Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogy lehet, hogy egy sportoló...

Hogy lehet, hogy egy sportoló tininek becsípődik a gerince? Mennyi idő alatt jöhet helyre? Forduljanak vele orvoshoz? (többi lent)

Figyelt kérdés

A három sógoromnak a hét („kisebbik”) fia volt ott anyósoméknál fát hordani. Minden gyerek 13-18 év közötti. A 16 éves unokaöcsém 4 éve súlyt emel, ill. 2 éve elvétve konditerembe jár. Eddig még sérülés nem érte ezzel kapcsolatban (sem). Tegnap viszont egy rossz mozdulatnál úgy becsípődött a dereka, hogy percekig felegyenesedni sem tudott, majd elkezdett neki a fájdalom a két alsó végtagjába is átsugározni, így menni sem tudott rendesen. Ezért kihívták a gyermekorvosi ügyeletet. Kapott egy injekciót és azt javasolták neki, hogy minél többet próbáljon mozogni, viszont nehezet átmenetileg ne emeljen. Ha 4-5 napig nem enyhül, akkor menjenek el ortopédushoz vagy reumatológushoz.

Az alapesetről úgy értesültünk, hogy a mi legkisebb (4 éves) kisfiunk is az elmúlt hetet a férjem szüleinél töltötte és úgy volt, hogy apósom hozza haza tegnap estére. De tegnap úgy délután 16 óra körül hívott anyósom, hogy mi történt, majd este 19 körül hívott a sógorom (a gyerek apja), hogy a fiam hagyj aludjon tegnap este náluk, majd ma délután hazahozza ő. Mi beleegyeztünk. Ezáltal ma beszéltem személyesen a sógorommal, aki elmondta, hogy semmit nem javult az unokaöcsém állapota. Beszéltem vele is. Elmondása szerint még a fekvés is fájdalmas. A jobb lába folyamatosan zsibbad és a hajolás sem megy.

Azt gondoltam eddig, hogy ilyen probléma legfeljebb a 40+ korosztályt érintheti. Egy ilyen fiatal (16 éves) gyereknél, aki ráadásul elég nagy igénybevételnek van kitéve (súlyemelő), hogy lehetséges, hogy becsípődik a dereka? Mennyi idő alatt jöhet rendbe? Tényleg jobb kivárni azt a 4-5 napot, amit az ügyelet mondott vagy inkább mielőbb próbáljanak meg bejutni egy ortopédiára, reumatológiára vagy idegsebészetre? Egyáltalán a három közül melyik foglalkozik ezzel?

Egyébként tegnap Diprophos injekciót kapott gerincbe. Az átmenetileg segített neki.

2023. júl. 23. 22:28
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy egyikőtök sem orvos és legkevésbé szakorvos. Szerintetek mi lehet(ett) a baj és miért nem javult egyáltalán 2 nap alatt az állapota?
2023. júl. 24. 19:06
 12/15 anonim ***** válasza:

Én elképzelhetőnek tartom, hogy kiszakadt porckorongsérve van. A folyamatos fájdalom, zsibbadás és az izomerőgyengeség a vádli izomzatában (nem tud lábujjhegyre állni) arra utalhat, hogy a kiszakadt porckorong szövetdarab nyomás alatt tartja az ideggyököt. Amíg a nyomás nem enyhül, addig az idegi fájdalom sem. A legvészjóslóbb tünet az izomgyengeség és a folyamatos, állandó fájdalom.

Ha csak egy becsípődésről van szó, akkor az úgy szokott lefolyni, hogy a kilépő ideggyök egy nagyon kis időre odanyomódik a csigolya oldalához, ami fájdalmat okoz, adott esetben minimális gyulladást is kiválthat, pici duzzanatot. Viszont ahogy nyugalomba kerül az ideg, valamint a gyógyszeres kezelés hatására, ezek a tünetek mindenképp csökkenek 1-2 napon belül, még ha nem is szűnnek meg.

Azért nem lenne ez annyira meglepő, mert súlyemelő a gyerek, ez a mozgásforma pedig kifejezetten fokozott nyíróerővel terheli a porckorongokat, meggyengül a külső rostos porc és egy rossz mozdulatnál kiszakadhat. 2-es voltam, gyógytornász).

2023. júl. 24. 20:41
 13/15 anonim ***** válasza:

Sajnos beteg oldalról tapasztalva csak megerősíteni tudom a #12 (#2) által leírtakat. Bár versenyszerűen soha nem voltam súlyemelő, de konditerembe rengeteg súlyt emeltem. Az abszurd testhelyzet és a megközelítőleg 100 kg folyamatos emelgetése extrém terhelésnek teszik ki a vázizomzatokat. Ezen belül a gerinc és a váll- és könyökízület van a legnagyobb veszélyben.

Nekem ötször volt porckorong sérvem. Sajnos teljesen hasonló tüneteim voltak, mint amiket leírtál kérdező.

Azért kíváncsi leszek, hogy mit tudsz/tudtok meg a sógorodéktól a gyerekkel kapcsolatban.

2023. júl. 24. 22:04
 14/15 A kérdező kommentje:

Sajnos porckorong sérv alakult ki a 4-es és 5-ös ágyéki csigolya valamint az 5-ös ágyéki és a 12-es hátgerinc csigolya között. Az előbbi teljesen beszakadt neki. Benntartották, legkorábban holnap engedik haza.

Az orvos fájdalomcsillapítót és NSAID gyulladáscsökkentőt írt fel neki valamint fizioterápiát javasolt. A fizioterápia időtartama 4-6 hét. Sajnos nem zárja ki, hogy majd műteni kell.

2023. júl. 25. 07:24
 15/15 A kérdező kommentje:
2023. júl. 25. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!