Fültisztítás jó vagy rossz?
Sok helyről olvastam már és hallottam, hogy káros is lehet. Viszont milyen már az amikor na... Valaki nem tisztít x éve fület és látod a zsírt benne.
Ti szoktatok fület tisztítani? Ha nem miért nem és ha igen milyen időközönként?
Gondolom a pálcikás megoldásról olvastad, hogy ártalmas, mert elvileg "betolod" vele a fülzsírt, vagy ilyesmi.
De ettől még vízzel tisztíthatod... :)
Ne is mondd, annyit kínlódok a jobb fülemmel az utóbbi években, hogy az rettenet. A jobb fülem hallójárata szűkebb, gondolom emiatt dugul el állandóan.
A ballal nincs gond. Minden nap zuhanyzásnál oda is bedugom a szappanos ujjamat, és kimosom. Majd a zuhanyt közvetlen a lyuk mellé irányítom a fülemre, és onnan a tiszta vizet belelötykölöm az ujjammal, ezáltal kiöblítem a szappant. Világéletemben így csináltam, nem volt semmi gond egészen 2-3 évvel ezelőttig. A ballal most sincs gond, továbbra is bírja ezt a fajta tisztítást, csak a jobb a problémás.
Pár éve egyszercsak elkezdett bedugulni a jobb fülem. Ekkor olvastam utána a témának, hogy állítólag jobb olajjal tisztítani. Azóta olívaolajat szoktam bele csepegtetni. De még így is sokszor bedugul, ha zuhanyzás során víz megy bele. És elég gyakran megy bele víz, mert a fülkagylómat megmosom szappannal, majd leöblítem, csak a lyukba nem nyúlok bele, de hiába, úgy is belemegy a víz sokszor. Most is el van dugulva, gyengébben is hallok rá, meg kicsit fáj is. Borzasztó. Ilyenkor várok pár napot, hogy lejjebb menjen a dugulás (gyulladás?), aztán kezelem megint olajjal. Volt már olyan is, hogy büdös volt, akkor szódabikarbónás csepp segített rajta, az megszüntette a szagot. De ki is marta a fülemet, szóval az sem volt annyira jó. Naponta kellett volna használni egy hétig, de csak két napig tudtam, mert kimarta a bőrt. De a szagot megszüntette szerencsére.
Azt is olvastam erről, hogy a korral is jár ez, ahogy idősödünk úgy sűrűsödik egyre jobban be a fülzsír. És nekem a jobb oldali hallójárat eleve szűkebb, gondolom emiatt van az, hogy csak a jobbal van gond. 41 éves vagyok, annyira nem öreg, de nem is fiatal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!