Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » FONTOS! Vérkép kimutatja a...

FONTOS! Vérkép kimutatja a vastagbélrákra utalò jeleket vagy rögtön tükrözésre kell menni?

Figyelt kérdés
2013. jan. 10. 00:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

ezt találtam:

Vérvétel és laboratóriumi vizsgálat is történik, amelyek alapján diagnózis nem mondható, ám a beteg általános állapotával kapcsolatos lényeges információkat szolgáltatnak az orvos számára.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A diagnózis alapját a szövettani mintavétel jelenti. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának van. Gyanú esetén vastagbéltükrözés (colonoscopia) történik, melynek során a vastagbél teljes hosszában átvizsgálható. A vizsgálat diagnosztikus találati biztonsága 95 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy 100 megbetegedésből 95-öt felismernek a beavatkozás során. A vizsgálat folyamán szövettani mintavétel történik, illetve a kisméretű polip alakú daganatokat is eltávolíthatja az orvos.

2013. jan. 10. 00:50
 2/13 anonim ***** válasza:
Sajna vérképből egyedül akkor, ha tumor markereket is néznek. De a vastagbélrák általánosan alkalmazott kimutatási módja a végbéltükrözés.
2013. jan. 10. 00:57
 3/13 anonim ***** válasza:

Hát azért azt csak megérzi az ember, mert ilyenkor lehet véres a széklet, vagy sötét színű megalvadt véres.

Valóban tumor marker vizsgálatot kell kérni, bár abban nem vagyok biztos hogy az államinál van-e és ha van ingyenes-e.

De maszeknél van, írd be a gugliba.

2013. jan. 10. 02:56
 4/13 anonim ***** válasza:

Sajnos még a tumormarker sem ad megbízható eredményt, ezért szűrésre nem használják. Itt egy példa:

"Kérdés :

Munkahelyi szűrés keretében tumormarker vizsgálaton vettem részt. Sajnos az egyik eredményem nem jó, a carcino-embrionális Ag 4,64 ng/ml. A lelet értékelését végző üzemorvos a háziorvosomhoz irányított, aki nem tud felvilágosítást adni, hogy most mit tegyek. Panaszom nincs, egészségesnek érzem magam.

Szeretném tudni, hogy a laboreredményen szereplő érték mennyire magas, milyen kivizsgálásra lenne szükség. Aggódva várom válaszukat.

Válasz :

A tumormarkereket ismert daganatos betegségnél a folyamat követésére lehet az esetek jó részében használni. A carcinoembrionális antigén (CEA) olyan tumormarker, amelyet szűrésre nem szoktak használni, mert nem alkalmas bizonyos betegségek biztos felismerésére, illetve negativitása (normál értéke) sem zárja ki azt, hogy a szűrt egyén rosszindulatú daganatos betegségben szenvedjen. Azért nem használják szűrésre, mert magas a téves pozitivitás aránya, és az irodalmi adatok szerint körülbelül 250 magasabb CEA értékű emberből csak egynél várható, hogy a kivizsgálás rosszindulatú daganatra derít fényt.

A rosszindulatú daganatos betegségekben ez a tumormarker az emésztőszervi, hasi daganatokban emelkedhet meg (vastagbélrák vagy végbélrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, májrák), de használják a folyamat követésére már diagnosztizált emlőrákban is. Ez egy olyan glikoprotein (szénhidrát és fehérjerészből álló anyag), amely normálisan is előfordul a szervezetben és értéke nemcsak daganatos állapotokban emelkedhet meg, hanem például dohányosoknál is, vagy jóindulatú bélbetegségekben, esetleg a bél gyulladásos elváltozásaiban.

Azt, hogy ez az érték kóros-e, az dönti el, hogy az a labor, ahol végezték a vizsgálatot, hol húzza meg a felső határát a normál értéknek. Van ahol ez 4, van ahol ez 10, tehát arra a kérdésre, hogy az Önnél mért érték mennyire magas, annak ismeretében lehetne válaszolni, ha ismert lenne a felső normál érték.

Mindez alapján szakmailag nem indokolt alapos és részletes kivizsgálás, 1-2 hónap múlva esetleg a CEA érték lekontrollálható."

2013. jan. 10. 11:12
 5/13 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. A veres szeklet meg az eros fajdalom akkor van, ha mar nem polip hanem rakos daganat van es sokszor osszetevesztik az aranyerrel ezert keson diagnosztizaljak. En ezt olvastam. A veres szekleten es a fajdalmon kivul azonban minden tunetem stimmel viszont nem szeretnem ha emiatt rogton tukrozesre kuldenenek. Koszi meg egyszer mindenkinek.
2013. jan. 14. 23:04
 6/13 anonim ***** válasza:

Nem olvasgattam végig, de ha nincs vér és fájdalom akkor rákod sincs. Nem vagy kicsit hipohonder?

Ha rákos valaki, azt észreveszi hidd el.

2013. jan. 15. 04:32
 7/13 A kérdező kommentje:
Én ezt értem, nem is azért kérdezem, mert szerintem rákos vagyok. Hanem azért, mert sok tünetem egyezik, és félek, hogy rögtön tükrözésre akarnak küldeni, hogy kiderüljön, miért. Ha egy orvos 5% esélyt lát rákra, akkor le akarja tesztelni, hiába mondom én neki, hogy nem vagyok az... nem? :) Azért kérdeztem, hogy van-e más módja is.
2013. jan. 15. 16:34
 8/13 anonim ***** válasza:
Mik a tünetek?
2013. jan. 15. 17:18
 9/13 A kérdező kommentje:
szinte folyamatos széklelési inger, fogyás, hasmenés vagy székrekedés, váltakozó formában, fáradékonyság
2013. jan. 16. 12:35
 10/13 anonim ***** válasza:

Ez még lehet IBD IBS (irritábilis bélfertőzés, szindróma) is akár, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni.

Hacsak ennyi akkor végig kéne csinálnod egy valamilyen béltisztító kúrát, közben és utána probiotikumot szedni.

2013. jan. 16. 13:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!