nem látták (mert a röntgent NEM a háziorvos, hanem a radiológus értékeli!), akkor vagy még nem volt észrevehető a daganat, vagy ott nem vették észre.

A háziorvos a kapott eredmények alapján nem mondhatott mást, semmmi konkrét jele nem volt tüdőráknak ezek szerint.

Az, hogy a magánklinikán is több napos kivizsgálásra volt szükség, arra mutat, hogy nem mindenki által könnyen, azonnal felismerhető a problémád.

dec. 5. 07:44
 5/14 anonim ***** válasza:
50%

Ha szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor max annyiban hibázott, hogy egy férfinél mindig utána kell járni a vérszegénység okának, mert "csak úgy" nem ürül ki a vas a szervezetből, mint ahogy a nőknél előfordulhat. (nyilván ha csak nem volt valami vérzéses trauma, de feltételezzük, hogy nem). Sok esetben emésztőrendszeri vérzésre vezethető vissza.

Negatív rtg lelet után viszont nem jogos, hogy a háziorvost hibáztatod.

(a harag és hibáztatás egy szakasz az emocionális folyamatban, ami a rák diagnózisával jár)

Kitartást kívánok, ahogy fentebb írták remélhetőleg egy korai(bb) stádiumban lett elkapva. Kis sejtes vagy nem kis sejtes?

dec. 5. 07:53
 6/14 Ypszilon1980 ***** válasza:
53%
Az a baj szerintem, hogy most dühös vagy, sajnos az a helyzet, hogy a rákot sok esetben későn diagnosztizálják,nem tudod utólag ki hibázott vagy hibázott-e, itt szerintem max az róható fel, hogy nem küldött tovább szakorvoshoz, de ez nem változtat semmin. Amúgy boldog, boldogtalant küldözgetnek CT-re, MR-re, UH-ra, amikor meg komoly panaszok vannak, fukarkodnak vele, inkább ez a baj, de ez sem a háziorvos hibája. Háziorvos anyámmal ennél sokkal komolyabb mulasztást csinált amúgy, de most elég gondunk volt, tudod ki akar pereskedni meg vitatkozni pluszban.
dec. 5. 08:08
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a háziorvos nem tudja diagnosztizálni, ő legfeljebb tovább tud küldeni vizsgálatra
dec. 5. 08:21
 8/14 A kérdező kommentje:
#7 ez esetben abban hibázott, hogy nem küldött tovább. Én már az első perctől attól paráztam, hogy daganat lesz, de végig nyugtatott, hogy nem az.
dec. 5. 09:11
 9/14 anonim ***** válasza:
Ha a röntgen alapján nem láttak semmit érhető, hogy nem küldött tovább.
dec. 5. 10:44
 10/14 anonim ***** válasza:
Hát a hátfájdalmadra sem reagált érdemben, hiszen rossz tartás esetén elküldhetne ortopédiára, gyógytornára, a rossz minőségű ágyra fogni pedig egy az egyben spekuláció.
dec. 5. 10:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!