Mit csinaljak ha jobban ertek a farmakodinamikahoz mint a haziorvos?
Kezdenem azzal, hogy gyogyszereszeten tanulok semmelweisen, harmadeves vagyok. Mentalis betegsegem van, de egyszer kerdeztem a haziorvosom a gyogyszereimrol meg a Xanaxrol, kiemelve az alprazolam hatoanyagrol, hogy nem lesz-e gond.
Erre tole "A xanax nem benzodiapin a seduxem az meg az ilyenek". Erre mondtam rendben.
Most felirt nekem egy antibiotikumot amin Steven Johnson's syndroma eselye all fell, ami borkiutessel kezdodik. Mar alapbol szedek ilyen mellekhatasu substantiat (lamotrigine) amitol lehet Steven Johnson's syndroma.
Ilyenkor mi a teendo? Antibiot. abrupte felbeszakitas miatt resistentia alakul ki ugye.
Itt most nem a tudas a lenyeg, hanem hogy kezeljem ezt a szituaciot, hogy a haziorvosom szerintem nem is tudja mi ez a mellekhatas ami halalos is, hanem egyaltalan felhivjam e?
Jól tudod a farmakokinetikát, én elhiszem, de amit kérdezel az a szorongásodról szól.
"Okozhat" kontra. " ezt vagy azt csinál, így vagy úgy szívódik fel, bomlik, ürül" az nem ugyanaz .
1
A kinetika azzal foglalkozik hogyan megy vegig a testben a vegig a substantia. Abszorbcio, disztribucio, es az eliminacio.
Ez dinamika, ami leirja egy substantia kemiai hatasat egy organizmusra (terapeutikus hatas). Ideje rendesen googlezni. Legyszives ne okoskodj ha nem tudod mirol beszelsz.
2
Igen o belgyogyasz szakosodott, nem pedig borgyogyasz ami a Steven Johnsons syndromat erinti. Max kinetikailag tudja koveti de dinamikailag nem. Valoban tobbet tud, de mar 60 eves. Szerinted mennyire idezi fel a tudasat amit 30 evesen tanult utoljara es kb. utana egyszer hasznalta? De ez ervenyes minden idos orvosra.
3 - Az a baj ha mar elkezdodott a folyamat, megallitani nem lehet. Max csokkenteni a necrosis-t. De koszi.
4
Igen, antidepresszanstol is meg mindenre rairjak jogi dolgok miatt is meg azt is hogy "nem ismert" tehat meg azt is ami be sem kovetkezett. Mindegy ebbe ne menjunk bele.
Pontosan nem ismerik a farmakodinamikajat a lamotriginnek sem, csak nyomokban a friss tanulmanyok szerint - es itt nagyobb aranyban fordulhat elo a necrosis az epidermis szinten. De ez lamotrigine, errol a fajta necrosisrol tudjuk a merteket, kvalitasat.
De ez az antibiotikum cefuroxim kisebb esellyel alakul ki - ami baj mert kevesbb info van rola hogy milyen sulyos lefolyasu vagy mennyire nem.
Felhivtam azt mondta szedjek be valami antihistamint, en mondtam neki szedek mirtazapine-t aminek eros antihistamine hatasa van. O meg rogton azzal kezdte hogy az antidepresszans nem antihistamine, de mondom neki hogy valoban, de a mirtazapine hatoanyagnak kifejezetten eros antihistamine hatasa is van, pszichiaterem is mondta. Meg van par konyvem is neurologiabol es ott is ott van. Gondoltam en vagyok a naiv mert persze ahogy 1-es irta, meg csak lassan diplomazok, de neten es masok is alatamasztjak ezt.
Mondtam neki ezert is szokott peldaul bealtatni nehany antihistamin, erre ezt is tagadta (megint latszik mennyire nincs tisztaban a farmakodinamikaval bizonyos teruleteken mert o nem erre szakosodott). Kozoltem vele azt is, hogy semmi nem valtozott a kornyezetemben es amint csak 3. tablettat szedtem be mar van kb. 8 db 1cm-es atmeroju kiutes, viszketnek, minimalisan egetnek es az epidermis az egyiknel mar lehamlott, kisebbek is vannak nem tudom azok alakuloak vagy sem.
Erre mondja allergia es az allergia mashol is elo szokott jonni. Azt mondta hasznaljak valami pamutot a mellkasomra.
Igen a Steven Johnsons szindroma allergia szeru reakcio. Lehet o leszarja, de egy rohadt fajdalmas jelenseg.
Felhivom par kollegamat meg orvos ismerosoket most mar.
Ez mar buszkeseg harcra megy az o oldalarol nem paciens kezelesrol, hanem buszkeseg harc ismerve az orvosok tobbseget..
Nem azt akarom mondani, hogy az orvosok tudása mindig tökéletes, széleskörű és naprakész. Valószínűleg jobban fogod tudni a gyógyszertant a legtöbb orvosnál, akivel találkozni fogsz, de hidd el, az amit tudsz, csak egy szelete az orvoslásnak. Tudod, hogy a lamotrigin mellékhatása lehet a Stevens-Johnsons sy., de azt már nem biztos, hogy ha szedted legalább egy hónapja, és még mindig nem hólyagosodott fel a bőröd, akkor ettől a gyógyszertől már nem is fog.
Aztán elkezdted az antibiotikumot szedni, és most attól félsz, hogy egy olyan mellékhatás alakul ki, amiből évente kb. 50 fordul elő évente egész Magyarországon. És lehet, hogy a kollégának már 30 éve volt, hogy az egyetemre járt, de ez azt jelenti, hogy 30 évvel nagyobb tapasztalata van mint Neked, ami lehet hogy többet ér mint azt tudni, hogy az alprazolam a bezodiazepinekhez tartozik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!