Minden orvos megöl egy beteget. Igaz ez?
Lehet rossz a kategória.
Az orvosira készülök, most fogok érettségizni, apukám is orvos és a bátyám is orvosira jár, így elég sokat tudok, illetve nagyon sokat is olvasok orvosis dolgokrol, sok cikket és társait.
Sok orvostól (köztük apatol) is hallottam ezt a mondatot. Itt nem arra gondolok amikor szándékosan ölik meg, nyilván. Csupán az orvosok az egyetem elvégzése után mikor rezidens képzésre mennek, dolgoznak mindenhol, köztük sürgősségin és traumatologian is (majdnem minden rezidens, ha nem mindegyik) es itt sokszor lehet örültek haza, amikor mindenki össze vissza rohangál és véletlenül valaki nem ellenőriz valamit, mert elvonjak a figyelmet, vagy szimplán nem tudja az előzményeket és túl sok gyógyszert ad neki. Csomószor van, hogy az frissen végzett egyetemistaknak már egyedül adnak eseteket mert az orvos nem ér rá, és azt sem tudják mit kell csinálni. Én ettől kicsit tartok, mert tényleg van hogy nincs annyi idő hogy az ember felevenítse hogy első évben mit is tanult amikor erről szó volt hogy mennyi kalcium kene neki és ideje sincs gondolkoznia és emiatt még is halhat valaki, és ez csak a rutinnal lesz jobb amikor már valaki 100 ilyen esetet látott.
Szerintetek is igaz, hogy minden orvos élete során megol 1 (vagy több) beteget a saját hibája miatt?
Ennek milyen következményei vannak? Kirugas elsősorban, de akár nem is lehet többé orvos az illető?
Butaság.
Az orvosi ellátás nem a Vészhelyzet :)
Ha mindenkit kirúgnának vagy börtönbe csuknának emiatt,nem lenne már orvos.
Ha csak véletlenül öli meg, az a jó eset, de sokan nemtörődömségből csinálják vagy vakon követik a protokollt, ami árt a betegnek. Köztudott hogy itthon a kórházi fertőzés az egyik legnagyobb gyilkos. De nem kell ehhez fertőzés, aki kórházba kerül, jó eséllyel meghal a kezeléstől, az embertelenségtől.
Nem teljesen igaz. Amit te írsz, dózistévesztés az extrémen ritka. Meg nem kell gondolkozni a dózison. A gyógyszerek felénél amit nem írok minden nap, hanem mondjuk két havonta egyszer nem mindig jut eszembe a dózis. Erre van a telefon. Ogyei honlap elő és ott az alkalmazási előirat. 1 perc kb. megnézni, ennyi idő mindig van, kivéve aneszt. Ott nincs, de kb. 20 gyógyszer van csak amit csípőből kell vágni.
Egyébként általában olyan hibák szoktak lenni, hogy az ember elsiklik tünetek felett, mert még nem mindig tudja, hogy mi az amire ugrani kell.
A sürgősségi ellátásban, de amúgy mindenhol, protokolok vannak. Nem az első féléves kémia órák alapján kell kiszámolni, hogy egy embernek mennyi a kálcium szükséglete😅
Adnak saját eseteket rezidenseknek is de az egész orvoslás csapatmunka, lehet segítséget kérni. A vészhelyzethez hasonló rohangálós kapkodás meg pont ezét nincsen, mert lehetne nyerni pár másodpercet de mindenki elfelejtene mindent meg egymásnak mennének a folyosón😅
Amúgy ha sok orvos ismerős, rokon van, miért itt kérdezel hozzá nem értőket?
Ez biztos valami orvosi kozmondas...hogy szoktathasd magad ahhoz, hogy az orvos se mindenhato es sokszor nem sikerul a gyogyitas.
Alapvetoen igaz lehet, de azert annyira nem egyszeru a helyzet.
En nem.orvos vagyok de voltam.orvosi muhiba aldozata, es sok beteget lattam akik szinten es tudok pereskedesekrol es meg yert perrol is.
Nem csak olyanra kell gondolni, hogy x orvos mutetkor benezett egy eret es elverzett a paciens, hanem olyanokra is, amikor egy kezdodo elfertozodott central venat nem vesz valaki eszre vagy elbagatelizalnak egy kesobb halalos betegseget az elejen (ezt akar egy borgyogyasz is megteheti, aki elsiklik egy rakos anyajegy felett elsore es x honappal kesobb pedig mar atteteket ad...blabla.
Vagy amit en lattam 2 eve, hogy a laborleletre azt gondolta az orvos hogy biztos csak tevedes es nem foglalkozott vele. Vagy tobben kezeltek egy beteget es egyszer csak az egyik orvos fwlulirta aamasikat, aztan a masik az egyiket, de ezzel elindítottak egy olyan kaszkad folyamatot a betegben, ami meggyorsitotta a halalat. Lehet azon vitatkozni ez emberoles vagy gyilkossag-e?
Mindenesetre kivetkezmenyek nagyon ritkan vannak. Mert a hozzatartpzok vagy nem ertenek hozza vagy nincs eleg erejuk penzuk belevagni a perbe. Ha nagyon durvan hibazik az orvos es tenyleg meghal a beteg kifejezetten o.iatta, akkor lehet kkrugjak vagy eltiltjak, de erre iszonyat keves a pelda. Inkabb hatterbe teszik...meg hat lehet rohadt jo orvos csak egyszer tevedett.
Sokszor osszezar a szakma megvedik azt aki hibazott, kifele biztosan.
Tehat leginkabb a sajat lelkiismeretedet, lelki egeszsegedet kell majd helyretenni utana, ha ugy erzed "megoltel" valakit. Ez bizzosan a legnehezebb resze az egesz orvoslasnak, mert nincs olyan, hogy sose hibazik valaki foleg ha dolgozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!