Gyereknél mennyire elfogadott a meztelen vizsgalat?
Képzeld műteni is meztelenül szoktak.
Nekem még a 90-es években tört el a csuklóm, nem is kellett felvágni, csak helyrenyomkodta a traumatológus az izületnél elvált csontokat tapintással altatásba, aztán rögzítették mégis csont meztelenre voltam vetköztetve.
Utolsó, az elég nagy szégyen, hogy gyermekpszichiáterként tehát orvos kollégaként fogalmad sincs a gyermekorvosi fizikális vizsgálatról. Szégyen! Neked nem volt gyerekgyógy gyakorlatod basszus!??? Gyermeket meztelenre vetkőztetve vizsgálunk! Pont. Persze egy 10 év körüli gyereknél felmerül, hogy először felülről, majd alulról vetkőzzön, de meg kell normálisan vizsgálni, mert így derül fény egy esetleges bántalmazásra. elesettebb gyermek esetében meg egy-két petechia a popsin lazán lehet meningitis tünete. És inkább sírja el a gyerek a világfájdalmát néhány hozzád hasonló hópihe kollégának, mint legyen halott!
A csoportos iskolaorvosi kisgatyában sorbanállunk és mint a katonaságnál vizsgál az orvos mindenki előtt baromsággal viszont én sem értek egyet, de a kérdésből egyértelműen kiderül, hogy itt nem erről volt szó, szóval miért is rinyálsz?!!!
"Erről látatlanban semmilyen diagnózist vagy szakvéleményt nem lehet felállítani, viszont a szülői megérzés fontos."
Nem egyértelmű, hogy ez a mondat az előtte lévőre vonatkozik-e, vagy általánosságban a levetkőztetett gyereken végzett fizikális vizsgálatra. Azonban, ha utóbbira akkor kérdezem: hogy lehet a külső genitáliákat ruhán keresztül vizsgálni? Vagy, hogy nézed meg egy gyerek gerincét ruhán keresztül? A fizikai abúzusok nyomairól nem is beszélve, ami igen gyakori. Mondom ezt úgy, hogy nem sok gyereket vizsgálok, de bántalmazás nyomait már láttam én is.
Ezen vitatkozni körülbelül olyan, mintha valaki azt kérdezné, hogy miért kell egy 3-4 éves gyereket egy CT-hez elaltatni. Nyilván nem jó a gyereknek, de még mindig így ártunk neki a legkevesebbet...
Teljesen mindegy hány éves, megfelelő diszkréció mellett igen is elfogadott, sőt javasolt az alaposság ezen formája. Az orvosokat természetesen komolyabban felügyelném, vizsgálnám, hogy még véletlenül se legyen az egészségügyben olyan, aki nem a valós célból vizsgálja meztelenül a gyermeket, de szerencsére ez így is végtelenül ritka, valamint hamar kiderülne.
A lényeg az, hogy az inspekció, tehát a szemrevételezéses vizsgálat nem történhet ruhában, csakúgy, ahogy például egy mosógépet sem tud a szerelő az udvarról "megvizsgálni", hogy vajon mitől nem működik megfelelően?
Ha megfelelő körülmények között zajlik, a ruhátlan vizsgálat semmilyen kellemetlenséget nem okoz a gyermek számára kortól függetlenül. Kisgyermeket például az Anyja jelenlétében, tinédzsert jobbára egyedül célszerű vizsgálni, kivéve ha ő vagy a szülő másképp nem kívánja.
Amíg csak ő a gyerek te meg az asszisztens vagytok benn, ezzel semmi probléma.
És mindenkit így kéne vizsgálni, sokkal több bántalmazásra fény derülne általa :) Pl olyan helyen verik a gyereket, ami csak meztelenül látható, stb. Ismerősnek pl szó szerint véresre verte a sggét gyerekkorában az apja (derékszíj). Azt csak úgy látni, ha meztelen a yerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!