Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Altatás előtt MIÉRT nem lehet...

Altatás előtt MIÉRT nem lehet enni?

Figyelt kérdés
Gondolom, van valami veszélye, de mi, és mekkora a realitása? Mi van, ha nem tartom be?
2010. szept. 17. 18:32
 1/9 anonim ***** válasza:

hát én csak tippelni tudok miért, gondolom "kisemberről" van szó, lehet ha teleeszi magát, és mint a "kisembereknél" sürven előfordul a kaja után jön a böfhányás, és ha ez alvás közbe jön neki akkor belefulhat..

de ha kipróbálod és bekövetkezik a tragédia akkor már annyival bölcsebb leszel

2010. szept. 17. 18:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Mert ébredéskor hányhatsz, és akkor félrenyelhetsz, mert nem működik a reflex, meg ugye az altatás alatt sem, és megfulladhatsz.

Könnyen hányhatsz, a műtét sokkja és a gyógyszer miatt.

Tartsd be!

2010. szept. 17. 18:36
 3/9 anonim ***** válasza:

1. vagyok félreértettem a kérdést :DD

a 2. válaszoló jól indokolt

2010. szept. 17. 18:37
 4/9 anonim ***** válasza:
84%

Jobbat mondok neked:D

Altatás után még inni se lehet egy ideig, nehogy félrenyelj:)

2010. szept. 17. 18:37
 5/9 anonim ***** válasza:
45%
Én voltam altatva,és 10perccel a műtét után már ittam!Semmi bajom se volt tőle.Enni viszont azért nem szabad,mert hányni fogsz.
2010. szept. 17. 20:29
 6/9 A kérdező kommentje:
És mindenki hány altatás után? És ha hányok is, akkor sem biztos, hogy félrenyelek, nem? Amúgy én azt hittem, hogy a műtét alatt lehet valami, ami miatt nem ehet az ember, nem utána.
2010. szept. 17. 21:44
 7/9 anonim ***** válasza:

Egyénfüggő, hogy ki hogy birja az altatást! Én már 5x voltam altatva (4x másfél órát, 1x 5 órát) és semmi problémám nem volt, émelygés sem, hányás sem! Inni lehet ébredés után! Sőt!

Ha javasolhatom, akkor inkább ne próbáld ki, hogy eszel a műtét előtt! Sőt inni sem szabad előtte.

Én éjféltől nem ihattam-ehettem és fél 12-kor vittek a műtőbe! Nem egy kellemes dolog, de ki lehet bírni.

2010. szept. 18. 09:13
 8/9 anonim ***** válasza:
82%

Azért nem lehet enni a műtét előtt,mert a narkózis (altatás) bevezetésekor automatikusan felléphet öklendezés,és a garatreflex megszűnik,így fennáll a veszélye,hogy a gyomortartalom még az intubáció előtt (vagy alatt)a légcsövedbe és a tüdődbe kerül (aspiráció),ami komoly szövődményekhez (tüdőgyulladás) vezethet. De ha nekem nem hiszed el,szó szerint idézek a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológia és Intenzív Terápia-című jegyzetéből:

"9. Telt gyomrú beteg anesztéziájának bevezetése

Bogár Lajos

Már az elalvás első pillanataiban a telt

gyomrú beteg öklendezni kezdhet. Az aspiráció megelőzése érdekében a Sellick-műfogás

alkalmazható a következő módon. Az asszisztens a beteg gyűrűporcára két oldalról ráhelyezi

a domináns kezének összeszorított hüvelyk- és mutatóujját, és így a gyűrűporc a nagyobb

felületű, hátsó ívével a nyelőcsövet a nyaki gerinchez szorítja. Ezzel a nyelőcső lumene zárttá

válik és a gyomortartalom nem juthat a garatba illetve onnan a tracheába. Mivel a gyűrűporc

enyhe nyomását már az indukciós anesztetikum beadása közben, a beteg féléber állapotában

el kell kezdeni, erről a kissé kellemetlen tevékenységről a beteget előzetesen tájékoztatni

szükséges."

A Sellick műfogást alkalmazzák például balesetet szenvedett emberek intubálásakor.Ez nyilván elkerülhető,ha a beteget éhgyomorra altatják.

Az pedig,hogy az altatás után valakinek van-e hányingere,illetve hány-e,attól függ,hogy milyen módon (gázzal,azaz intratrachealisan,intravénásan,vagy e kettőt kombinálva),illetve milyen szerekkel altatták.Minden szernek más a mellékhatása,a műtét utáni hányinger a gázzal történő altatás során sokkal gyakoribb,de az altatószertől is függ,hogy kialakul-e.

2010. szept. 18. 23:41
 9/9 anonim ***** válasza:
46%

Én már ettem előtte, jó csirkepaprikást nokedlivel.

Még röhögtem is, hogy a sok lúzer itt éhezik de bezzeg én jól belaktam. Nem is volt semmi baj. Lezajlott a hasi műtét, kialudtam magam, fölkeltem és az egészet odahánytam magam mellé :D

Nem volt ez para, meg semmi, még a nővérek kértek elnézést szinte, nekem se volt olyan nagyon durva, meg sokkoló, csak kicsit ciki volt pucéron az infúzió feszülő csövével ott állni a hányásban és nézni a döbbent tekinteteket :D

Legközelebb nem eszem inkább, pedig tényleg isteni műtőbe menni teli hassal, sokkal ellazultabb az ember :)

2011. febr. 20. 05:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!