Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha valakit elaltatnak, pontosa...

Ha valakit elaltatnak, pontosan mi történik?

Figyelt kérdés

Ha valakit műtéthez el kell altatni, akkor hogyan kell elképzelni? Úgy, mint a filmekben? Hogy lefektetik az ágyra, ráteszik a maszkot, visszafele számoltatják és elalszik? Hallottam olyanról is, hogy teljesen meztelenül kell lenni, meg olyanról is, hogy mindenkit intubálnak, ha elaltatják. Ez igaz, és ha igen, akkor miért kell ezeket csinálni?

Altatás után mennyi ideig alszik a beteg? Illetve, ha felkel a beteg, akkor lesz valaki mellette vagy ezt is hogy kell elképzelni?

2021. dec. 8. 21:25
 1/9 anonim ***** válasza:
2021. dec. 8. 21:30
 2/9 anonim ***** válasza:
A műtő előtt kellett várni (meztelenül, egy lepellel letakarva, nyugtatót is adtak reggel). Igen, kellett visszafelé számolni, majd amikor már világomról nem tudtam, intubáltak. Én hamar fenn voltam, senki nem volt mellettem.
2021. dec. 8. 21:32
 3/9 anonim ***** válasza:

Amikor engem altattak:

Meztelenül voltam, letakarva egy lepedővel. Előtte a szobában kaptam új branült, le kellett tusolnom fertőtlenítős tusfürdővel, majd kaptam egy kórházi hálóinget, csak az lehetett rajtam, na meg persze a takaró, ággyal együtt toltak a műtő előkészítőjébe, ott le kellett venni a hálóinget, átfektettek egy hordágyra, kaptam egy lepedőt, így toltak be a műtőbe. Ott át kellett feküdnöm a műtőasztalra, maszkot nem kaptam, számolnom kellett, de vénásan adagolták a cuccot.

Intubáltak, az azért kell, mert műtét közben azon keresztül lélegeztettek. De ebből semmit nem érzékeltem, akkor tették be a tubust, amikor aludtam, mire felébredtem, már nem volt bent.

A műtőben mindenkit felébresztenek, de arra egyáltalán nem emlékeztem, olyankor mindenki alszik utána tovább. A szobában ébredtem, akkor már nem volt mellettem senki.

2021. dec. 8. 21:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Jellemzoen inkabb venas altatoszert hasznalnak, a maszkbol csak oxigen jon. Van inhalációs altatoszer is, de azt inkabb fenntartasra hasznaljak.

Nem kell feltetlenul intubalni, kisebb mutetknel csak maszkkal lelegeztetnek vagy esetleg laryngealis maszkkal.

2021. dec. 8. 21:52
 5/9 anonim ***** válasza:

Így van , vénásan adják be.

Mire a műtőbe betoltak már arra nem emlékeztem.

Meztelen és letakarva.

2021. dec. 9. 18:03
 6/9 anonim ***** válasza:

Tervezett műtét előtt adnak premedikációt, ez általában nyugtató vagy altató (Frontin, Dormicum). Először is azonosítanak, beszélgetnek kicsit veled. A műtőben valóban meztelen az ember. Egyik kezed, amiben a vénás branül van, kiteszik oldalra, rögzítik. Arcodra kapsz oxigént, úgynevezett preoxigenizáció gyanánt (ettől lesz egy kis tartalékod arra a pár másodpercre míg intubálnak). Először kábítószert kapsz, szólnak hogy szédülni fogsz. Aztán szakaszosan jön a propofol, szólnak hogy kissé csíphet de csak rövid ideig fogod érezni, ne ijedj meg. Ekkor számoltatnak. Amikor elaludtál, kapsz izomrelaxánst, majd intubálnak. Ezt követően jön az altatógáz, hogy a narkózist fenntartsák. Közben kapsz infúziót is. Ha kész a műtét, jöhet az ébresztés. Az ébresztés során 100%-os oxigénnel szuszogtatják ki az altatógázt, ha minden jól meg még a műtőasztalon extubálnak. Úgymond még ébredő tudattal veszik ki a lélegeztető csövet, utána pár napig fájhat a torkod. Ezt is elmondják.

Amikor mélyaltatásban történik egy műtét, akkor mindig szükség van gépi lélegeztetésre, tehát légútbiztosítás történik. Hogy miért történik így? Mert olyan fokban kell altatni és izomrelaxációban részesíteni a beteget a műtét kivitelezéséhez, hogy levegőt se vegyen. Márpedig ha úgymond kikapcsolják a légzési reflexet, akkor a légzést mesterségesen kell fenntartani. Próbáltam egyszerűen leírni hogy megértsd.

Rövidebb és egyszerűbb beavatkozásokhoz (pl. térdműtét) elég lehet laryngeális maszk használata egy rövid narkózissal (ekkor nem relaxálnak). Mindig az altató orvos dönti el hogy milyen típusú érzéstelenítést választ, a beteg állapota, a műtét típusa-hossza stb alapján - ezeknek szigorú szabályai vannak.

2021. dec. 17. 00:15
 7/9 anonim ***** válasza:
Ébredés után tolnak ki, ha megtartottak a reflexeid, akkor már rendben vagy (pl. nyelési reflex- hogy ne fulladj meg a saját nyáladtól), mehetsz vissza az osztályra, posztopos megfigyelőhelyiségbe ahol még szundizhatsz. Közben a nővérkék mérik a vérnyomásod, hőd, adják a fájdalomcsillapítót stb. Akinél kicsit tovább tart az ébredés, azok ébredőbe kerülnek egy rövid megfigyelésre.
2021. dec. 17. 00:21
 8/9 anonim ***** válasza:
húha! hát én nem fekszek kés alá az biztos!-már most rosszul vagyok, hogy elolvastam.
2021. dec. 31. 17:51
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

#8: Hidd el, ha az életed múlik rajta, odafekszel.

Meg akkor is, ha "csak" elviselhetetlen fájdalmaid vannak, vagy mozgásképtelen vagy műtét nélkül.

2021. dec. 31. 18:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!