Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Lehet az elfekvőben levő...

Lehet az elfekvőben levő orvosok hibája mamám halála?

Figyelt kérdés
Mamám le volt gyengülve, összeesett és kórházba került. Kapott infúziót, de másnap onnan kiengedték, mert semmi szervi baja nem volt. Anyukám mondta, hogy aznap még jó kedve volt, és viccelődött is. De nagybátyám (aki amúgy egy szerencsétlen buta ember) elvileg egy "ismerős" orvosnál (aki konkrétan nem ismerős, mert csak dolgozott egy rokonának) elintézte, hogy bekerüljön az elfekvőbe, és majd ott felerősítik. Miután bekerült rohamosan romlani kezdett az állapota. Az elején még tudtunk vele telefonon beszélgetni, de érződött rajta, hogy le van szedálva, mert hallatszott a beszédén. Miután bekerült, két nap múlva mér a telefont sem tudta felvenni. Mikor meglátogattuk, nagyon gyenge volt, és erősen érződött rajta a szedálás. Én már akkor mondtam, hogy ki kéne venni innen, mert nem fog segíteni neki, és biztos, hogy nem tesz jót neki, hogy leszedálják, de apukám és fogyatékos tesója nem hittek nekem. Szerintük nem a leszedálástól volt olyan, hanem az orvos megmondta, hogy nagyon gyenge és "valami történt az agyával." Én biológiai irányban tanulok az egyetemen, tudom, hogy nem vagyok orvos, de olyan betegség nincs, hogy valami történt az agyával. Bekerülés után egy hónappal meghalt mamám. Meg vagyok győződve, hogy ha nagybátyám nem erősködik, hogy nagymamámat betegye az elfekvőbe, még ma is élne. Szerintetek lehet, hogy a szedálás miatt, és az ellátás miatt halt meg, vagy ilyen nem lehetséges?

2022. febr. 9. 23:05
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Apukám biztosan nem akart megszabadulni tőle, mert nagyon szerette, hetente többször is felment hozzá, és anyukámmal mindenben segítettek neki. Inkább azt mondanám, hogy nagyon befolyásolható, és az öccse határozottan nem szerette annyira mamámat, mint ő. Őket el tudom képzelni, hogy meg akartak szabadulni tőle, apukám meg elhitte neki, amivel meg próbálta átverni, mert ő nem igazán bírálja felül azt, amit egy olyantól hall, akire azt hiszi, hogy hozzáértő.

Egyébként nem vagyok túl fiatal, 22 éves vagyok,úgyhogy szerintem átlátom a dolgokat.

2022. febr. 9. 23:38
 12/18 anonim ***** válasza:
58%

8-as Már a leírásodból látszik, hogy semmit nem tudsz az eredeti állapotáról, és hogy miért került elfekvőbe.

Nyilván nem azt mondták, hogy valami történt az orvosok! Volt egy alapbetegsége, történt valami, ami miatt elfekvőbe került, meghalt valamiben. Ez mind dokumentálva van, csak nyilván nem osztották meg veled.

2022. febr. 9. 23:38
 13/18 A kérdező kommentje:

Alapbetegsége nem volt, pont ezért engedték ki első nap a kórházból. Ki volt száradva, és le volt gyengülve, mert nem evett normálisan, de azt mondták az orvosok, hogy szervi betegsége nincsen, ezért nem tartják bent. Az elfekvőt meg konkrétan leírtam, hogy miért került be.

De abban igazad van, hogy kicsit furcsa így, és lehet, hogy valamit nem osztottak meg velem.Viszont azt konkrétan mondták nekem, hogy szervi betegsége nincsen, és az elfekvőbe kerülése (vagy ápolási osztályba) előtti nap még jól el is lehetett beszélgetni vele.

2022. febr. 9. 23:49
 14/18 anonim ***** válasza:

Mit mondott a kezelőorvos, miben halt meg? Boncolják?

Esetleg azt lehet tudni, hogy a halotti zárón milyen diagnózisok voltak, mit írtak az epikrízisben? Nem tudom, ott adnak-e alapesetben dokumentációt, nálunk nem, de ki lehet kérni.

Akár az összes papír másolatát is kikérheted, akkor a lázlapon az utolsó szem Xanaxig rajta kell, hogy legyen minden, a nővérdokumentáció is érdekes lehet.

2022. febr. 10. 22:12
 15/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm 14-es!
2022. febr. 10. 22:18
 16/18 anonim ***** válasza:

Nálunk a betegfelvételi irodában lehet kérvényezni a papírok lemásolását, nem tudom, máshol hogy van.

Alapesetben mindenkit felboncolnak, az őt kezelő osztályon hozzátartozó kérheti az elengedését, ugye ilyet nem írtak alá? Mert a boncolásból sok minden kiderülhet, kegyeleti ok ide vagy oda.

2022. febr. 10. 22:33
 17/18 anonim ***** válasza:
94%

Kérdezd meg anyukádat vagy apukádat, pontosan mi történt. Ők valószínűleg tudják, miért került be oda.

Magatokhoz tudtátok volna venni? Tudtatok volna neki egész napos felügyeletet biztosítani?

Mert valószínűleg már nem lehetett volna egyedül hagyni otthon. A nővéri felügyelet nagyon drága. Anyukádék biztos dolgoznak, nem tudtak volna otthon maradni vele. Lehet, hogy el sem fért volna nálatok.

Ilyen okok miatt szokták ápolási vagy krónikus osztályokra vinni az idős, ápolásra szoruló nagymamákat. Akik valóban nem ezt érdemlik, de amióta olyan lett a világ, hogy csak a szülők és gyerekek élnek egy családban, a nagyszülők meg valahol másutt, a távolabbi rokonokról nem is beszélve, azóta nagy gond az idős, felügyeletre szoruló hozzátartozó ellátása.

És az erre szolgáló intézmények nem állnak a helyzet magaslatán, de nincsenek is megbecsülve az ott dolgozók. Sajnos, a legtöbb ilyen hely elég szörnyű.

És hát, nagyid is biztos feladta, mikor oda bekerült. Így már valószínűleg nem akart élni.

2022. febr. 11. 22:51
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Az idős embereket alapból traumatizálja az, ha kórházba kerülnek. A félelem, a fájdalom, a magány felgyorsítja az elmúlást. Anyám combnyaktöréssel került a kórházba, onnan ápolási osztályra. Jött egy influenza miatti látogatási tilalom, a demenciája okán a telefont már nem tudta felvenni..Csontsoványra fogyott, és egy szép tavaszi reggelen elment apám után.

Nem hiszem, hogy az orvosok hibáztak.

Kérdező, ne okold őket, és legfőképpen magadat se hibáztasd.

2022. febr. 12. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!