Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Altatás előtt a műtőben mit...

Altatás előtt a műtőben mit adtak rám és miért?

Figyelt kérdés
Nőgyógyászati kisműtéten estem át és a műtőben az altatás előtt ahogy elhelyeztek az ágyon, a szabad kezemre és lábaimra felhúztak egy ilyen eldobhatós/lebomló de mégis textiles anyagú ujjatlan 'kesztyűt' és 'zoknit'. Mi lehetett ez és miért? Ahogy átmásztam az egyik ágyról a másikra megállapítottuk, hogy izgulok és össze izzadtam az alattam lévő steril papír/textil lepedőt. Ez lehetett az oka, hogy amikor végeztek és átemeltek, legyen 'fogás rajtam'? Vagy a hideg műtő miatt volt? Mi a neve ennek az eszköznek?

nov. 17. 00:22
 1/4 qborka ***** válasza:
52%
Nem tudom, rám sem kis,sem nagy műtétnél nem adtak olyasmit,amit leírtál. Melyik kórházban műtöttek?
nov. 17. 06:07
 2/4 Ypszilon1980 ***** válasza:
23%
Lehet akármelyik verzió, de nem tudjuk, ott kérdezd meg, vagy ChatGpt.
nov. 17. 11:05
 3/4 Ypszilon1980 ***** válasza:
38%

Nekem ezt írta:

A műtőben rád helyezett eldobható/textiles ujjatlan "kesztyű" és "zokni" valószínűleg steril védőfelszerelés volt, amelyet a fertőzések megelőzése és a műtéti higiénia fenntartása érdekében használnak. Ezek a textilszerű anyagból készült eszközök az alábbi célokat szolgálhatják:

Fertőzés megelőzése: A bőr természetes baktériumflórája ártalmatlan a mindennapi életben, de a műtéti környezetben veszélyt jelenthet. Az ilyen fedőeszközök csökkenthetik a műtéti területtel való közvetett érintkezésből adódó fertőzés kockázatát.

Sterilitás megőrzése: A műtéti eszközök, ágyneműk és a környezet sterilek, ezért az a cél, hogy a páciens bőre (még ha tisztított is) ne szennyezze azokat.

Bőrvédelem: Az altatás során a páciens nem mozgathatja magát, így ezek az eszközök segíthetnek megelőzni a bőr közvetlen sérülését az ágy vagy az eszközök dörzsölése miatt.

Kényelmi szempontok: A textilszerű anyag puhább és kényelmesebb, mint a hagyományos műanyagok, így az érzékeny bőrt jobban védi.

Az ilyen anyagokat gyakran úgy tervezték, hogy biológiailag lebomlóak legyenek, ami környezetvédelmi szempontból előnyös. Ezek az eszközök egyfajta modern alternatívát jelentenek a korábbi műtéti "védőburkok" helyett. Ha aggódsz, vagy szeretnéd pontosan megtudni, mit használtak, érdemes megkérdezni a kezelőorvosodat vagy az ápolókat, akik a műtét során jelen voltak.

nov. 17. 11:06
 4/4 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem is a műtéti terület izolációja miatt.
nov. 17. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!