Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mit csinaljak ha jobban ertek...

Mit csinaljak ha jobban ertek a farmakodinamikahoz mint a haziorvos?

Figyelt kérdés

Kezdenem azzal, hogy gyogyszereszeten tanulok semmelweisen, harmadeves vagyok. Mentalis betegsegem van, de egyszer kerdeztem a haziorvosom a gyogyszereimrol meg a Xanaxrol, kiemelve az alprazolam hatoanyagrol, hogy nem lesz-e gond.

Erre tole "A xanax nem benzodiapin a seduxem az meg az ilyenek". Erre mondtam rendben.

Most felirt nekem egy antibiotikumot amin Steven Johnson's syndroma eselye all fell, ami borkiutessel kezdodik. Mar alapbol szedek ilyen mellekhatasu substantiat (lamotrigine) amitol lehet Steven Johnson's syndroma.

Ilyenkor mi a teendo? Antibiot. abrupte felbeszakitas miatt resistentia alakul ki ugye.

Itt most nem a tudas a lenyeg, hanem hogy kezeljem ezt a szituaciot, hogy a haziorvosom szerintem nem is tudja mi ez a mellekhatas ami halalos is, hanem egyaltalan felhivjam e?

2023. szept. 10. 09:58
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

10

Igen, 30 evnyi tapasztalattal irja fel a Xanaxokat meg Rivotrilt, allitva szerinte hogy az alprazolam nem idezem szoszerint "benzodiapin".

Ő egyben belgyogyasz is, nem pszichiater vagy borgyogyasz 30 evnyi tapasztalattal.

Hiaba tud tobbet orvoslasbol kvantitas szempontjabol mint en, de kvalitas szempontjabol lehet en picit jobban ertek az erintett teruletekhez. A kijelentesei, a tudatlansaga ez mind elarulja amikor az OGYEI, nih.gov, nhs.uk, es tobb tanulmany ellen beszel.

Egyszer beszeltem vele volt ismerose bipolaris - kerdeztem I/II? Akadozva mondta nem tudja, de bipolaris volt sokat ivott es akkor jol erezte magat, aztan belekerdeztem, hogy a manias szakaszok mennyire voltak intenzivek? Erre azt mondta hat jol erezte magat amikor voltunk egyutt ittunk egy kicsiket meg ilyenek, na ekkor mar az arcan is meg a hangjan is erzekeltem hogy fogalma sincs ezekrol.

Visszaterve, a kijelenteseivel egyetemi oktatok, tobb altal lektoralt tudomanyos neurologiai tobb altal szerzos tanulmanyi konyvek ellen beszel, koztuk Pharmindex ellen is neha, amit a kollegak jol ismernek szerintem. Es ez nem az elso alkalom. Sokszor az asszisztens veszi fel a telefont es irja fel a hatoanyagot kerdezve hogy mi a panasza - az asszisztens es nem is konzultal az orvossal. Ez mi? Ezt csak lattam amikor bent voltam a rendeloben.

A haziorvosom azt sem tudta mi az a Ritalin peldaul amit nekem felir a neurologusom/pszichiaterem es vinnem kellett az ertesitot. Azt sem tudta felirhatja-e. Ritalin. P2-es fokozottan ellenorzott szer. P2. Es nem ismeri? medSolban kellett megnezetnie az asszisztenssel hogy mi ez.

30 ev orvosi tapasztalat?

Mondtam neki olyan antidepresszansokat amiket szedtem, hogy jok-e vele amit o felir, mert van sok antiviralis meg antibakterlialis/viralis/fungalis hatoanyag ami a leggyakoribb CYP3A4 enzimet inhibitalja. "Igen szedheted akar egyutt kulon", mondom magamban minek hivtam fel...

Mert ha en mondjuk beveszek egy xenobiotikumot, mint amit szedek alprazolam, clonazepam aminek ugyanugy P450 3A4 enzimet hasznal metabolizmusnal, es kis idon belul elotte veszem be az antivir/bakt./fung. substantiat majd a xenobiotikumot/okat, akkor ha az elobb felsorolt anti-k irreverzibilis/kompetetiv inhibicios tulajdonsaga vegett megno a plazmaszintje az alprazolamnak, meg a clonazepamnak - mindkettot beveszem, de az utobbit 8mg/d - (nalam pozitiv paradoxikus hatasa van anxiolitikum helyett, pszichiaterem szerint az 5HTP fajtai visszavet. modulacioja miatt)

Es emiatt a kinetika miatt mas farmakodinamikaja lesz (sot biztos) az emlitett ket xenobiotiumnak. Igaz mas enzimeket (is) hasznal a clonazepam de reszben a CYP3A4-et is, 8mg helyett felmehet a plazmaszint ahogy irtam, mellekhatas es hatasa megno, es akkor meg aggressziv leszek peldaul vagy valami varatlan nagyon ritka mellekhatas kerul elo. Az alprazolam viszont nagyreszt P450 3A4.

Ezt szeretem a 30 eves orvosi nem arra szakosodott orvosi tapasztalatokban.

Es persze flegma ha elkezdem mondani neki a gondokat, mert a magyar orvosi buszkeseg az elore megy. Kulfoldi csaladtag ha elmagyarazza a gondot akkor az orvos meghallgatja es utananez. Naluk teljesen mas, naprakesz rendszer van - farmakologiai tanulmanyi IT teruleten, ezert felirja/felirhatja azt amit te kersz persze diagnozisra.

2023. szept. 10. 12:26
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Én csak annyit tudok ehhez fűzni, hogy magadért tartozol felelőséggel. Ha félsy - jogosan-ne vedd be, kérdezz meg mást is. Pl egy jófej tanárodat az egyetemen.
2023. szept. 10. 12:52
 13/20 anonim ***** válasza:
24%
Eldobod magadtól a placebohatást, ami sok betegség esetén nagyobb, mint amire a gyógyszer képes lehetne. Ez farmakodinamikailag a legésszerűtlenebb megoldás. Farmakokinetikailag meg egy fiatalember mája jobban bír adaptálódni a gyógyszereidhez, hiszen fiatalon még rekeszszámra hordják a sört a hallgatók a koleszba. Az epidermised nincs veszélyben, nem fogsz Stevens-Johnson és másféle szindrómákat kapni az orvosod által felírt gyógyszerektől. 😏
2023. szept. 10. 13:06
 14/20 anonim ***** válasza:
74%
Tudja egyébként az orvos, hogy te ezt tanulod, vagy csak annyit érzékel, hogy bármit mond, te mindent is jobban tudsz nála?
2023. szept. 10. 18:18
 15/20 A kérdező kommentje:

Nem tudja hogy tanulom, de szakterületi érvekkel jövök.

Elmagyarázom neki, hogy H1 receptor antagonista a mirtazapine például amit szedek mert mondta szedjek antihistamint kb. minden irodalomjegyzékben meg még hülye blogokban is le van írva, hogy antihistamine hatása is van, nem is gyenge, mint mellékhatás ettől hízhatsz, fáradékonyabb lehetsz, Ki-től függ az erősség. Ki a disszociációs konstans. Jelen esetben a metabolit és a receptor közti kötődési affinitást jelenti. Ha kicsi akkor ~0.1 akkor bitang erős, ha moderált akkor olyan ~500 vagy akár 1000.

Erős antihistamine a mirtazapine ahogy a tetraciklikus rokona mianserin is, nem sokkal gyengébb antihistamin. Mind a kettő tetra.c. antid. mind a 4 histamine-re antagonistakent hat := antihistamine. De legtöbb esetben elég a H1 receptorra hatni.

Ezt nektek irtam le, nezzetek utana ha nem hisztek. A mirtazapine igaz magas Ki-val van hatassal a H1 en kivuli receptorokra, de a H1-re iszonyu erosen ragaszkodik disszociacios konstasa ~0.2, ez rohadt eros. Vedd elo a dezloratadin-t ami szoszerin antihisztamin (itthon Lordestin termek). A dezloratadin H1 inverz-agonista mint minden antihisztamint a mai napig igy hivunk vagy H1 antagonistanak, mert igy mukodnek, de ez lett az egyseges nomenklatura neve "antihisztamin".

Eyert mondtam neki, hogy amit szedek mirtazapine alapbol egy antihistamin, erre o mondta antidepresszans antihistamine? Ah. Aztan mondom neki a pszichiaterem is mondta, erre megint "ah... antihistamine van?" Majdnem vitaba szalltam vele es magyaraztam volna de ereztem hogy ez mar buszkeseg, presztizs, hiaba pofazok.

Csak tudjatok az a baj ha valtok haziorvost, van jobb ugy oszinten? Amiket hallok azok szornyuek, nem tudom szakmailag is, de moralis erkolcsi szinten kretenek a tobbsege.

2023. szept. 10. 20:02
 16/20 anonim ***** válasza:
54%

Nem találsz jobbat. Mármint olyat, aki neked jó lenne.

Kétféle eü dolgozó van. A te típusod az, aki a tudásával szétstresszeli magát, minden rosszat beképzel, összeaggódik, túlkombinál.

Szobatársam volt ilyen. Mindig abban a kórságban szenvedett, ami éppen a tananyag volt.

Le kell tudni tenni ezt, mert kicsinál a szakma.

2023. szept. 10. 20:12
 17/20 A kérdező kommentje:
Bocs de ha steven johnsons syndromam lesz ami miatt szerintem beleegyezes kene hogy nagyobb rizikoja van de mindegy mint a lamotrigine-nel, akkor ezt nagyon nem tudhatom le. Nezzel kepeket rola, gyonyoruek, meg beszamolokat.
2023. szept. 10. 20:21
 18/20 anonim ***** válasza:
3%

"Kétféle eü dolgozó van. A te típusod az, aki a tudásával szétstresszeli magát, minden rosszat beképzel, összeaggódik, túlkombinál.

Szobatársam volt ilyen. Mindig abban a kórságban szenvedett, ami éppen a tananyag volt."

Igaza van, én is ilyen vagyok, lol :D

2023. szept. 10. 21:01
 19/20 A kérdező kommentje:

Hat koszi hogy elpoenkodtad meg elbagatellizaltad az utolso mondatoddal a realis problemamat, es erre egy masik komment adott ra. Ugy, hogy mar fajnak nem viszketnek a pontok a mellkasomon.

Nem is ismersz de mar rogton olyan vagyok mint akit te ismersz. - ez is meg hogy jon egy betegseg mellekhatas tunethez nem tudom.

Ezzel lezarom a kerdest. Erdemi valaszt nem kapok mar csak bohockodast. Ne is irjatok mert kiszedem a figyeltek meg kerdeseim kozul.

2023. szept. 10. 21:15
 20/20 Med_fet_ati ***** válasza:
Nagyon egyszerű a válasz: nem frissíti a tudását. Rengeteg új hatóanyag lenne, amiről ők nem is tudnak.
2023. szept. 11. 01:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!