Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az orvosom elküldött vastagbél...

Az orvosom elküldött vastagbél tükrözésre. Hogy működik ez?

Figyelt kérdés

Ibs, felszívódási zavar gyanú illetve régen volt epekő miatt epeműtétem. Állandó hasmenés.

De nagyon félek elmenni vastagbél tükrözésre.

Hogyan csinálják? Bódítanak? Ha bódítanak azt hogy kell elképzelni? Az van a papíron hogy kérhetek nyugtatót vénásan.

Mennyire fájdalmas ez az egész? És mire jó ez? Mit néznek?

Valószínű ibs de ebből mit tudnak megállapítani? Nem tudok már mire gondolni.

Ha stresstelek akkor mindig megy a hasam de ha itthon vagyok és nyugodt akkor is sűrűn megy. Ételallergiát néztek de nem vagyok allergiás. Tartok egy kis diétát tejmentesen étkezem, kerülöm a csípőset és egyebeket.

Gyomortükrözésre is elküldtek de azt nem merem bevállalni.

Valaki aki volt vastagbél tükrözésen kérem elmondaná hogy működik?

nov. 25. 12:29
 1/8 anonim ***** válasza:
70%

Először is: kaptál-e az orvosodtól hashajtó kiváltásához receptet?

Ez fontos, mert alapos béltisztítás szükséges a vizsgálat előtt.

A béltisztítás pontos menetét az interneten, illetve a hashajtó betegtájékoztatóján megtalálod.

Fontos szabály, hogy a béltisztítást és a vizsgálat előtti diétát maximálisan tartsd be.

A vizsgálatot bódításban célszerű kérni, úgy semmi nagyobb fájdalmat nem érzel, esetleg kisebb diszkomfort érzésed lehet.

A vizsgálat után egy ideig megfigyelnek, ha nincs gond, utána hazaengednek, de csak kísérővel!

A vizsgálat időtartama kb 15 perc, ezalatt a teljes vastagbél rendszert átnézik, ha esetleg polip, gyulladás van, azt azonnal észreveszik.

Ne félj tőle, mert ez a legbiztosabb diagnosztikai eszköz bélproblémák esetén.

A gyomortükrözést is vállald be, ha szükséges, mert jobb mindent idejében felfedezni és kezelni.

nov. 25. 13:10
 2/8 anonim ***** válasza:
50%
A gyomortükrözésre: nekem ma volt. Borzalmas élmény. De! Kiderült hogy nagyobb a baj mint hittük és azért nem javultam 1.5 évig mert rossz is és kevés is volt a gyógyszer
nov. 25. 13:55
 3/8 anonim ***** válasza:
Szerintem ne nézz utána hogy működik, mert lehet megijesztene a leírása. Én nem voltam, csak egy ismerősöm. Ő volt alul-felül is, azt mondta alulról rosszabb volt neki. De persze ha komoly a panasz, akkor túl kell esni rajta. De ne ásd bele magad előtte, szerintem. Jobbulást. :)
nov. 25. 14:02
 4/8 anonim ***** válasza:
A gyomortükrözés az semmi. Úgy letolják a lidokain után a csövet, mint ahogy én mentem le egy csúszdán az aqua parkban. Kis bokákolás befigyelhet, de amúgy semmi.
nov. 25. 14:06
 5/8 anonim ***** válasza:

Mind2 esetben az a fontos, hogy együttműködjél, különben rosszabb lesz.

Gyomortükrözésnél amikor azt monjdják, hogy nyelj, akkor nyelsz. Aztán fekszel és lazítasz. Óvatos levegővétel, ha feszít a gyomor, akkor enyhén ki lehet engedni a levegőt a gyomorból. Persze felfújják újra.

Béltükrözés szerintem kevésbé rossz, ott utána szarabb.

Én érzéstelenítés nélkül voltam.

Lefektetnek az oldaladra és síkosítva bevezetik a csövet. Nem szabad ellenállni és itt is együtt kell működni. Legtöbb esetben csak görcsölni fog a beled. Úgy mondták, hogy egy vírusos hasmenésre hasonlít. Néha kicsit forogni kell, van ahol hátra kell feküdni. Az asszisztens nekem a belemet is megnyomta párszor, hogy átmenjen a cső a megfelelő helyeken.

Amikor mutogatta a doki, hogy milyen szépek a bélbolyhok, akkor mondtam, hogy eleget láttam, köszönöm.

Nahmost a rosszabb rész utána következik. Igyekeznek leszívni a vizet meg a levegőt amit befújnak, de a többsége utána fog távozni. Én hazáig tartogattam a buszon, rettenetesen görcsöltem. Nem mertem fingani mert féltem, hogy befosok.

Otthon nyomtam egy 7 másodperces fingot a wc-n, utána minden jó lett.

Egyébként kimehetsz utána is wc-re helyben, ha tudsz, akkor ott is könnyíthetsz magadon.

Bódítás meg egyebek szerintem inkább csak magánban van.

nov. 25. 16:52
 6/8 anonim ***** válasza:
Van bódítás is, altatás is lehetséges, nem csak magánban. Én natúr kértem, minden nélkül, így sem egy nagy etwas. De! akinek nagyon fájdalmasan gyulladtak odabent a belei, az esetleg jobban jár, ha kér egy kis pálinkát előtte. Na jó, nem pálinkát, valami más bódítőt. :))
nov. 26. 15:26
 7/8 anonim ***** válasza:
A gyomortükrözés ideális esetben egy pár perces apróság jellemzően. Felesleges tőle tartani. A másikról nincs személyes tapasztalatom.
nov. 30. 23:37
 8/8 anonim válasza:
Vastagbél tükrözésnél ne szorongj, persze az ismeretlentől fél az ember. Lazulj el, amint belemegy a cső a végbélnyílásnál nem fogod érezni. Néha érzel egy kis feszülést, amikor van egy szűkebb kanyar és levegővel felpumpálnak, de kiszívja a levegőt az orvos és leeresztesz és utána megy tovább, ez csak néhány pillanat. Nem lehet érezni az eszközt a bélben. Nekem nem tartott 10 percnél tovább a vizsgálat. A kivezetésnél nézi át a beleket, de ott már szinte kicsusszan az eszköz és akkor már nem érzel semmit. A szedálás azért kell, ha valaki nem tud magán uralkodni.
jan. 17. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!