Kardiológus csinál EKG-t ha szedek béta-blokkolót?
Mindenhol azt olvastam, hogy béta-blokkoló mellett nem csinálnak EKG-t mert nem lesz pontos de a háziorvos szerint ez hülyeség, nem érti miért zárná ki és még nem hallott ilyenről.
Nektek megcsinalták az EKG-t béta-blokkoló mellett?
Tényleg nincs értelme olyankor az EKG-nak vagy ugyanúgy megcsinálják?
"Az első találkozáskor a betegnek ajánlatos tájékoztatnia az orvost, hogy milyen gyógyszert szed. Ez nagyon fontos, ugyanis a nyugalmi, de különösen a terheléses EKG-t módosíthatja, bétablokkoló szedése esetén például ezt a vizsgálatot nem is lehet elvégezni – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta."
"A vizsgálat reggelén a béta-blokkoló hatóanyagú antiaritmiás és vérnyomáscsökkentő gyógyszerét (pl. bisoprolol, nebivolol, metoprolol, carvedilol, stb.) hagyja ki"
2es tessék mutatom, ha szeretnél még több ilyet olvasni akkor keresgessél magadnak.
3as világosíts fel kérlek, hogyan kéne az olvasottakat értelmezni ha már annyira hülye vagyok. Tudsz egyáltalán bármit arról amit kiírtam vagy csak jó érzés egy pöcsnek lenni és bunkó valaszokat beírogatni random kérdések alá?
4es, köszi a választ.
6os, szakorvossal nem beszéltem és háziorvossal se mentem sokra ezért is írtam ki. Reméltem, hogy valaki olyan ír aki tapasztalatból tudja, hogy ilyenkor mi van és már ment úgy EKG-ra, hogy szed bétablokkolót ezért tettem fel a kérdést.
A háziorvos azért csodálkozott mert még soha nem hallott arról, hogy nem kéne elötte szedni (arról se hogy aznap nem szabad bevenni mivel akkor mondta volna).
Egyáltalán nem félreérthető a kérdés (sajnálom ha nem megy a szövegértés).
Az egyik idézet szerint "a vizsgálatot nem lehet elvégezni" ezt pedig tökéletesen tükrözi az ahogyan feltettem a kérdést.
Az volt a lényeg, hogy a szedése befolyásolja-e az EKG-t vagy sem mivel internet szerint igen, háziorvos szerint nem (rohadt mindegy, hogy aznap vagy 1 héttel korábban kell ráhagyni, ha nem kéne beszedni akkor nyilván befolyasolja és nincs értelme elvégezni mert pontatlan). Nem értem ebben mi olyan bonyolult és félreérthető :)
Nem én nem tudok szöveget értelmezni, a szedése nem befolyásolja. 1 alkalommal nem reggel 8-kor veszed be azt, amit SZEDSZ, hanem délelőtt 11-kor. Szeded és megvizsgálnak!
Nem kell szakorvossal külön beszélni, te találtad meg a cikket, nem?
Azt kérdezted, csinálnak-e béta-blokkoló mellett. Csinálnak. Millió eset van, amikor esélyed nincs arra, hogy előtte ne vedd be, rosszul leszel az utcán, a mentős nem fog előbb észhez téríteni, hogy megkérdezze, mit szedsz.
Tervezett EKG előtt jó elhagyni az aznapi adagot, majd a vizsgálat után pótolni. A háziorvosod meg tudja, ki mit szed, és ha EKG-t csinál, tudja, mire számítson a gyógyszer miatt.
Ez annyira hülyeség. Nem kell kihagyni! Azt akarják megtudni, hogy a kiírt gyógyszerrel hogyan dolgozik a szíved, hogy rendben van-e az adag. Ennyi erővel a magas vérnyomásos beteg se vegye be a gyógyszerét vizsgálat előtt, legyen rosszul, mérjenek egy 180-as vérnyomást és majd ahhoz beállítják a gyógysuert vagy mi?
A béta blokkolót minden nap bee kell venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!