Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Jogtalanul feltörte egy orvos...

Jogtalanul feltörte egy orvos az EESZT adatkezelési naplómat. Hogyan tudok feljelentést tenni?

Figyelt kérdés

Jogosulatlanul fért hozzá több betegdokumentumomhoz, erre én nem adtam engedélyt és meg sem kérdeztek előtte! A hozzáférésben az szerepel, hogy "sürgős szükség" jogcímen lépett be és kérte le az adatokat, csak hogy ez több sebből is vérzik, mivel ambuláns vizsgálaton voltam és nem voltam életveszélyes állapotban. A sürgős szükség-et csak akkor lehet alkalmazni tudtommal, ha a beteg életveszélyes állapotban van és ilyen egyáltalán nem állt fent akkor, tehát az orvos jogtalanul fért hozzá az adataimhoz. Ugyanis megsértette a digitális önrendelkézhez való jogomat. Ez egy súlyosan jogsértő eljárás volt az orvos részéről.

Hogyan lehet mielőbb feljelentést tenni ellene? Illetve sérelemdíjra is igényt tartok természetesen. Ilyen esetben mekkora összegről lehet beszélni?

2022. dec. 30. 00:23
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

Ha te tudnád, hogy hány demens idős van egyedül, akire az ajtót nem nyitják rá, nem hogy még orvoshoz kísérjék...

Totál részegen, kísérő nélkül mit kezdesz a beteggel? Mert hogy bár alá nem tud írni, gőze sincs, hogy mit akarsz, és örülj, hogy nem akar kinyírni, de végül is nem eszméletlen, nincs életveszélyben...

Mivel ügyfélkapuhoz kötött, és sok ember már eleve azzal sem rendelkezik, így alapból a társadalom egy töredékét érinti egyáltalán a kérdés, hiszen a többség nincs tisztában a felülettel, a nyilvántartási rendszerrel, hogy oda bele lehet lépni... Idáig két embert hallottam háborogni. A kérdezőt, aki perelni is akart, és egy kolléganőmet, aki nem tudja kezelni a felületet, de miután lépésről lépésre végigmentünk, megnyugodott, mert ki tudtuk nyomtatni amit akart. Igaz, hogy a következő alkalommal előről fogjuk kezdeni, mert nem fiatal már, nem ismeri a rendszert...

Az meg, hogy az orvos már a rendszer bevezetése előtt is hozzáfért központilag az adatokhoz, eddig sem volt titok.

2022. dec. 30. 13:50
 22/22 anonim ***** válasza:

21

Attól, hogy valaki nem használ ügyfélkaput, attól még van, és az orvosok akadálytalanul beléphetnek. Igen; a tiltás lehetőségét csak relatíve kevesen ismerik, itt a probléma az, hogy ha valaki tud is a lehetőségről, és használja is, azt egy kattintással semmibe lehet venni. Ez a kérdező problémája, ezen kellene változtatni.

Nem, régen nem fértek hozzá az orvosok a különböző helyeken tárolt, papír alapú leletekhez. Mindenki csak a saját intézményében.

2022. dec. 30. 18:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!