Orvostanhallgató hogyan tud több, szélesebb körű tapasztalatot szerezni, ha mentőn dolgozik mentőápolóként, vagy ha segédápolóként sürgősségi osztályon?
Egyikkel sem. Ismételd, amiket eddig tanultál. Molbit, anatot, élettant, stb.
Tanulni könyv felett tudsz, a már megtanultakat tudod gyakorlatba fektetni. Ha nem tanultál meg valamit könyvből (a könyv az most csak képviseli a seggelést), akkor nem tudom, hogy mit lehet megtanulni például egy SBO-n. Semmit.
Lehet megtanulsz vénát szúrni, intraosszeális utat biztosítani vagy centrális vénát szúrni. Ha nagy G az orvos, akkor talán mutat 1-2 trükköt az EKG-n vagy az ultrahangon, de ezektől a dolgoktól semmivel nem leszel előrébb később orvosként. Ezeket ráérsz majd a rezidensképzés alatt begyakorolni.
Tanulj, ismételj. Most ennek van itt az ideje a 6 év közben. Ismételni és ismételni.
SBO-n azért sem fogsz semmit tanulni, mert még ha meg is "tanítják neked", hogy na akkor így néz ki egy inferior stemi, akkor sem fogják neked ott az EKG anatómiai, élettani és fizikai alapját újra elmondani - már pedig ez az igazi orvosi szint. Nem az, hogy megjegyezzük, hogy ha ez vagy az van a beteggel, akkor ezt meg azt a gyógyszert kell adni. Utolsó mondatomban egy neves magyar oktatót idéztem (aki tanult nála, az tudja ki ő).
Nekem ez a tervem a 6 év alatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!