Édesanyám lassan öneálltásra (részlegesen) képtelen, de nem ismeri el, mit lehet vele tenni?
Adott édesanyám közel 70 éves. Évek óta romlik a mentális állapota, demenciás kezd lenni, tévképzetei vannak, feltehetően üldözési mániás (nincs semmire diagnózis mert szerinte minden oké és én vagyok az utolsó szemét aki ezeket feltételezi)
A gond az lenne, hogy láthatóan nem képes ellátni magát, csak részben. Mire gondolok itt? Gyógyszereit nem tudja kezelni, sokszor rosszul vagy egyáltalán nem szedi ki, eszi meg. Ha én átmegyek és kiszedem neki akkor is sokszor nem képes rendesen bevenni (reggelit pl délben vagy délután amikor eszébe jut, estit a reggeli helyett stb). Ezen felül gyógyszerekre iszik, minden egyes nap, azt nem tudom mennyit, de sokszor furcsa úgyhogy gondolom nem egy sört.
Az utóbbi időben már többször nagyon furcsa dolgokat csinál, kihúz mindent, kikapcsol (de visszadugdosni már nem tudja) meg kikapcsolt, nem teljesen értem de valami csávóról magyaráz hogy az lehallgatja meg ilyenek (eddig is volt valami ilyesmi, de ennyire durva azért nem volt. Legutóbb ráfogta a csávóra, hogy nincs net meg tv, aztán a végén kiderült, hogy csak kihúzta a központi egységet. De tagadja, ő biztos nem húzta ki (akkor a szellemek voltak). A szomszédok is mind ellene vannak, én is ellene vagyok, az egész világ ellene van. Lopkodják a dolgait, én elpakolom a dolgokat (úgy, hogy nem lakok ott)....
Csekkeket se tudja fizetni, most kellett kifizetnem büntetést mert a valamit hónapok óta nem fizetett. Amikor mondom neki, hogy ezekre figyeljen akkor általában az a válasz, hogy őt nem érdekli, eddig se csinálta, majd én úgy is megoldom.
Mindig arra vár, hogy én majd szépen is mindig csettintésre megyek és mindent megoldok, nem is akarja megoldani magának, de sajnos az elmúlt időszak alapján sok esetben SZERINTEM már nem is képes rá.
Már az elmúlt 2 évben legalább 3-4x voltam beszélni pszcihiáterrel, de sajnos amíg ő maga nem látja be, hogy gond van, vagy nem történik valami nagyon nagy galiba, addig mindenhonnan le lettem pattintva. Attól félek, hogy ennek rövidtávon nagyon rossz vége lesz ha így marad, de visszaköltözni nem tudok mert akkor az én mentális egészségem is teljesen rámegy. Mióta eljöttem tök sokat javult (az enyém), de látván ezeket eléggé aggódok.
Ilyenkor mit lehetne csinálni? Meddig kell várni? Valakinek valami ötlete?
Kérj segítséget. Először házhoz kijáró segítő is elég lehet, de már most érdemes feliratkozni idősotthoni elhelyezésre. Azért is kell már most keresni, mert demensekkel kevesebb otthon foglalkozik. Várólista is lehet.
A legnehezebb az anyuka meggyőzése lehet, mert nagyon nehéz azzal szembesülni, hogy demens lesz az ember. Sok érintett inkább homokba dugja a fejét. Én is nehezen látnám be, ha ilyen bajom támadna. Finoman kell rávezetni, hogy mi vár rá és hogy segítséget kell kapnia. Azt ajánlom, ne akard egyedül gondozni majd, mert belerokkanhatsz testileg-lelkileg.
Együttérzésem nektek.
Te írtad, hogy amíg valami nagy galiba nem történik, addig nem foglalkoznak vele.
Nekem az az érzésem, hogy ő az alkohol miatt ilyen, nem a kora, vagy betegsége miatt. Hozzászokott, hoy megoldod a problémáját. Miért fizetné be a csekkeket, ha te úgyis megteszed. Az is az alkoholistákra jellemző, hogy nagy ívben sz.rnak arra, hogy milyen gyógyszert kellene szedniük, beveszik, amikor eszükbe jut. A téveszmék szintén attól lehetnek. Valszeg többet iszik, mint gondolod, és régóta. Tehát az igazi gond az, hogy alkoholista.
Ezen te nem tudsz változtatni, ő pedig aligha akar. Ezt neked kell megérteni, mert különben tönkremész mellette.
Nézzél rá, segíts neki ha tudsz, de az önállóságot már nemigen fogja megtanulni. Magadra vigyázz most már. Nincs testvéred? Szivem szerint azt mondanám, költözz el jó messzire, akkor rá lenne kényszerülve, hogy összeszedje magát, de nem biztos, hogy az is hatna rá.
6.: Tehát a beteg sorsára hagyását javasolod? Nem valami együttérző hozzászólás.
Lehet, hogy vannak alkoholproblémái is az idős hölgynek, de kezd demens is lenni, esetleg paranoid.
Kell neki a segítség, nem kérdés. De a kérdezőnek is kell segítség, egyedül nem oldható meg ez a gond.
Köszi mindenkinek az eddigi válaszokat! :) Sajnos nekem nincs testvérem, neki vannak de nagyon messze laknak (több száz/ezer km), így ők nem opciók.
#4: Próbáltuk, vettem nem is egy fajtát, úgy se megy, simán beveszi reggel az estit vagy fordítva. Már ha eszébe jut.
#6, inni nem olyan rég kezdett el, max 1 éve, előtte nem ivott és sajnos már akkor kezdődtek a gondok. Leghamarabb a téveszmék jöttek, aztán elpakolta a dolgokat és nem találta meg, eltévedt stb... Volt pár szívelégtelensége meg ilyesmi, s kardiológus nem tartja kizártnak, hogy amiatt nem jutott az agyába elég oxigén és annak/azoknak a következményei ezek. (Vagyis erősen hozzájárulhattak).
Tehát inkább kardiovaszkuláris demenciára gyanakszik?
Az alkoholt nem ártana eldugni előle, bár ez is nehéz egy olyan emberrel, aki még cselekvőképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!