Első műtétem előtt állok, valami tanács/tapasztalat?
Pár hét múlva műtéttel eltávolítanak egy jóindulatú daganatot a mellemből, altatva leszek közben, valaki aki hasonló cipőben járt, mire számítsak?
Persze fogok konzultálni előtte még az orvossal, inkább személyes tapasztalatok és tanácsok érdekelnének.
Szia, nem olyan vészes az altatás, engem eddig háromszor altattak, három műtét alatt.
Az műtét és kórház függő, hogy előtte be kell-e feküdnöd, és ha igen, mennyivel.
Altatás előtt 10-12 óráig éhezni kell, tilos enni. Inni is tilos a műtét előtt pár órával, majd mondani fogják.
A műtét előtt nem sokkal kapsz egy "nyugibogyót", egy kis darab gyógyszert, pár korty vizzel lenyeled, emiatt nem fogsz izgulni a műtét előtt, azért adják.
Le kell teljesen vetkőzni, és felvenni a kórházi köntöst.
Kapsz branült a kezedbe.
Az altatáskor ott lesz pár nővér, a sebész(ek), aneszteziológus.
Altatáskor néha kérik, hogy számolj vissza 10-től, gyakorlatilag nem fogsz tudni végigszámolni, mert már alszol is.
A műtétből semmire sem fogsz emlékezni, egyszerűen fel fogsz ébredni a kórházi szobában. Be leszel kötözve, takarva.
Kapni fogsz vérhigító injekciót pár napig, valószínűleg gyógyszereket, például antibiotikumot. Mérni fogják minden nap a lázad, kérdezni fogják, volt-e aznap székleted stb. Rutinkérdések ezek. Meg fogják vizsgálni bizonyos időközönként a sebet, kötést cserélnek.
Műtéttől, kórháztól függ, hogy meddig kell bent feküdnöd, valamint attól is, hogy hogy vagy, nem vagy-e lázas stb.
Ne lepődj meg, korán fognak minden nap kelteni, 5-6 óra fele, a nővér műszakváltás miatt. Reggeli kb. 7-8-kor, utána vizit, kötéscsere. Ebédig tudsz aludni, pihenni. Általában az első nap jön egy dietetikus nővér, rákérdez van-e allergiád, mert arra figyelniük kell az ebédnél.
Ha kell segítség, mit érdemes magaddal vinned a kórházba, kérdezz nyugodtan, sajnos rutinos vagyok, 5-ször voltam már bent fekve kórházban, van rá kész listám.
Jobbulást, kitartást!
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
#1 azt a listát nagyon megköszönném, ilyen alap dolgokig eljutottam de biztos van amire nem is gondolok hogy kellhet
Biztosan felírtad ezeknek a 80%-t, de hátha írok olyat is, ami még nem jutott eszedbe :)
Tisztálkodó holmik
- Tusfürdő, fogkefe, fogkrém.
- Hajgumik, fésű (jobb, ha a hajad össze van fogva, befonva, főleg, ha mellkasi a műtét).
- WC papír (még nem voltam olyan kórházban, ahol adtak, ezért mindig viszek több tekercset, ha elfogy, hoz be családtag).
- Folyékony szappan sincs a kórházak mosdójában általában.
- Nedves törlőkendő, ha az első 1-2 napban nem lesz erőd zuhanyozni.
- Amikor 1-2 hetet voltam bent, alkalmanként kértem egy családtagot, hogy hozzon be sampont, hajszárítót, aztán haza is vitte.
Ruhák
- Pizsama, vagy amiben alszol, pl. póló+rövidnadrág. A kötéscsere miatt 2 részes ruha ajánlott, tehát nem hálóing.
- Fehérnemű.
- Papucs.
- Zuhanyzáshoz plusz papucs (műanyag, ne ázzon át).
- Attól függően, milyen műtét, bizonyos ruhadarabból több kellhet. Például, ha hasi műtét, akkor több alsónemű, pizsamanadrág, mert átázhat a kötés, vagy leöntik kötéscserekor betadinnal stb.
- Köntös, a folyosón sétálgatni, kicsit mozogni.
- Ékszert (pl. jegygyűrű), pénztárcát nem tartanám bent, vigye haza családtag. Kórházakban sajnos előfordul lopás, csak minimális érték legyen nálad, ha nincs a szobában zárható szekrény.
- Nagy ruhadarabokat vigye haza a családtag (például kabát, esernyő), majd amikor hazamehetsz, akkor hozza be újra, nagyon kevés a tárolóhely egy kórházi szobában.
Egyéb
- Törülköző.
- Szemmaszk, ha csak sötétben tudsz aludni. Kórházakban ég a folyosón a villany, éjjel is.
- Füldugó, ha azzal jobban tudsz aludni, kórházakban éjszaka is van alapzaj.
- Evőeszközt általában vinni kellett sajátot. 1-1 kanál, villa, kés. Mellé kis spray/üvegben mosogatószer, 1 szivacs.
- Szalvéta, zsebkendő.
- Pohár, kulacs, amibe tudsz csapvizet tölteni.
- Szívószál, ha olyan műtét, ami után tilos felkelni, és nehéz lenne pohárból inni.
- Saját gyógyszereid, vitaminjaid.
- Fájdalomcsillapítót adnak, szigorú szabály szerint felírják, mert követik, hogy hány óránként adhatnak.
- Nasi. A kórházi kaja sajnos sokszor nem túl biztató…
- Ha van hűtő a szobában/folyosón, akkor felcímkézett dobozban tud családtag később hozni ételt. Például a kórházi reggeli 1 db zsemle és 1 szelet párizsi, a rokont megkéred, hogy hozzon joghurtot, szalámit, zöldséget, akármit.
- Telefontöltő / power bank, fülhallgató.
- Valami szórakoztatásnak, illetve a fájdalomról figyelemelterelésnek (könyv, keresztrejtvény stb.).
- Ha meleg időt mondanak, vigyél egy legyezőt, életmentő lesz!
- Hálapénzt tilos adni, de ajándékot szabad. Ha úgy érzed, adnál az orvosnak, nővéreknek köszönetképp, akkor a családtagod hozzon be utolsó napon ajándékot, pl. bonbon, süti. Ha nem szeretnél adni, akkor nem adsz.
- Sok-sok türelem. A szobatársakat nem válogatja meg az ember, találkoztam már olyanokkal, akik nagyon kedvesek, aranyosak, de sajnos olyannal is, akikkel 1 hétig bezárva lenni szinte csatatér… Volt köztük egész nap (nem viccelek), folyamatosan beszélő, ütve fúróan horkoló, agresszív, személyeskedő, szellőztetés-ellenes, aki 5 másodperc után újra és újra becsukta az ablakot (pedig szellőztetni x óránként kell, pláne kórházban). Természetesen azt nem sorolom ide, aki sírt a fájdalomtól, mert még nem hatott a fájdalomcsillapító, az nem tehet róla, az csak szörnyű, hogy nem tudsz rajta segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!