Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Édesanyám lassan öneálltásra...

Édesanyám lassan öneálltásra (részlegesen) képtelen, de nem ismeri el, mit lehet vele tenni?

Figyelt kérdés

Adott édesanyám közel 70 éves. Évek óta romlik a mentális állapota, demenciás kezd lenni, tévképzetei vannak, feltehetően üldözési mániás (nincs semmire diagnózis mert szerinte minden oké és én vagyok az utolsó szemét aki ezeket feltételezi)

A gond az lenne, hogy láthatóan nem képes ellátni magát, csak részben. Mire gondolok itt? Gyógyszereit nem tudja kezelni, sokszor rosszul vagy egyáltalán nem szedi ki, eszi meg. Ha én átmegyek és kiszedem neki akkor is sokszor nem képes rendesen bevenni (reggelit pl délben vagy délután amikor eszébe jut, estit a reggeli helyett stb). Ezen felül gyógyszerekre iszik, minden egyes nap, azt nem tudom mennyit, de sokszor furcsa úgyhogy gondolom nem egy sört.

Az utóbbi időben már többször nagyon furcsa dolgokat csinál, kihúz mindent, kikapcsol (de visszadugdosni már nem tudja) meg kikapcsolt, nem teljesen értem de valami csávóról magyaráz hogy az lehallgatja meg ilyenek (eddig is volt valami ilyesmi, de ennyire durva azért nem volt. Legutóbb ráfogta a csávóra, hogy nincs net meg tv, aztán a végén kiderült, hogy csak kihúzta a központi egységet. De tagadja, ő biztos nem húzta ki (akkor a szellemek voltak). A szomszédok is mind ellene vannak, én is ellene vagyok, az egész világ ellene van. Lopkodják a dolgait, én elpakolom a dolgokat (úgy, hogy nem lakok ott)....

Csekkeket se tudja fizetni, most kellett kifizetnem büntetést mert a valamit hónapok óta nem fizetett. Amikor mondom neki, hogy ezekre figyeljen akkor általában az a válasz, hogy őt nem érdekli, eddig se csinálta, majd én úgy is megoldom.

Mindig arra vár, hogy én majd szépen is mindig csettintésre megyek és mindent megoldok, nem is akarja megoldani magának, de sajnos az elmúlt időszak alapján sok esetben SZERINTEM már nem is képes rá.

Már az elmúlt 2 évben legalább 3-4x voltam beszélni pszcihiáterrel, de sajnos amíg ő maga nem látja be, hogy gond van, vagy nem történik valami nagyon nagy galiba, addig mindenhonnan le lettem pattintva. Attól félek, hogy ennek rövidtávon nagyon rossz vége lesz ha így marad, de visszaköltözni nem tudok mert akkor az én mentális egészségem is teljesen rámegy. Mióta eljöttem tök sokat javult (az enyém), de látván ezeket eléggé aggódok.

Ilyenkor mit lehetne csinálni? Meddig kell várni? Valakinek valami ötlete?

nov. 6. 20:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
35%

Ha az idős hölgy alkoholista, akkor annak a terhét viselje ő, ne rakja rá a gyerekére. Csak épp az alkoholisták szoktak hozzá ahhoz, hogy valaki mindent megold helyettük. Aztán az a valaki belerokkan.

Nagyon sok alkoholista talpra tud állni miután "padlót fogott" de addig nem, amíg valaki segíti. És az édesanyja nem olyan nagyon idős még, 70 sincs.

nov. 6. 21:59
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

11.: Szerintem te túl szigorúan ítélkezel a hölgy felett. Írta a kérdező, hogy korábban nem ivott. Lehet, hogy magányában depressziós lett és kissé belecsúszott az ivásba.

Kezd elegem lenni abból a szemléletből, hogy manapság a legapróbb probléma van az idős szülővel, akkor hagyd magára, dögöljön meg egyedül. Természetesen vannak olyan szülők, akik ezt valóban megérdemlik, de ahhoz legalábbis nálam már nagyot kell alakítani. Pl. gyerekkorában ütötte-verte, nem törődött vele, ne adj Isten szexuálisan zaklatta. A kérdező anyja nem tűnik súlyos esetnek az alkohol terén, itt még könnyű beavatkozni. Konzultáljon erről is a pszichiáterrel.

nov. 6. 22:05
 13/15 anonim ***** válasza:
74%
12# Amikor írtam a 11-t, akkor még nem olvastam, hogy nem rég óta iszik. Így viszont érdemes lenne az italról valahogy leszoknia, vagy tényleg alkoholmentes sörrel ellátni, mert sokat ront az állapotán.
nov. 6. 22:13
 14/15 anonim ***** válasza:
Alkoholmentes sört vennék neki, higy azt igyon, így nem lesz alkoholista. Utána beraknam egy szocotthonba.
nov. 7. 17:05
 15/15 anonim ***** válasza:

14.: Abban igazad van, hogy alkoholmentes sört kell adni neki, de betenni senkit se lehet sehova, aha nem egyezik bele. Meg kell várni a súlyos demenciát és gondnokság alá helyezni, addig nem lehet erőltetni.

Akkor meg már fel se fogja majd, mi történik körülötte.

nov. 7. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!