Mi van akkor ha elméletben nagyon jól vágom az egészségüggyel (gyógyítással) kapcsolatos dolgokat de félek hozzányúlni a beteghez?
Mentőtisztnek tanulok.
Az elméleti rész nagyon jól megy, szeretem is tanulni és érdekel is. Nagyon sok mindent megtanultam már egy év alatt (pl tisztában vagyok egy OKJ ápoló teendőivel, tudok ágyazni, fürdetni, katéterezni, infúziót és transzfúziót bekötni, vérvétel is nagyon jól megy, az elsősegélyben is ismerem az összes módszert, tudom mit kell tenni különböző sérüléseknél, stb)
Viszont ezzel az a problémám, hogy csak elméletben tudom nagyon profin. A gyakorlatban nem nagyon tudom kivitelezni mert félek hozzányúlni a beteghez, nagyon bátortalan vagyok. Félek, hogy véletlenül rosszul nyúlok a beteghez és valami baja lesz, töketlen vagyok, mondjuk ki :D
Abban lennék nagyon jó, hogy ha nekem csak dirigálni kellene, hogy mikor mit kell tenni, de csinálnom semmit nem kellene. Az nagyon jól menne ha lenne mellettem valaki aki mindent megcsinál helyettem, én csak mondom, hogy mit tegyen.
Szerintetek ez mennyire normális? Elsőéves vagyok még.
Esetleg valaki aki hasonló területen tanult tapasztalt hasonlót? Elmúlt vagy így maradt és el kellett hagynia a pályát?
Első éves vagy még csak. Bele fogsz jönni szép lassan, elmúlik a félelmed.
Teljesen érthető, ha pár hónap tanulás után nem érzed magad magabiztosnak még a gyakorlati kivitelezésben.
Csak dirigálni kellene? Azért az nem úgy megy, addig el is kell jutni, és csak akkor cseszheted le a beosztottad, ha tudod, mit csinál, tehát te is csináltad már. A vakvilágba eldirigálni másokat mindenki tudna. TUdod, pl. a tanításhoz, focihoz és a politikához mindenki ért, de csinálni már nem mindenki tudná.
Ahol tanulsz, ott a képzés feladata ezt a hiányosságodat kezelni. Volt felvételi eljárás, lesz vizsga, lesz sok minden nyilván.
Tudod ki dirigál kérdező? Az ORVOS, aki hozzád sem nyúl, csak rád néz és már küldd is ide meg oda a sűrgösségiről.
NEM TE! A mentős szószerint benne van a sűrűjében, akkor is mikor te kötöd el a lábcsonkját az embernek, mikor levágta neki egy vonat.
Olyan meg nincs, hogy te tudsz katéterezni, csak ne kelljen beteghez nyúlni. Most akkor tudsz, vagy nem?
Gyakorold, gyakorold szorgosan, mert vészhelyzetben baj lesz, ha remegni kezdesz.
Szerintem, lesz majd gyakorlat, és lassacskán bele fogsz jönni.
Előfordul, hogy az elmélet jobban megy, de élesben muszáj a gyakorlat is, különben az eü. más szakágát kell választanod.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Akkor kicsit kifejtem bővebben történetem, hogy hogyan kerültem egyáltalán erre a szakra.
Kezdem is ott, hogy miért ezt választottam? Lehet kicsit hihetetlen lesz, de az első fellángolás ott kezdődött amikor 9.osztályos gimnazistaként a youtuben megtetszettek a mentő vonulós videók. Én ott teljesen beleképzeltem magamat és onnantól kezdve döntöttem el, hogy ebben akarok dolgozni. Más érvem nem nagyon volt mellette, talán annyi még, hogy én nem bírom a monotonitást, kell a változatosság és izgalom az életembe, ebben a szakmában ezt fixen megtalálom. Illetve biológiából tehetséges voltam és érdekelt is, legfőképpen az embertan.
Egyébként nincs a családban eüs, elképzelés sem volt senkinél és valódi impulzusok sem értek. Nem láttam még egy komolyabb sérülést sem. Nyilván mikor azt írtam, hogy tudok infúziót bekötni, mindenféle sebet ellátni akkor én az elméleti részére gondoltam és ezeket még csak babán gyakoroltuk, élesben nem. Majd nyáron lesz az első kórházi gyakorlat ami élesben megy.
Amúgy én sosem voltam gyakorlatias az életben. Valahogy engem ez a tulajdonság elkerült, pedig falun nőttem fel, csak valamiért faterom sosem adott a kezembe csavarhúzót, nem szereltünk meg együtt semmit, nem volt közös kocsi mosás... Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy ennyire nehezen megy a gyakorlat/félek hirtelen ekkora felelősséget a markomban tartani.
Én abban voltam nagyon jó, hogy profin átláttam a dolgokat, észrevettem olyan apró hibákat amiket más nem és remekül fel tudtam erre hívni a figyelmet, innen ered, hogy inkább dirigálósabb típus vagyok, dehát mint említettétek erre a szintre el is kell jutni.
A családtagjaim azt mondták, hogy engemet nem tudnak elképzelni mentősnek, mert szerintük nagyon nem az a személyiség vagyok. Persze nem beszéltek le róla, mondták, hogy próbáljam ki mert nem lehetetlen, csak egyszerűen valahogy nem illek bele az elképzeléseik alapján.
#7 Bocs, nekünk ezt hazudták, hogy egy év alatt megtanítanak mindent amit egy OKJ-s ápoló is tud. Nyilván persze ez nem csak abból áll, hogy felveszi az ember a munkát reggel, majd elvégzi és este leadja, hanem beletartoznak olyan dolgok is amelyet szinte el sem lehet sajátítani hanem alapból rendelkezned kell egy bizonyos értékrenddel. Itt emberekkel foglalkozik az ember nem tárgyakkal így számít a személyiség is, illetve a bánásmód amelyet nagyon meg kell fontolni szóval értem mire gondolsz, na meg hát persze annyira sokrétű az egész és embert próbáló, hogy az hihetetlen. Biztos vagyok benne, hogy a világ legnehezebb munkáik közé tartozik a kórházi ápoló. Szóval nem leszólni akartam, csak a mi oktatóink adták így elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!