Bezárnak a fogorvosi rendelők a vírus alatt?
Kedves állítólagos fogorvos!
Elképzelhető, hogy azért hazudnak a páciensek, mert az orvosok is hazudnak nekik.
Vegyük mondjuk az én példámat.
Nyár végén felhívott egy tanhallgató, aki egy másik tanhallgatótól kapta meg a számomat, hogy nagyon szeretné, ha én lennék a gyakorló betege, vállalnám-e. Rögtön igent mondtam, ujjongott. Még azon a héten felhívott az egyetem, hogy rajta vagyok a listájukon, lennék-e gyakorló páciens. Mondtam nekik is, hogy igen, és már meg is van beszélve a hallgatóval. Ott is ujjongtak.
El is kezdődött a kezelésem, jártam hetekig, rendesen, pontosan. Majd félkész állapotnál közölték, hogy nem biztos, hogy be tudják fejezni a fogaimat.
Na most azt meg tudom érteni, hogy koronavírus van. Azt viszont nem tudom megérteni, hogy miért nem volt az egyetemen a sok tudós ember között egy sem, aki előrelátta volna, hogy le kell majd állítani az oktatás keretében folyó ellátást, a tavaszi tapasztalatok alapján. Kicsit úgy érzem, hogy az volt az álláspont, hogy csak a hallgatóknak legyen meg a kötelező fél éves gyakorlata, hogy a betegekkel meg mi lesz, az le van szarva.
Összegezve, azért legyen nekem valami szövődményem, tartós egészségkárosodásom, mert a sok egyetemi vezető, professzor, tanár, adjunktus, stb. közt nem volt egy sem, aki azt mondja, hogy ne indítsák el a gyakorlati képzést, mert bizonytalan!?!
Na ne már!
Kedves állítólagos gyakorló páciens :)
Először is kezdjük azzal, hogy teljesen visszautasítom a feltételezést, hogy bárki bárkinek hazudott volna. Bármennyire hihetetlen ugyanis, semmilyen plusz információ nem áll rendelkezésünkre a magyar COVID helyzetet illetően, mint neked, vagy bárki másnak. Én magam szeptember vége felé már készítettem fel a betegeimet, akiknek hetek, hónapok kellenek a teljes kezelés befejezését illetően, hogy figyelje a híreket, mert SZERINTEM esélyes, hogy előbb utóbb korlátozások lesznek. Nagyrészt ezen senki nem lepődött meg, egyedül egy kicsit nehezebb felfogàsú idős hölgy nem értette, mire akarok kilyukadni, vannak úgy látszik barlanglakók, akiket mint derült égből villámcsapás ért ez a pandémia és következményei így novemberben.
Mindannyian ugyanannyit tudunk, véleményem szerint, aki mostanában áll neki fogat csináltatni, annak ennek kockázataival ildomos lenne tisztában lennie, nem szeretem, mikor valaki próbálja előadni a tájékozatlant. Ilyenkor mindig Mr. Teufel jut eszembe: “ne tetesse magát hülyébbnek, mint amilyen”. Mellékesen nem nagyon tudom elképzelni, hogy neked hol is tarthat a folyamat, ha tartós egészségkárosodástól kell félni, vagy nagyon komoly problémák vannak a szájüregedben, amely nyilván nem az orvosok hibája (a “hogy húzták ki az összes jó fogam és hogy rontották el a többit” kezdetű történeteket most mellőzd kérlek), vagy te nem értetted meg, hogy azért a fogászati kezelések döntő többsége igenis halasztható, ami nem, azt sürgősségi alapon megcsinálják, pontosabban meg kellett már csinálják neked, hiszen általában a legsúlyosabb problémával ildomos kezdeni a kezelést, kivétel, ha a beteg kibulizza, hogy a legsúlyosabb úgy sem látszódik, viszont randija lesz este, ezért elől tömjük be neki (valós történet).
Továbbá: nem tudom miért érezted szükségét cinikus, szarkasztikus, gunyoros módon megfogalmazni sérelmeidet, “a sok tudós ember”, mint ahogy nyilvánvalóan te is, a saját munkájával, a saját dolgával volt elfoglalva, nem holmi spekulációkkal, hogy előre állítsanak le olyan oktatást, amire nincs felhatalmazásuk, és ami nyilván nem kivitelezhető. Az, hogy otthon a 4 fal között a sok tudós ember mit gondol a dolgok állásáról nem korrelál azzal, hogy a való életben mit kell cselekedniük. Pl attól, hogy Kis József retteg munkába menni, még munkába kell mennie, mert különben kirúgják :) a hallgatóknak is kötelező elvégezni a gyakorlatokat, nyilván önálló akcióba sem kezdhet senki, de a tudós emberek sem hozhatnak házon belül olyan döntéseket, hogy nem tartják meg az oktatás eleve legfontosabb részét, mert senki nem kapott erre utasítást. Hozzáteszem, múlt héten Orbán Viktor még hangsúlyozta, hogy az iskolákat nyitva kell tartani, ez nyilván félrevezető. Amit te kérsz, az olyan, mintha Kis Józsefnek megengednék, hogy otthon maradjon, de megkapná ugyanazt a bért, az el nem végzett munkáért. Beláthatod, hogy ilyen nincsen, és ugyanúgy nincs egyetemen sem, van egy kötelezően teljesítendő penzum, nincs olyan, hogy kimaradnak félévek, aztán mégis ugyanazt a tudást kapja az ember.
És végezetül, visszakanyarodva ahhoz, amit még az elején írtam: visszautasítom a feltételezést a vádjaidról, de még ha így is lenne, akkor sem ment fel senkit sem a felelősség alól. Az nem kifogás ilyen viselkedésre, hogy “nekem azt mondták”, ami eleve tudjuk, hogy nem hangzott, nem hangozhatott el, beleértve azt is, hogy mindenkinek minden információ a rendelkezésére áll. Veszélyeztetni mások életét, okirat hamisítást elkövetni (bizony, ugyanis kitöltötte a covidos papírt, ahol valótlant állított, ott virít az aláírása dátummal) nem elfogadható viselkedés még egy 8 általánost végzett embertől sem, és a bíróságon senkit nem fog érdekelni, ha majd a kedves illető azzal próbál védekezni, hogy “nekem senki nem mondta, hogy pandémia van és ezért korlátozások lehetnek”. Mindamellett teljesen inadekvát, agresszív, már-már mentálisan elborult hozzáállásnak tartom, ha valaki így jár és ezért bosszúból veszélyezteti, nem csak az orvos és asszisztense, de a többi páciens egészségét is. És igen szomorú, ha valaki még úgy gondolja, hogy van erre indok. További szél napot kívánok neked!
Üdvözlettel:
Az állítólagos fogorvos
"egy fogorvosnak, országos járványhelyzetben arra van ideje, hogy a Gyakori Kérdésekre írjon?"
Mert szerinted ha világjárvány van, akkor már ne is pihenjen?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!