A háziorvos adhat beutalót mellkas CT-re Covid gyanú
esetén?
Covid gyanu eseten covid teszt kell, nem mellkas ct.
2021. nov. 24. 23:56
12/29 A kérdező kommentje:
Asztmás vagyok és szeretnék biztosra menni, azért akarok CT-t.
Nem értem én sem, hogy tulajdonképpen mit vársz a CT-től. Ezt egy szakorvossal kell megbeszélned, háziorvosod semmi esetre sem tud oda beutalni. Alapból a tüdő CT nem tartozik alapból a Covid ellátások közé, nem ez az elsődleges diagnosztikája. Ha Covidos vagy esetleg, akkor pláne nem fognak egyrészt szakorvoshoz küldeni, másrészt CT-re sem.
2021. nov. 25. 05:46
Megjegyzem a háziorvos is szakorvos csak éppen alapellátó szakorvos, alapellátásban pedig CT nem kérhető csak szakellátásban. Enyhe tünetes covid fertőzés esetén pedig a CT egy baromság.
2021. nov. 25. 08:52
15/29 A kérdező kommentje:
#14 Nem tudom mi számít enyhe tünetnek. Hetek óta nagyon köhögök és nehéz légzésem is van plusz fájva nyom a mellkasom. Azt persze nem tudni, hogy mennyire függ össze ez az asztmámmal, mivel az így télen mindig rosszabbodik. Több mint 10 éve krónikus szív és tüdőbeteg vagyok, ezekre rendszeresen gyógyszert is szedek. Ezek alapján szerintem indokolt lenne egy átfogóbb tüdővizsgálat, amire a CT lenne a legalkalmasabb. Pláne így Covid idején mivel én különösen veszélyeztetett vagyok.
Átfogó tüdővizsgálatra a légzés funkció a legalkalmasabb. Pláne egy asztmásnak, kiegészítve egy mellkas RTGvel, meg mondjuk egy szaturációt nem ártana mérni. De tök cuki hogy úgy jelentgetsz ki dolgokat, hogy közöd nincs az orvosláshoz. Megjegyzem első körben kellene egy PCR teszt, meg mérni kellene egy szaturációt egy bárki számára elérhető pulzoximéterrel.
2021. nov. 25. 09:15
17/29 A kérdező kommentje:
#16 Mivel már több mint tíz éve betegeskedem, így azóta elég sok szakorvossal konzultáltam már, tőlük tudom amit tudok. Nem értem 2021-ben miért az RTG-t ajánlod, amikor a CT egy sokkal fejlettebb képalkotó eszköz és sokkal részletesebb képet ad mint az RTG. Ha már vannak korszerű eszközök, akkor azokat használni is kellene, nem pedig visszamenni a sötét középkorba, vagy tévedek?
Amúgy ez a háziorvos elég jól összefoglalja a dolgokat és a CT-t is kiemeli, mint ajánlott vizsgálatot: [link]
Te menynire értesz egyet vele?
Értő olvasás nem ártana. Koronavírusos betegek többsége otthon kezelhető. De esetedben még egy rohadt teszt se volt. Talán azzal kellene kezdeni.
2021. nov. 25. 09:58
19/29 A kérdező kommentje:
"a röngen sem feltétlen lát semmit-mégis súlyos gyulladás van. Rosszullét, Oxigén igény esetén kórházban bizonyos labor eredményekből és mellkas CT vizsgálattal lehet megállapítani többet ."
Ez a mondat azért szerintem elég lényeges..
Mellesleg légzés vizsgálatot a járványhelyzet alatt úgy tudom tilos végezni, tehát az most nem pálya.
Akkor megkérdezem egyszerűen, hogy megértsd. Mi a f.sz nem érthető azon, hogy a covid diagnózisára a PCR teszt való nem pedig a CT?
2021. nov. 25. 10:08
További kérdések: