Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Még sohasem voltam rosszul az...

Még sohasem voltam rosszul az MR-es kontrasztanyagtól, mi okozhatta?

Figyelt kérdés

Kontrasztanyagos koponya MR-em volt, már legalább 20. alkalommal életem során (van egy betegségem). Több, mint 10 éve tudom, hogy nem szabad mozogni, főleg a fejemet nem szabad mozgatni, oké. Mostanában még le is szíjazzák. Nem is volt soha probléma, még a kontrasztanyag beadása után sem.

Most viszont, miután beadták, azonnal görcsbe rándult kezem-lábam, s mivel le volt szíjazva, így nem vettem észre, de a fejem is.

A fejemről annyit érzékeltem, hogy akaratlanul is vicsorítani kezdtem, csikorgott a fogam, de azt hittem, hogy nem mozgok, mivel rögzítve vagyok. Eközben rohamszerűen szédülni kezdtem, végül pedig nem éreztem a fejemet egyáltalán. Ekkor mozdultam be.

Állítólag olyan volt, mintha tüsszentettem volna. Azért az egy nagyobb mozgás a rögzített állapothoz képest, nem? Csak észrevettem volna, ha ennyire megrántom a fejemet. De nem vettem észre, mert semmit nem éreztem a fejemből, azt se tudtam, hogy van. Érzésre szinte eltűnt. Tüsszenteni biztos, hogy nem tüsszentettem.

A görcsroham alatt a szívem is szaporábban kezdett dobogni, és óriásiakat "bedobbant", mintha kiszakadna a helyéről.

Egy pillanat alatt rosszul lettem. 39/N vagyok, semmilyen gyógyszert nem szedek, vese-szív-máj-érrendszeri betegségem nincs.

Kérdeztem az asszisztenst, aki bejött hozzám, hogy ez mi volt, hát ő nem tudja.

A felvételt meg nem kell megismételni, mert van értékelhető része is (a kontrasztanyag nélküli).

Igaz, így kevesebbet látnak, de kétszer nem fogják nekem most ezt a vizsgálatot kiírni. Jöjjek akkor, ha panaszom van.

Állami ellátás.

Marha mérges vagyok. Egyrészt akkor feleslegesen szenvedtem, azonnal ki is dobtak, hogy majd elmúlik, ha mégse, akkor jöjjek vissza, s az épület előtt egy padon ültem addig, míg valahogy oldódott a dolog, másrészt így biztos, hogy nem vagyok rendesen kivizsgálva, de hát ki nem szrja le, ez csak az én problémám.

júl. 26. 19:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
18%

Akkor, ott az orvos mit mondott.

Szerinted itt nyüzsögnek a szakemberek?

júl. 26. 19:10
 2/12 A kérdező kommentje:

Nem kerítettek nekem orvost ott, helyben. Leírtam mindent, más nem történt. Mennem kellett kifelé.

Tapasztalatokat várok, hogy volt-e valakinek hasonló.

júl. 26. 19:12
 3/12 anonim ***** válasza:
75%
ELég kizárt, hogy a kontraszanyag - ilyen nem lehetséges -, inkább a meleg idöjárás, kevés folyadékfogyasztás meg a stressz miatt lett bajod.
júl. 26. 19:13
 4/12 A kérdező kommentje:

Ez egy sablonduma.

Stressz mitől lett volna, mikor zsinórbam ez a 20. vizsgálatom, lassan hazajárok a gépbe?

A meleg meg a többi blablához meg annyit, hogy PONTOSAN AKKOR rándultam görcsbe, amikor éreztem az anyagot végigfutni a karomon át a fejembe. Nem poén, mindig érzem, de most görcsrohamot okozott.

A blabláid a kontrasztanyag nélküli részben, a vizsgálat első felében is okozhattak volna bármit, ha ez igaz. De nem okoztak semmit, mert nem igaz.

júl. 26. 19:16
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Milyen betegség miatt kell a rendszeres vizsgálat?
júl. 26. 19:31
 6/12 A kérdező kommentje:
Jóindulatú agydaganat nyomonkövetése.
júl. 26. 19:32
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

őszintén nekem a leírás alapján egy olyan tippem volna, hogy volt egy epilepsziás rohamod az MR-ben. Nem hinném, hogy a kontrasztanyagnak köze volt hozzá, legalábbis egyetlen cikket sem találtam ami ezt alátámasztaná (és a saját kb. 10 éves MR operátori tapasztalatom sem támasztja ezt alá). Jóindulatú agydaganatból indulhat epiliepsziás roham (és itt ne a klasszikus rángatózó rohamra gondolj, van sok típusa).

Persze simán lehet, hogy tévedek, de sem a fogcsikorgatás, sem a vicsorítás, sem a végtagi görcsök nem férnek bele egy kontrasztanyag allergiás mechanizmusba. A szédülés meg a szívbedobbanás akár lehetne is reakció (mellékhatásként), de így együtt nem sok értelme van.

Magáról a vizsgálat értékelhetőségről annyit, hogy a radiológus aki értékeli, kérhet a megszakadt/korlátozottan értékelhető vizsgálat miatt korai kontrollt, de akár a kezelőorvosod is kezdeményezheti ezt. Megismételni a kontrasztanyagot ebben az esetben nagyon veszélyes lett volna, nem hiszem, hogy akár operátor, akár radiológus bele ment volna ebbe a jelen esetben.

Az viszont már egy jóval nehezebb kérdés, hogy legközelebb kapj-e/kaphatsz-e kontrasztanyagot. Technikailag mindent meglehet oldani, elképzelhető olyan, hogy mondjuk ha legközelebb mész kapsz olyan gyógyszert ami csökkenti egy esetleges anafilaxiás reakció súlyosságát, de nem biztos, hogy itt ez segít. illetve nem tudom branülön keresztül adták-e a kontrasztanyagot, de ha esetleg nem, akkor ezentúl a branül kvázi kötelező.

Mindenesetre simán lehet, hogyha te még be is vállalod a kontrasztanyagot, az MR/radiológus nem fogja. És azért ha az a kérdés, hogy a jóindulatú agydaganat kezd-e átalakulni, vagy még mindig stabil, az egy elég nehéz kérdés kontraszt nélkül, ekkor erősen felmerül, hogy 3 teslás MR-en készüljön a vizsgálat+ jó lenne ha neurós helyen készülne (van rá mód, hogy kontraszt nélkül is egész jó hatásfokkal lehessen ezt megmondani, de azért ez nem a rutin része ).

júl. 26. 23:42
 8/12 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a hetesnek a válaszát, számomra nagyon hasznos és összeszedett volt.

Egy dolog van még, hogy nekem azt a daganatot kivették. Azt kell nyomonkövetni, hogy visszanőtt-e.

Nem vagyok epilepsziás.

Megvan amúgy a kontrasztanyag nélküli eredmény: elvileg nem nőtt vissza. Elvileg.

júl. 27. 00:03
 9/12 Ypszilon1980 ***** válasza:
MR-ben dolgozom, de ilyet még nem láttam én sem, ez nem tipikus kontrasztanyag érzékenység, én inkább ezt az alapbetegségnek tudnám be. Az elképzelhető, hogy a kontrasztanyag az amúgy is problémás területen zavart okozhatott, vagy okozott egy pillanatnyi vérellátási zavart, de nem ismerem a kórtörténetet. Izomgörcs is lehet, esetleg túl szoros volt a leszíjazás, nem kell neked nagy bemozdulást érzékelni ahhoz, hogy a vezérlőben tüsszentésnek lássák, valószínűleg elmozdult a fejed is. Nem tudom a leletben mi lett leírva, de azért azt szokták, hogy a kontrasztanyagos vizsgálat mi miatt nem volt lehetséges. Mindenesetre neurológusnak meg kell említeni.
júl. 27. 08:11
 10/12 A kérdező kommentje:

Igen, elmozdult a fejem, ezt mondták, de én nem érzékeltem.

Valójában nincs most alapbetegség, mert kivették a daganatot. Azt kell nyomonkövetni, hogy visszanőtt-e. Így alapbetegség nem okozhatta, csak a kontrasztanyag. Főleg úgy, hogy akkor kezdődött.

Arra gondoltam még, hogy csak saccra adtam meg most a súlyomat, és lehet, hogy közben fogytam. Nem mértem magam. Így lehet, hogy többet kaptam az anyagból, mint amennyi nekem kellett volna.

júl. 27. 08:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!