Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Lehúz a kardiológus? Hozzáértő...

Lehúz a kardiológus? Hozzáértők megerősítése jó lenne….

Figyelt kérdés

Tavaly elég rossz evem volt, erősen szorongtam es panikrohamaim is voltak. Szinte már mániákusan mértem a vérnyomásom, a pulzusom magasabb volt általában (kb.90 körül), és néha palpitációim is voltak, a vérnyomásom mindig rendben volt 100-120 között. Hiába mondta a környezetem, hogy ez csak a szorongástol es stressztől van, én el akartam menni mindenkepp kardiologushoz. El is mentem tavaly ev vegen, maganrendelobe, ahol csinaltak egy EKG-t, minden rendben volt, pánik szindrómát és sinus tachycardiát véleményeztek, és Magnézium szedését javasolták. Azért még hozzatette az orvos h semmi baj nincs, de menjek majd vissza ha úgy van szivultrahangra és Holter EKG-ra. Ezutan szerencsere csokkent a szorongasom, ezzel egyutt pedig a pulzusom is, ugyhogy nem mentem vissza, nem olcsok azert ezek a vizsgalatok…. Iden nyaron viszont tobbszor ereztem, hogy random bedobban a szivem egy nagyobbat, ugyhogy ugy dontottem elmegyek szivultrahangra. Ez lett az eredmeny:

[link]

Szóval azt mondta az orvos, hogy megint minden rendben van, viszont majd még Holter EKG-ra is menjek. Ez valójában tisztára a lehúzásról szól, igaz?😀 Gondolom EKG-ból és egy Szívultrahangból már látszódna, ha bármi gond lenne… (ez egy magánrendelő, én pedig 25 éves, magas és vékony-normál testalkatú lány vagyok).

szept. 9. 14:09
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló erdménnyel nekem is írtak ki holtert, 1 hétre, mondjuk én tb alapon csináltatok mimdent ingyen.

2 új diagnózist felállítottak a holter eredményei alapján.

szept. 9. 14:19
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, a kardiológiai kivizsgálás komplex folyamat, az EKG teljesen mást "néz" mint a szívultrahang, és a Holternek is meg van a maga szerepe.

Az EKG önmagában, szívultrahang nélkül nem sok képet ad a keringési rendszerről. Ettől még lehet szívnagyobbodásod például, amit csak az UH mutat ki.

A Holternek megint teljesen más a szerepe, a 24 órás vérnyomásmérés képet ad arról, hogy milyen a vérnyomásod például éjszaka, ébredéskor, munka közben, stb. A magas vérnyomásnak ritkán van tünete (ezért hívják csendes gyilkosnak), ergo simán lehet, hogy bár jól érzed magad, éjjel sokkal magasabb a vérnyomásod mint kellene, vagy túl nagy kiugrások vannak indokolatlanul, amit te magad nem veszel észre.

Szerintem az orvosnak hót mindegy, hogy visszamész vagy sem, nem fog éhenhalni, ebben biztos vagyok. Ha te biztos vagy benne, hogy minden rendben, akkor ne menj vissza aztán kész.

De azt azért mondom, hogy fiatal, magas, vékony emberek is kapnak szívinfarktust, élnek szívbetegséggel, tehát 1 percig ne gondold, hogy attól mert 25 éves vagy és 50 kiló, akkor neked semmi problémád nem lehet. Nekem van ismerősöm, aki 30 évesen 2 infarktuson van túl..

De ez a te dolgod, mint írtam, az orvosnak teljesen mindegy, hogy visszamész vagy sem. Biztos vagyok benne, hogy nem a te 20 ezer forintod hiányzik neki a hónap végén a büdzséjéből.

szept. 9. 14:21
 3/9 A kérdező kommentje:

#2 Persze, ertem amit irsz! Igazabol amiota csokkent a szorongasom, azota a pulzusom is csokkent. A panik generalta a 90es pulzust idonkent😅

Szivultrahangon is voltam, amin szinten minden rendben volt. Igazabol arra lettem volna kivancsi, hogy igy, hogy tul vagyok egy EKG-n es szivultrahangon is amik rendben voltak, valoszinuleg a panikbetegsegem generalta a magas pulzust es heti 1-2x bedobbanast?! (Foleg nyaron ereztem)

szept. 9. 14:53
 4/9 anonim ***** válasza:
A holter a 24 órás EKG, az egész napos vernyomasmero az abpm.
szept. 9. 15:31
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem lehúzás, hanem alaposan kivizsgál. A szívedről véleményt alkotni nem lehet egy-egy vizsgálat alapján, többet kell végezni és azokat kell együttesen értékelni.
szept. 9. 16:39
 6/9 anonim ***** válasza:
80%

Orvosként kicsit kivagyok a hozzád hasonlóktól. Egyértelműen pszichoszomatikus tüneteid vannak, persze azt megértem, hogy pszichésen annyira beszűkül az ember, hogy ezt nem fogadja el, ki akarja vizsgáltatni magát, hogy biztos nincs-e szervi problémád. oK. Elmész kardiológushoz, elmondja, hogy milyen vizsgálatokra lesz szükség a tüneteiddel, félbehagyod a folyamatot, mert kezded belátni, hogy pszichés. Majd megint elbizonytalanodsz, visszamész, hogy hátha van bajod, de amúgy meg nincs, mert ez csak szorongás, és a kardiológus most akkor miért akar vizsgálatot, hiszen neked nincs bajod (de mi van, ha mégis?). Biztos lehúz. Persze.

Ritmuszavarnak megfeleltethető tünetekkel mész oda, és biztos lehúz, ha erre 24 órás ritmusmonitorozást kész.

Szedd össze magad! Döntsd el, hogy elfogadod, hogy pszichoszomatizálsz, és a szorongásod kezeled, vagy nem tudsz túllépni ezen, akkor meg egyszer végre menj végig a kivizsgálásokat, hogy megnyugodj.

Az orvos csinálja a dolgát, te meg döntsd el, hogy mit akarsz!

szept. 9. 17:57
 7/9 Barbacsek92 ***** válasza:
Szia. Ugyan ebben a cipőben járok én is. Tavaly volt egy pánikrohamom és azóta folyamatosan hallottam a szívemet. Múlt héten én is elmentem magánban kardiológiára és megállapították hogy minden rendben. Azóta jól vagyok. Kiderült amit eddig szedtem vérnyomásgyógyszert (meramyl) nem volt jó, most kaptam másikat (tanydon) és azóta nem hallom a szívemet. Kicsit ijesztő megmondom őszintén, de ez a normális. Nekem is szívbedobbanások voltak, fent éreztem a torkomban. 32 éves vagyok.
szept. 11. 15:55
 8/9 Barbacsek92 ***** válasza:
#6 lenne egy kérdésem ha lehet... A Tanydon hct 40mg/12,5 mg az csak vérnyomásgyógyszer vagy szívritmuszavarra is adják? Válaszát előre is köszönöm! :)
szept. 11. 16:05
 9/9 anonim ***** válasza:
Az ingyenes ellátásba ennyi fért bele, a többit a magánrendelésen.
szept. 11. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!