Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hol lehet jelezni, ha a...

Hol lehet jelezni, ha a háziorvos munkájával elégedetlen vagyok?

Figyelt kérdés

Panaszkönyv ugye nincs.

Hozzátartozóm 1-2 hónapja már ki sem tudott menni a lakásból az állapota miatt. Kimegy a doki, leteremti, és felír neki egy beutalót egy kivizsgálásra, ahova saját lábán (!) kellene elmennie. Ugye a beteg a konyháig is vagy eljut, vagy nem, de a doki szerint menjen ki a lakásból, a liftig (már ez se ment volna), a lifttel le, onnan ki, be a taxiba, a taxiban üljön meg (mert amúgy fekvőbeteg, és ülni sem igazán tud), majd a taxiból még a kórházban is jusson el a megfelelő osztályig, és ott szintén üldögélve várakozzon, míg sorra kerül.

Egy héttel később megint kijött a doki, mert rosszabbodott a beteg állapota. Akkor én is ott voltam. Leteremtette a beteget, elfogadhatlan, modortalan stílusban. (Ami egyébként etikátlan, főleg a beteg utolsó napján, hiszen aznap halt meg, és hát az utolsó napján azért mást érdemelt volna.) Rám is felelősségrevonóan nézett és kérdezte, hogy miért kellett megvárni ezt az állapotot - mintha én olyan sokat tudnék arról, hogy ők a dokival miket, miről beszélnek. Amikor bevitte a mentő és kivizsgálták, kiderült, nem is az volt a baj, amit a doki akkor mondott nekünk. Egyébként már másfél évvel azelőtt elküldtük (magánban) egy kivizsgálásra, és kiderült, nincs ott semmi probléma, ahol fáj neki, de a doki még mindig ott tartott, hogy ott a probléma.

Pontosabb részleteket direkt nem írtam.

Felháborít ez a hozzáállás, és hogy valakivel az utolsó óráiban ilyen modorban beszéljen az orvos.

Ha nincs más lehetőség (orvosi kamara? egyéb?), akkor max. feljelentés lesz, aminek még ha semmi értelme, legalább érezni fogja a doki a törődést.

Úgy gondolom, ezt nem lehet szó nélkül hagyni, de akkor már ott kellene szólni érte, ahol foglalkoznak is vele.

Mástól is hallottam hasonló "elismerő" beszámolót a dokiról, szóval nem lehet egyedi eset.

Tudom, hogy orvoshiány van és minden orvosra szükség van, de ennyivel én is beülhetnék a rendelőbe, rosszabb én sem lennék.

Elhiszem, hogy a dokinak sem lehet egyszerű valamilyen okból, de ő választotta ezt a szakmát és tudta, mivel fog járni, senki nem tartott fegyvert a fejéhez, hogy orvos legyen, ha ennyire utálja csinálni.

2023. jún. 16. 17:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem itt elsősorban nem az orvossal van baj. Doki, egyeske, ketteske... a kérdező egy bunkó.

Az ha egy háziorvos a mai világban kimegy már nagy szó. Hálásnak kellene lenni. Továbbá a háziorvos azikról a leletekeől tud amiket a beteg behoz és bemutat, vagy kifejezetten kéri, hogy nézze meg az orvos. Te bárhová viheted, nem nézegeti a háziorvos bő 2000 beteg dokumentumait csak ha a beteg kéri.

A sztori meg nagyjából annyi lehetett, hogy a kedves beteg, meg a kedves hozzátartozó sz.rt bele a problémába, amikor pedig az orvos kiment, akkor már nem volt mit tenni, mert pl. Már kifekélyesedő tumor volt. Az hogy hogyan beszélt más kérdés, de nyilván senki se vidám, ha a betege khmmm nagyon nem okos.

Ami a beutalást illeti van betegszállító, mentőt meg bárki bármikor hívhat, ha súlyosbodik az állapot.

A bemószerolásnál pedig van bizonyíték, hogy az orvos elkövetett bármit?

Ha nincs akkor fel lesz mentve. Ugyanis azzal, hogy szerinted XY bunkó volt az orvosi kamara is bőven pofán röhög.

2023. jún. 17. 02:02
 12/22 anonim ***** válasza:
61%

A szegény elhunyttal együtt lakó hozzátartozó nem mutat meg korábbi leleteket, nem hív betegszállítót, nem hív mentőt. Nos, most nyilván lelkifurdalása van, és hárít.

A doki olyan, amilyen, de ha én az lennék, se tapsikoltam volna egy ilyen történethez.

Próbálj megnyugodni, és megbocsátani minden szereplőnek. Még magadnak is!

2023. jún. 17. 06:48
 13/22 anonim ***** válasza:
25%
11-essel értek egyet. A beteg, és a kérdező hibája az egész, nem az orvosé. Kérdező, ha hülyeséget beszélt szerinted az orvos, miért nem vitted másik orvoshoz a beteget? Miért nem vetted te ölbe, vitted le a kocsiba és vitted el vizsgálatokra? Az orvos érthető módon ki volt akadva, hogy ügyet sem vetettetek a problémára, nem csoda, hogy meghalt a beteg.
2023. jún. 17. 08:04
 14/22 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem pedig az orvosról mutat szegénységi bizonyítványt, hogy hullanak a betegei. Igenis dolga, hogy képben legyen! Mióta az EESZT-be minden lelet bekerül, egyes rendeléseken nem is adnak papíros leletet. Az ilyennek már otthon kéne nézni a Barátok köztöt és beültetni a helyére valakit, aki magától elmondja, hogy van lehetőség betegszállítót kérni és kicsit több empátiával tud viseltetni a beteg és a hozzátartozók felé. Ha nehéz 2000 páciens dolgát nyomon követni, akkor vagy jegyzeteljen vagy ne vállaljon annyit.
2023. jún. 17. 09:22
 15/22 anonim ***** válasza:
33%

Mi az, hogy hullanak a betegei, egy betege meghalt nagy eséllyel a beteg ÉS a hozzátartozó nemtörődöm hozzáállása miatt.

Az lehet, hogy nem adnak papíros leletet, de a háziorvos nem látja, hogy a betegének új lelete jött, csak akkor ha a beteg kéri, hogy nézzen rá. A háziorvos nem az apád, nem az anyád. A leletek bemutatása a beteg felelőssége. Itt a bemutatás azt jelenti, hogy a beteg ír egy emailt, vagy odatelefonál, hogy Doktor Úr nézze meg legyen szíves. Az, hogy pár beteg erre is lusta az ő dolga és felelőssége.

Ami a 2000 beteg követését illeti. Nekem pl. gyárilag 2500 a területi ellátási kötelezettségem. Magyarul ennyi beteg tartozik hozzám területileg és őket ha kérik kötelező a praxisba felvenni és ellátni. Az 1200 fő alatti praxisokat egyébként pár éven belül meg fogja szüntetni a kormány.

A betegszállítós megjegyzés jogos, valóban illik felajánlani, az empátiáról meg nehéz nyilatkozni, mert egyikünk sem volt ott.

2023. jún. 17. 11:29
 16/22 A kérdező kommentje:

Az látom, nagyon jól megy itt, JÓ NAGYOT BELERÚGNI A GYÁSZOLÓBA! Van ennél lejjebb?

Nem is ismeritek a történetet!

Egyébként, mint utólag kiderült (zárójelentésből), nem azon a pár hónapon múlt az egész.

Madj meglátjátok, ha ti lesztek hasonló helyzetben, és így állnak hozzátok, mit fogtok mondani.

"Az ha egy háziorvos a mai világban kimegy már nagy szó. Hálásnak kellene lenni."

Jobb lett volna, ha ki se jön. Lett volna nem tudom, hány éve kideríteni, mi a betegség. Csak tortúra volt a betegnek az utolsó napján kitenni ennyi mindennek.

Bár a válaszolók többsége amúgy is pszichopata, érzelmek nélküli robot, akik számára a legnagyobb lelki tehet, a gyász az egy semmi. Remélem, a ti érzelmi válságaitokban is ilyen belerúgásokat kaptok majd.

És az a legszörnyűbb, hogy az orvosok egy része is ilyen. Kutya köteles vagy az embereken segíteni, gyógyítani, mitöbb a nap 24 órájában orvos vagy! Az, hogy vered a melled, hogy szívességet tettél, az emberileg nullára utal.

Nem is írok tovább. Megkaptam néhány válaszban (amely a kérdésre válaszol - mert amúgy arra kéne válaszolni, nem a pszichopata érelemmentes állatot játszani itt), hogy hova lehet fordulni ilyen esetekben, oda fogok fordulni.

A pszichopata orvosok remélem, kimennek külföldre és ott pszichopatárkodnak, csak ott nem sokáig, mert börtönbe fognak kerülni a bohóckodásukért.

Volt szerencsém!

2023. jún. 23. 11:39
 17/22 A kérdező kommentje:
11 Olvasd el, mit írt az egyeske, ketteske. Ha te lennél a helyemben, és neked írta volna, az hogy jön le? Bár kizárt, hogy ennyi empátia szorult volna beléd, hogy megrétsd. Ha meg alul van fizetve, lehet más munkát vállalni, mehet takarítónak, operátornak, az jobban fizet, kevesebb a felelősség. És nem velem játssza a nagyot, hanem az állammal, ha ők fizetik alul. Én fizetem a TB-t, igenis a pénzemért elvárok valamit. Hogy nem oda megy a pénzem, ahova kell, arról nem én tehetek!
2023. jún. 23. 11:42
 18/22 A kérdező kommentje:

2 És honnan kellett volna tudnom a beteg állapotából, hogy mi a helyzet? Nem tűnt durvábbnak, aggasztóbbnak, mint korábbi bármelyik rosszulléte. laikusként honnan kellett volna tudnom? Persze, a végefelé már aggasztó volt az utolsó pár napban, de már előtte is nagy ívben tojt az egészre a háziorvos.

Több évtizede ismerte a hozzátartozómat a háziorvos, majdnem egy évtizede a betegségét is figyelemmel kísérte (úgy, ahogy - ezek szerint). De oké, nem tudott mindent fejből.

A beteg kérjen szállítást? Amikor a dokika (nevezzük így, tudom, nem tetszik, de nem az a lényeg, hoyg neked tetsszen!) kimegy, nem képes megítélni, mennyire járóképes a beteg? Esetleg rákérdezni? Jó, ha tudod, meg se vizsgálta! Ehhez felesleges volt kimenni. Csak kiment és ott balhézott. Ez akárhogy nézzük, szakszerűtlen. A szomszéd is arra járt, és hallott ezt azt, utólag megjegyezte, hogy milyen bunkó volt az orvos. (Oké, akkor nem dokika, mert az sérti a finom kis lelkivilágodat.)

A beteg kérhet szállítást. Csak épp nem mondta neki senki.

Úgy kb. a negyede igaz annak, amit írsz, 2., de több pontból vérzik. Remélem, ezt te is látod, és nem kell alapvető dolgokat bizonygatni. Járóképtelen beteget nem utalunk be úgy, hogy saját maga menjen be, vágesz?

2023. jún. 23. 12:27
 19/22 A kérdező kommentje:

11 Igen, a kérdző egy bunkó? Igazán? Hát akkor próbáljuk ki: te elveszted az egyik legközelebbi hozzátartozódat, de előtte az orvos jól kiosztja őt. Mégis, hogy kéne írni az orvosról, milyen stílusban? Mert "szebb" szavakat is tudtam volna írni rá, de direkt nem tettem - azonban hallottam másokat máshogy is beszélni arról az orvosról, akiről írok, hadd ne mondjam, hogy mit mondott rá, egy másfajta élőlénynek nevezte.

Aztán ír az "egyeske", jól meg próbálja indokolni, hogy miért is volt jó a halála előtt szenvedő beteget kiosztani, lekezelően bánni vele. És képzeld el, hogy veled történik ez. Te milyen lennél? Megdicsérnéd az orvost, hogy jaj, milyen igaza volt, doktor úr! meg hát igen, annyira rossz az egészségügy helyzete, hogy a haldoklókba már ezért belerúghat az orvos, ez a rossz eü helyzet mindenre feljogosít.

Gondolkodj el egy picit! Az együttérzés ilyen hiánya miatt felmerül a gyanú, hogy pszichopata vagy, ennyire érzelemmentes. De hogy még gyártasz egy ideológiát, az 1-essel együtt, hogy miért jogos az embereket megalázni, ez már egyéb mentális betegségre is gyanút ad. Vagy lehet, hogy trollok vagytok, mert hogy ilyen szinten ne tudjon valaki reálisan gondolkozni, az már nagyon nem normális!

De hát biztos bunkó vagyok, hozzátartozó elvesztése után még osztják nekem az észt, és erre hevesen reagálok, ez nagyon bunkóság tőlem. Ennyi emberismerettel ne rendelkezzen valaki, hogy egy gyászolót pusztán egyetlen témával kapcsolatos írásbeli megnyilvánulása alapján minősít úgy, hogy nem ismeri, ez is már művészet.

Nem tudom, mit képzelnek egyesek magukról. Bár ha pszichopaták, akkor sajnos ez érthető.

2023. jún. 23. 22:25
 20/22 A kérdező kommentje:

Fura, mennyire csöndben vannak most, akik eddig válaszoltak.

Érdekes, hogy ha valaki neten keresztül leírja a tüneteit, az alapján nem adható diagnózis, mert személyes vizsgálat kell. Én itt tüneteket sem írtam, de egyesek már annyira tudják, nekem mit kellett volna csinálnom, és hogy az orvos mennyire jól járt el, hogy az csak na. A halálokról sem írtam semmit. De egyértelműen rám mutogatnak, hogy én ezt meg ezt nem úgy tettem, ahogy kellett volna, és nem az orvos a hibás. Közben körömszakadtáig próbálják védeni az orvostársadalmat. Egészen biztos, hogy nem orvos senki, aki válaszolt, legfeljebb fényképen, ha látták valamelyik orvosi egyetemet, mert egy képzett orvos nem ír ennyi hülyeséget. Mégis, a végletekig védik az orvostársadalmat, fura ez kicsit, talán orvostanhallgatók is kommentelhettek, bár feltételezhető, hogy ők is értelmesebbek ennél, hogy minden tünet, ismeret nélkül bármilyen következtetést levonjanak arról, hogy egy beteggel mit lehetett vagy nem lehetett volna tenni.

"A sztori meg nagyjából annyi lehetett" menj el írónak, ha ilyen jó dolgokat tudsz kitalálni, hogy a sztori mi lehetett.

12. Neked kellene valamikor magadnak megbocsátani, hogy semmit nem tudsz konkrétumot az esetről, de írod, hogy nekem kinek kell megbocsátani. Tisztában vagy egyáltalán, hogy egy gyászolóra mekkora terhet lehet tenni ezzel, hogy arról akarod meggyőzni, hibás a hozzátartozója halálában? A pszichológiához semmit nem értesz.

na, akkor ezek szerint letudtuk az önjelölt orvosok, tüneteket sem ismerő távdiagnózisára épített kioktatásait. És az orvostársadalom imádatára épülő ökölrázásait.

Akik a kérdésre válaszoltak, azoknak köszönöm!

2023. júl. 7. 18:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!