Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Akinek már volt, írnátok...

Akinek már volt, írnátok bővebben a hasi méheltávolítás menetéről (hogy zajlik, hány nap kórház, mennyire fájdalmas utána a mozgás stb.)?

Figyelt kérdés
November 25.-re vagyok előjegyezve hasi méheltávolításra nagy méretű mióma miatt. Eléggé félek, mert ilyen nagyobb műtétem még nem volt. Minden tapasztalat érdekel. Köszönöm.

nov. 9. 08:47
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem saját tapasztalat, hanem barátnőmé, de ugyanabból az okból műtötték, mint téged (petefészek maradt), ennyit tudok:

Műtét utáni második nap engedték haza, ő is meglepődőtt, mert annyira még nem volt a helyzet magaslatán. A mozgás még eléggé fájdalmas volt (állítása szerint 10 perc volt felvenni egy bugyit). A séta, mozgás eleinte elég fajdalmas (kb. mint a császár után), meg az első napokban nagyon fel volt puffadva, állítólag azért, mert felfújják a beleket műtét előtt, hogy szét lehessen választani.

6 hétig táppénzen volt, de viszonylag hamar jól volt, csak vigyáznia kellett magára.

Gyors gyógyulást kívánok neked, remélem minden rendben lesz nálad is!

nov. 9. 09:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a részletes választ. Meglepő hogy ilyen hamar van a hazaengedés, engem ilyen 5-6 napokkal riogattak. Örülök hogy barátnőd hamar felépült és köszönöm a jó kívánságokat.
nov. 9. 10:15
 3/9 anonim ***** válasza:

Szia. Anyukámat műtötték ugyanezzel. Ha jól emlékszem, 3-4 napot volt még bent műtét utan. Kb. 10 nap múlva vették ki a varratokat. Neki is nehéz volt a mozgás, de sokat sétált igy hamar felépült belőle.

Ő is 6 hétig volt táppénzen.

A lényeg, hogy próbálj meg sokat mozogni, pár perc séta is sokat segít. Elején fájni fog az biztos, de minden nappal jobb lesz. Kitartást, és gyors gyógyulást😊

nov. 9. 16:32
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ és a jó kívánságokat. Remélem én is gyorsan össze tudom szedni magam. Állítólag a műtét másnapján már fel kell kelni az ágyból.
nov. 9. 19:14
 5/9 anonim ***** válasza:
Nekem császármetszésem volt, majdnem ugyanaz🙂. Igen, fel fognak állítani. Császár után amint kiment az érzéstelenítő, azaz 6 óra múlva fel kellett álljak. Nem fogok hazudni, nagyon fáj. Amennyit csak tudsz, sétálj, ha csak a kórterem egyik végéből a másikba már az is jó.
nov. 9. 19:33
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen hogy írtál. Igen, azt már többiektől halottam, hogy igencsak fájni fog utána. Most már egyre jobban félek és bárcsak ne kellene ez a műtét, de pár év alatt az 1.9 cm-es mióma majd 9 cm-re nőtt és a dokik szerint ez már nem maradhat bent.
nov. 10. 08:40
 7/9 Katonca ***** válasza:
Először is kitartást és sok szerencsét kívánok a műtéthez. Sorstárs vagyok. 7 éve estem át az operáción. A Hoxán van egy csoport, ahol tabuk nélkül őszintén lehet erröl beszélni. Nekem nagy segítség volt. Kivették a méhemet és a két petefészkemet hasi feltárással. A méhszájamat is. Egy nap intenzív osztályos elhelyezés volt, reggel már fel kellett állni mozogni, az embólia elkerülése miatt. Idézem a nővérkét: itt nem kell hőskódni, kérni kell a fájdalomcsillapítót amikor csak kell. Mivel az izmok a hasban összevannak öltve, a mozgatása fáj rendesen, de napról-napra javul. Nekem hat hét semmire se volt elég. Régen hat hónap táppénz járt erre, amit nem is csodálok. Sportkupakos ásványvizet vigyél a kórházba, mert az elején abból tudsz csak inni, amíg nem tudsz felülni. Műtét után egy darabig nekem fájdalmas volt a pisilés, kaptam antibiotikumot, ami semmin nem változtatott. Szerintem az anatómiai átrendezést kellett szokni. A diéta nagyon fontos műtét után. Semmi puffasztó, mert szörnyű fájdalmat tud okozni. Azt mondták a kórházban, újra kell indulnia a beleknek. Szorulást el kell kerülni, természetes módszerekkel. Szilvalekvár stb... Mozogni kell, mindig az aznapi erőnlét függvényében. Ne legyen embólia, összenövés stb. Hat hét után a házasélet megengedett, de eszedbe se fog jutni. Hosszú folyamat lelkileg újra ráállni a dologra, megértő partner mellett nem lesz gond. Sokféle műtéti technika van, nem mindegy miket vesznek ki. Ha mennek a petefészkek is, másnapra beáll a változókor is, hőhullámok, egyebek.Én mégis minden nehézség ellenére azt mondom, ha az orvosok a méheltávolítás mellett döntöttek, annak jó oka van. Mégegyszer könnyű műtétet kívánok, gyors felépüléssel!
tegnap 01:06
 8/9 Katonca ***** válasza:

[link]

Igazi sorstársakkal ismerkedhetsz meg, bármilyen kérdésedre választ fogsz kapni, őszintén.

tegnap 01:09
 9/9 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, hogy írtál. És hogy ilyen részletesen. Köszönöm a jó tanácsokat, eszembe sem jutott volna a sportkupakos ital, hálás vagyok hogy ezt említetted, mert ott szerencsétlenkedtem volna a pohárral.

Elméletileg nekem maradnak a petefészek, legalábbis a legutóbb a nőgyógyász így mondta. A csoportot mindenképpen megnézem, minden tanács jól jön és jó olyanokkal beszélni, akik már ezt a nagy operációt megtapasztalták. További jó egészséget kívánok neked.

tegnap 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!