Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Jogtalanul feltörte egy orvos...

Jogtalanul feltörte egy orvos az EESZT adatkezelési naplómat. Hogyan tudok feljelentést tenni?

Figyelt kérdés

Jogosulatlanul fért hozzá több betegdokumentumomhoz, erre én nem adtam engedélyt és meg sem kérdeztek előtte! A hozzáférésben az szerepel, hogy "sürgős szükség" jogcímen lépett be és kérte le az adatokat, csak hogy ez több sebből is vérzik, mivel ambuláns vizsgálaton voltam és nem voltam életveszélyes állapotban. A sürgős szükség-et csak akkor lehet alkalmazni tudtommal, ha a beteg életveszélyes állapotban van és ilyen egyáltalán nem állt fent akkor, tehát az orvos jogtalanul fért hozzá az adataimhoz. Ugyanis megsértette a digitális önrendelkézhez való jogomat. Ez egy súlyosan jogsértő eljárás volt az orvos részéről.

Hogyan lehet mielőbb feljelentést tenni ellene? Illetve sérelemdíjra is igényt tartok természetesen. Ilyen esetben mekkora összegről lehet beszélni?

2022. dec. 30. 00:23
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

#8 Rákerestem.

Eeszt/állampolgári belépés/önrendelkezés/adatkezelési napló

Meg tudsz adni egy időintervallumot, hogy mettől akarod meglesni a cuccaid.

Én beírtam egy éves időtartamot, katyvasz az egész. Igen, találtam olyat, ahol nekem is megjelenik, hogy sürgősséggel kérték le (ha az életem múlna rajta se tudnám megmondani, hogy hol és mi a bánatnak voltam), de egyébként tele van recept lekérdezésekkel. Amik töredék része lenne a nyilvántartottnak, ha mindennap csak egyszer jelenne meg, viszont úgy látom, hogy az idő alatt, amíg a rendszerben az én cuccomat keresték (jogos egyébként a nyilvántartás), egy perc alatt vagy négyszer mentett mindent. Két perc alatt nyolcszor, részarányosan...

Egyetlen fogászatot látok, ami gőzöm sincs, hogy keveredett hozzám, de adminisztrációs hibának betudom, nem pereskedem.

Más jellegű, de központi rendszerrel dolgozom, és rendesen szállnak a szidalmak, ha valaki csak egy számot vagy betűt valahol elüt, én fél napig telefonálgatok, amíg valaki segít megtalálni a bibit :S

2022. dec. 30. 01:07
 12/22 anonim ***** válasza:

#10 Légyszi, add már meg az adataidat. Szeretnélek beperelni.

A #8-as kérdésére nem válaszoltál, de mivel engem is kíváncsivá tett, időt kellett rászánnom, hogy megkeressem neki a választ.

És mivel dolgozni megyek, így ez komoly lelki trauma, és a munkavégzésemre is kihat.

Ne aggódj, nem szeretném, ha kirúgnának, vagy valami... Elég lesz egy ejny-bejnye, a kártérítés összegét meg majd megdumáljuk.

#8 ez rád is vonatkozik ám! :D Ne tessék kérdést feltenni, ha közelben vagyok, mert hajlamos vagyok megkeresni a választ! ejnye-bejnye!

2022. dec. 30. 01:10
 13/22 anonim ***** válasza:
59%

II. fejezet 2. Cím; a betegek jogai és kötelezettségei

A kötelezettségeidet próbáld meg kicsit átolvasni. Meg kell adnod az orvosnak a kezeléshez szükséges információkat.

A legjobb, amikor úgy döntesz a beteg további vizsgálatairól, kezeléséről, hogy ő szándékosan eltitkolja az előzőleg történteket. Így lehet klasszul lukra futni, aztán persze jön a feljelentés.

Egyébként eddig sem nézegettem az eeszt-t, ezután pláne nem fogom, kinek van szüksége a napi stressz mellé egy tanúként való meghallgatásra, vagy minimum egy rapportra az igazgatáson? Ha nem hozott a kedves beteg előzményt, akkor kivizsgálom újra, mintavétellel együtt (gyakori a megyék között kalandozó beteg) . Még mindig kisebb baj, mintha bemondásra elhiszem, hogy "20 éve vettek onnan mintát és nem mutatott semmit".

2022. dec. 30. 01:31
 14/22 anonim ***** válasza:
79%

Ok, akkor parancsolj:

Beteg bejött, kérte, hogy vizsgáljam meg, meg nézzem meg jó e a laborja, EESZT le volt tiltva, megkérdeztem feloldhatom e. Beteg igent mondott ezt az asszisztens is tanúsítja. Eztán a beteg kimegy, majd kártérítést követel, mert az ő kérésére megnéztem a leleteit jóhiszeműen.

Nos kb. ilyen védekezés lesz.

Egyébként legközelebb én sem vagyok hajlandó senkinek megnézni semmit, ugyanis a francnak van kedved a kérdezőhöz hasonló pénzéhes emberekhez. Le van tiltva? Nincs ott a lelet? Így járt. Pá. Maximum sz.rul lesz ellátva.

2022. dec. 30. 01:46
 15/22 A kérdező kommentje:

"EESZT le volt tiltva, megkérdeztem feloldhatom e. Beteg igent mondott ezt az asszisztens is tanúsítja."

Azért én nem gondolnám, hogy ez ilyen egyszerűen menne, egyrészt volt velem egy kisérőm, aki be is jött velem az orvoshoz és ő tudja tanúsítani, hogy semmi ilyen szóbeli megkérdezés, illetve beleegyezés nem történt.:)

Másrészt meg, lehet csak tovább rontana a helyzetén, ha ehhez hasonló valótlanságokat állítana a bíróságon.

2022. dec. 30. 02:41
 16/22 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem a kísérődnek több esze van nálad, akarom mondani annál, hogy a te hülyeséged miatt valami csoda folytán bíróságra járjon, főleg mivel konkrétan nem tudtok bizonyítani semmit. Egy állítás áll egy tagadással szemben.

Egyébként vagy nagyon fiatal vagy még, aki nagyon okosnak hiszi magát és a 15 perc hírnévre hajt (szerintem pár évig még a szilvesgteri lejátszásokban is benne lennél, kérlek hatóságok helyett az országos médiához fordulj!) vagy tudjuk, hogy milyen szakorvosnál jártál. Mondjuk ők meg szerintem nem lepődnek meg ilyeneken, elég harcedzettek.

2022. dec. 30. 06:40
 17/22 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Először is az, hogy te ezt láttad beírva nem jelent semmit, mert akármit be lehet írni, ergo valami eredményre szüksége volt és máshogy nem tudta volna meg. Nem tudom milyen adat az ami titkos ennyire, de ezzel semmit sem fogsz tudni kezdeni. Az EESZT ebben még eléggé gyerekcipőben jár, hiszen hiába állítod be az önrendelkezésnél, akárki feloldhatja. A kártérítés önmagában nem igényelhető, hiszen az akkor jár csak, ha téged valami olyan hátrány ért ezzel, ami neked anyagi veszteségbe került. Pl. ilyen, ha valaki emiatt nem kap meg egy munkát vagy emiatt kirúgják, ilyesmi, de ezeknek a bizonyítása is évek és kétes a kimenetele. Keresd fel a betegjogi képviselőt és vele beszéld meg mi van ilyenkor, mi így leírva nem látunk ebben törvénysértést, de nem is ismerjük a részleteket.
2022. dec. 30. 09:19
 18/22 anonim ***** válasza:
55%

A kérdezőnek teljesen igaza van! Ha csak nem volt eszméletlen, életveszélyes állapotban, senki nem törheti fel az eeszt adatait. Ennyi. A jövőben szerintem érdemes lenne ilyen esetekben írásos beleegyezést kérni, a későbbi viták elkerülése érdekében. X orvosnak egyszerűen semmi köze az Y orvos és közöttem zajlott vizsgálatokhoz.

Kártérítést persze nem fog kapni, de az orvost azért meg kellene hasonló esetekben kérdezni.

2022. dec. 30. 11:04
 19/22 anonim ***** válasza:

Na ja... A demens nénivel is írassák alá feltétlenül, meg azzal aki sem írni sem olvasni nem tud, rögtön két tanúval igazolva, hogy meg lett kérdezve, és megengedte, amit nem is értett, de biztos úgy van.

Szegény gondnokok meg majd megszakadnak, hogy mikor melyik gondokoltjuk után szaladjanak, mert alá kell írni...

2022. dec. 30. 11:17
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

19

A demens nénit bizonyára kíséri valaki, és már meg is van oldva. Ne azt keresd, hogy hogyan nem lehet megoldani.

Ez egy fontos dolog, foglalkozni kell vele. Ha a mostani rendszer nem jó, akkor változtatni kell a jogosultságokon.

2022. dec. 30. 13:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!