Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az embriókat tényleg szűrik a...

Az embriókat tényleg szűrik a genetikájuk szerint?

Figyelt kérdés
Egy könyvben azt olvastam, hogy Európa egyes országaiban a Down-szindróma eltűnt az embriók genetikai szűrésének a következtében. Ez igaZ?

okt. 21. 17:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%

Azt nem tudom, hogy mennyire tunik el, mert neha hiba csuszhat a gepezetbe es esetleg nem mutatja ki a teszt, nem latszik ugy uh-n es szules utan derul ki. De tuti, hogy a szamuk csokken, mert beteg babat nem sokan szeretnenek.

De igen, tobbfele genetikai teszt letezik, es nem csak down-ra.

Nalunk elso korben a kombinalt teszt es a nip tesztek elerhetoek, illetve magzatviz mintavetel, ha rossz lesz valamelyik teszt eredmenye.

okt. 21. 17:36
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ez államilag támogatva van, vagy a leendő szülők döntenek a pénztárcájuktól függően?
okt. 21. 18:32
 3/13 anonim ***** válasza:
47%

A kombinalt teszt allamiban olyan 17 ezer korul van, ez egy uh es vervetel.

A nip tesztek meg 100 ezertol felfele, erre semmilyen tamogatas nincs asszem. A magzatviz mintavetel meg szinten allamilag tamogatott.

De azt mar te dontod el, hogy melyikre mesz, marmint en pl csak nip tesztet csinaltattam (nifty), kombinaltbol a vervetel reszet nem kertem, csak az uh-t.

Ha rossz lett volna a teszt, akkor megyek tovabb a magzatvizesre, de ez nem kellett.

okt. 21. 19:19
 4/13 anonim ***** válasza:
A szűrések óta lényegesen kevesebb Down-os csecsemő születik. Azt viszont kevesen tudják, hogy sok olyan ritka betegség is van, amire nem szűrnek a tesztek. Dolgoztam egy évet szülészeten (segédápolóként), ott az egyik újszülött külseje nagyon hasonlított a Down-szindrómásokra. Anyuka 35 fölötti volt, 2 tesztet is csináltak. Az orvos mondta, hogy valamilyen más, ritkább betegsége van, de sajnos az is mentális retardációval jár. Szóval, a legnagyobb gondossággal sem tudnak mindent kiszűrni és van, ami csak később derül ki.
okt. 21. 21:17
 5/13 anonim ***** válasza:
Külföldön létezik ilyen, igen. Pl. sokan kifejezetten ezért lombikoznak inkább Csehországban Magyarország helyett, mert ott van ilyen lehetőség. Természetesen fizetős.
okt. 21. 21:29
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

#4 És ezt a szűrést, hogy végzik el egy terhes nőn?

okt. 21. 21:59
 7/13 anonim ***** válasza:
Ugy sehogy. Amirol az 5-os beszel, az csak mesterseges megtermekenyitesnel van, amikor meg a beultetes elott tesztelik az embriokat.
okt. 21. 22:51
 8/13 Ypszilon1980 ***** válasza:
Külföldön, pl. Csehországban amit már említett itt valaki, van ilyen, de az csak reprodukciós eljárásban létezik. Embriót nem vetnek ilyen teszt alá normál terhességben, az ilyen vizsgálatok vérből és magzatvíz tesztből történnek. Egyébként nem tűnt el a Down szindróma. Egyrészt azért, mert mire kiderül, már régen terhes a nő és már nem akarja elvetetni, vagy nem is lehet, másrészt sok a tévedés is a vizsgálatoknál.
okt. 22. 06:29
 9/13 anonim ***** válasza:

Bocs, de nekem a kérdésben szereplő embrió kicsit félreérthető volt. Az embriók szűrését lombikkezelésnél, beültetés előtt lehet elvégezni.

A terhesség alatti szűrés már nem embrionális korban jön szóba, hanem később, mikor már magzatnak nevezzük.

okt. 22. 06:55
 10/13 Ypszilon1980 ***** válasza:
#9:Ezt én is akartam írni.
okt. 22. 07:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!