Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogy lehet, hogy egy sportoló...

Hogy lehet, hogy egy sportoló tininek becsípődik a gerince? Mennyi idő alatt jöhet helyre? Forduljanak vele orvoshoz? (többi lent)

Figyelt kérdés

A három sógoromnak a hét („kisebbik”) fia volt ott anyósoméknál fát hordani. Minden gyerek 13-18 év közötti. A 16 éves unokaöcsém 4 éve súlyt emel, ill. 2 éve elvétve konditerembe jár. Eddig még sérülés nem érte ezzel kapcsolatban (sem). Tegnap viszont egy rossz mozdulatnál úgy becsípődött a dereka, hogy percekig felegyenesedni sem tudott, majd elkezdett neki a fájdalom a két alsó végtagjába is átsugározni, így menni sem tudott rendesen. Ezért kihívták a gyermekorvosi ügyeletet. Kapott egy injekciót és azt javasolták neki, hogy minél többet próbáljon mozogni, viszont nehezet átmenetileg ne emeljen. Ha 4-5 napig nem enyhül, akkor menjenek el ortopédushoz vagy reumatológushoz.

Az alapesetről úgy értesültünk, hogy a mi legkisebb (4 éves) kisfiunk is az elmúlt hetet a férjem szüleinél töltötte és úgy volt, hogy apósom hozza haza tegnap estére. De tegnap úgy délután 16 óra körül hívott anyósom, hogy mi történt, majd este 19 körül hívott a sógorom (a gyerek apja), hogy a fiam hagyj aludjon tegnap este náluk, majd ma délután hazahozza ő. Mi beleegyeztünk. Ezáltal ma beszéltem személyesen a sógorommal, aki elmondta, hogy semmit nem javult az unokaöcsém állapota. Beszéltem vele is. Elmondása szerint még a fekvés is fájdalmas. A jobb lába folyamatosan zsibbad és a hajolás sem megy.

Azt gondoltam eddig, hogy ilyen probléma legfeljebb a 40+ korosztályt érintheti. Egy ilyen fiatal (16 éves) gyereknél, aki ráadásul elég nagy igénybevételnek van kitéve (súlyemelő), hogy lehetséges, hogy becsípődik a dereka? Mennyi idő alatt jöhet rendbe? Tényleg jobb kivárni azt a 4-5 napot, amit az ügyelet mondott vagy inkább mielőbb próbáljanak meg bejutni egy ortopédiára, reumatológiára vagy idegsebészetre? Egyáltalán a három közül melyik foglalkozik ezzel?

Egyébként tegnap Diprophos injekciót kapott gerincbe. Az átmenetileg segített neki.

2023. júl. 23. 22:28
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Sima neurológiára vinném sürgősen, ha kell onnan tudják idegsebészetre küldeni.
2023. júl. 24. 00:35
 2/15 anonim ***** válasza:
60%

Ne várjatok 4-5 napig sem, menjen el ortopédiára vagy egyenesen az idegsebészhez, legyen róla MRI, hogy megállapíthassák, kell-e műteni. A folyamatos zsibbadás nem jó, nézzétek meg, hogy lábujjhegyen meg tud-e állni, ill. sétálni. Ha nem, akkor pláne sietni kell az idegsebészetre, mert az azt jelenti, hogy legyengült az izom az idegnyomás miatt.

A súlyemelés nem más, mint extra terhelés a gerincnek, különösen a porckorongoknak. A sok súlyemelés folyamatosan túlterhelésnek veti alá a porckorongot, akár kiszakadt sérve is lehet a gyereknek. Ilyen "sport" mellett pont nem csoda, ha már ilyen fiatalon ilyen súlyos panaszai vannak. Normális sportot kell űzni ennyi idősen, ahol fejlődik az izomzata meg az állóképessége...

2023. júl. 24. 01:28
 3/15 anonim ***** válasza:

Sajnos, mint minden betegség, sérülés, baleset kortalan és nemtelen, így az is. A súlyemelés alapesetben az izomzatot és az állóképességet erősíti, de kockázatos sportág főleg tinédzserkorban. Egyetértve a #2-vel, a zsibbadás egyáltalán nem jó jel. Én semmiképpen nem várnám meg a 4-5 napot. Még ma irány az ortopédia, de sokkal inkább az idegsebészet. Ennek lehetnek komolyabb következményei.

A súlyemelést szerintem felejtse el. Sajnos ennyi idősen (ugyebár 16 éves, hogyha jól értem) már nemigen van olyan sportág, amiben profivá válhat, úgyhogy nincsenek meg hozzá az alapok. Hobbiszinten bármely sportágat űzheti, de az erő- és súlyemelés felejtős.

2023. júl. 24. 07:25
 4/15 anonim válasza:
A 17 éves fiamnak tavaly elég volt egy idegbecsípődéshez annyi, hogy lehajolt, hogy bekösse a cipőjét, és túl hirtelen akart felállni. Beroppant egy izom a 4-es ágyéki valamint a 11-12-es háti gerinc csigolyái között, ill. a 11-es csigolyája kicsúszott a helyéről. A baleset pénteki napon este történt, de csak hétfőn vittük orvoshoz, hogy az ügyeletet kikerüljük. Kiderült, hogy nagyot hibáztunk. A gyerek gerincét sajnos meg kellett műteni. Neki a bal oldala teljesen lezsibbadt szombat reggelre. Szerintem ne várjatok/várjanak a sógorodék 4-5 napot, hanem már ma irány az idegsebészet. Ez nem játék. Ahogy a #2-3 írja is, hogy a súlyemelést a gyerek felejtse el. Mivel még kiskorú, így a szülők döntésén is múlik, hogy továbbra is támogatják-e vagy sem ezt a sérülésveszélyes sportágat.
2023. júl. 24. 07:36
 5/15 anonim válasza:
Szerintem irány az orvos, mert lehetnek súlyosabb következményei is. A nővéremnek volt pár éve és máig többször előjön neki, mert nem volt vele orvosnál. Sajnos akkor nem kizárólag az ő (és a szüleink) döntése volt az orvos elkerülése, hanem az, hogy a COVID miatt egyszerűen nem lehetett bejutni egyetlen orvoshoz sem. A háziorvos is telefonon diagnosztizált leginkább. (2020. tavasza) A nővérem nem sokkal korábban lett nagykorú.
2023. júl. 24. 08:48
 6/15 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönjük a válaszokat. A kérdést átküldtem a sógoromnak, így követheti és mérlegelheti azt, amilyen tanáccsal ellátjátok, ill. amit a doki mondott szombaton (tegnapelőtt) nekik.

Annyit tudok, hogy ma megpróbáltatták vele azt, amit a #2 írt, vagyis lábujjhegyre állást, ill. a lábujjhegyen járást. Sajnos egyik sem megy neki. A jobb lába még mindig zsibbad, a gerince nagyon fáj. Feküdni, állni és ülni is fájdalmas neki!

2023. júl. 24. 09:57
 7/15 A kérdező kommentje:
További tapasztalatok, javaslatok jók lennének!
2023. júl. 24. 09:57
 8/15 anonim ***** válasza:

A sulyemeléstől túlságosan megerősödnek a vázimok, főleg ha gepeken edzel, nem vagy hozzászokva a szabad súlyok emeléséhez (pl zsák, fa, bútorok). Könnyebben jön a baj, mert eleve nekiáll kicsavart testhelyzetben a mozdulat ak, majd jön hozzá a túl erős vázizomzat a melyizmok edzetlensége mellett, valamint 17 évesen még az izületek sincsenek erejük teljében.

Azonnal vigyétek sürgősségire, vagy hívjatok mentőt.

2023. júl. 24. 14:22
 9/15 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A leírásod valamint a #6-os válaszod alapján szerintem sincs igazán kérdés. Mielőbb orvoshoz kell vinni a gyereket. Szerintem legjobb az idegsebészet, de a neurológia sem biztos, hogy rossz. Ha másfél nappal a sérülés után (a leírás alapján 1 nappal a kiírás előtt történt a baleset és még ma reggel is zsibbad a lába) sem tud lényegében semmit megcsinálni.

Innentől kezdve nincs kérdés szerintem, irány az orvos! Ezt nem szabad húzni tovább!

2023. júl. 24. 15:48
 10/15 A kérdező kommentje:

Nagyjából 1,5 órája beszéltünk a sógornőmmel (gyerek édesanyja), hogy mi a helyzet az unokaöcsénkkel. Annyit tudunk, hogy úgy döntöttek, hogy mivel nem javult a gyerek állapota, vagyis még kora délután is lábzsibbadásra, gerincfájdalomra és már kismértékű kézzsibbadásra panaszkodott, nem várják ki a gyermekorvosi ügyeletet végző gyermekorvos által mondott 4-5 napot.

Várjuk az új információkat!

2023. júl. 24. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!