Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hol lehet panaszt tenni, ha...

Hol lehet panaszt tenni, ha az orvos a beteg kifejezett kérésének ellenere tajekoztatta a beteg rokonat az allapotarol?

Figyelt kérdés
A beteg kifejezetten kerte, hogy ne adjon ki informaciot az o állapotáról az edesanyjanak. A beteg felnőtt, az edesanyja pedig pletykal.. Kiderult, hogy ott ahol lakik mindenkinél ezzel "haknizik", hogy mi lesz vele ha bekovetkezik a legrosszabb..es o sajnaltatja magat.. Szeretnem tudni, hogy erdemese panaszt tenni? Ugyanis ezt ket orvos is eljatszotta es nem eleg az egészségügyi bajunk meg ez is...
2020. szept. 11. 17:22
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Bocs, de te láttál már orvost beteggel beszélni? Ez a marha nagy baja a honi eü-nek. Voltam külföldön is kórházban. És nem a hálapénz a különbség. Aminálunk nem hálapénz hanem egy adó. Amit ha nem fizetsz meg megdöglesz.

Amikor Németországban a mentő vitt be egészen hamar még tolmácsot is kerítettek (én csak angolul és magyarul beszélek). Normálisan "partnerként" kezelt az orvos. Először is bemutatkozott (bár nem emlékszem a nevére mert nem igazán voltam olyan állapotban). Elmondta: "Önt most hozta be a mentő X kórház sürgősségi osztályán van, szeretném megvizsgálni. Ehhez ha tud üljön fel és vegye le az ingét". Innen kezdve folyamatosan magyarázta, hogy mi és hogyan fog történni, kb. mennyit kell várni x vizsgálatra stb. Végig kérdezte a teljes kórtörténetemet kb. a születésemtől kezdve.

Itthon szintén a mentő vitt be: "mármegint hoztál egyet?" /ez az orvos volt a mentőshöz. Innen kezdve úgy éreztem magam mintha egy felesleges tárgy lennék amit leadnak a talált tárgyak osztályán. "Húzz a fel" "Nem ott hátul is" "A karján is tűrje fel, így nem tudom megmérni a vérnyomását" (hogy nekem honnan kellett volna tudjam, hogy azt akar mérni máig nem tudom). Pár perccel később elsőtétedett a világ azt hallottam később: "ne hisztizzen, igy nem lehet vért venni. Ha nem lesz együttműködő haza is mehet!". Majd "oda üljön és várjon!" Itt meg mertem kérdezni, hogy kb. mennyit és mire számíthatok válasz: "ott üljön majd szólítjuk, és ne ugráljon mert rendőrt hívok".

De milyen meglepő a magyar orvos ha kikerül nyugatra kb. 2 perc alatt megtanul kommunikálni a beteggel. És ami azért látszik betegként, hogy szakmailag a legtöbb toppon van, de a kommunkáció képtelenségben meg a beteg totális lenézésében is.

Szintén velem történt üzemi baleset után. Saját lábon mentem be, felvettek és kb. nem történt semmi. Közel 1 héttel később vizit. Akkor derült ki, hogy valami főorvos féle vett fel, de ez volt a 2. találkozásunk: "Maga, hogyhogy még itt van?" "Miért hol lennék?" "Magát még nem műtötték meg?" "Amint látja még nem..." "És miért nem?" "Nem tudom." "Miért nem műtöttük még meg?" Erre valamelyik orvos a sok közül (őt akkor már v. 3x láttam) "Nem gondoltunk rá, hogy meg kéne műteni..."

Visszatérve az ügyfél/szakember kérdéshez. Én meg másterületen vagyok szakember. És nálunk is hangoznak el képtelennél képtelenebb ötletek, hogy mit és hogyan csináljunk meg. De ezt meg kell tanulni kezelni és erre nem az a megoldás, hogy lenézem az ügyfelemet. Megpróbálom elmagyarázni, hogy miért nincs igaza. De ha egyből úgy állítok be, hogy "kisapám te olymértékig hülye vagy, hogy az már most fáj, pedig meg se szólaltál, és ha nem csókolod meg 12x a kis lábam ujját akkor nem csinálok semmit!" biztos nem hívnak még 1x. Viszont orvoshoz meg kell menni. De ez már nagyon off.

2020. szept. 11. 22:12
 12/15 anonim ***** válasza:

Te nem tudom melyik országról beszélsz de hogy nem Magyarországról az biztos. Habár nem tudom Budapest milyen, de a vidéki kórházak biztosan nem ilyenek mint amilyennek leírtad.

Én egyszer hallottam orvost így beszélni beteggel amit leírtál, az pont magánbeteg volt, fizetős, az orvos meg az ország egyik legjobb sebésze.

Ha nem fizetsz hálapénzt éppen olyan jól el leszel látva, az esetek 99 százalékában.

Ha rendőrrel lettél fenyegetve akkor annak oka volt, magyarul agresszív voltál, innentől fogva ne csodálkozz, ha bunkók lesznek.

Szakember kérdés, én nagyon udvariasan el szoktam mondani miért nem kell az adott vizsgálat. Mondjuk nem igazán értem, hogyha a beteg jobban ért hozzá akkor miért nem csináltatja meg magánban.

2020. szept. 11. 22:47
 13/15 anonim ***** válasza:

Amit leírtam Budapeseten volt. Vidéken valóban sok helyen jobb a helyzet. Eddig a legjobb Magyarországi élményem Miskolcon volt. Ott tényleg volt minden (főleg kisebbségi követelőző), de még így is korrekt volt az orvos.

Egyáltalán nem voltam aggresszív. Egyetlen egyszer kérdeztem meg, hogy mire számíthatok. És egyből le lettem ordítva.

Lehet, hogy szerencsés helyen dolgozol, és nálatok nincs ilyen. De nem kevés ilyen van. Elismerem, hogy sok esetben a betegek is furcsák tudnak lenni. De ez kétoldalú dolog.

2020. szept. 11. 23:34
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Dolgoztam vagy 3 városban, sehol sem ez volt a jellemző. Kivéve ha valami orbitális baromsággal jöttél be, pl 6 hetes panasszal a sürgire. Vagy tök részegen estek be és letegezték az egész stábot.

Az a baj, hogy orvos részről van igény a változásra. Beteg részről nincs. Az átlag beteg továbbra is dugdossa a borítékot, meg szidja az orvosokat boldog-boldogtalannak.

2020. szept. 11. 23:46
 15/15 anonim ***** válasza:
67%

Eü dolgozókent én is látom a másik oldalt is hogy nem olyan szörnyű a helyzet mint ahogy azt a felháborodott Facebook posztokban beallitjak. Csak a laikus beteg nem nagyon ért a rendszerhez, betegségekhez és ha a saját családjáról vagy magáról van szó akkor egy megfazas is súlyos betegség és fel van háborodva ha a sokat látott eü személyzet a helyén kezeli a dolgot. Panaszkodnak a hála pénz rendszer miatt de ők azok akik rögtön ahogy befekszenek az osztályba már nyomkodjak az ember zsebébe a borítékot. Én is panaszkodhatnek hogy az agyamra megy mert tudom hogy még semmiért nem lehet hálás csak azt hiszi emiatt ki kell nyalnom a pcsajat. Mert az ilyenek elvarjak ám. De amég valaki csak a beteg oldalon van ezeket soha nem fogja megérteni. Soha nem fogja megérteni mennyi szar ömlik a nyakunkba a betegektől, mennyire alul vagyunk fizetve és ami a legrosszabb mennyire túl vagyunk terhelve.

A kérdésre válaszolva, igaza van abban annak aki azt mondta hogy nem biztos hogy az orvos árulta el. És lehet hogy csak az orvos tudott róla hogy nem akartok tájékoztatast adni.

2020. szept. 14. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!