Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Véradásból kizárás, történt...

Véradásból kizárás, történt már ilyen mással is?

Figyelt kérdés
Tegnap vért szerettem volna adni, de mivel nyáron Törökországban nyaraltunk a családdal (Belekben), így a doktornő azt mondta nem lehet és kizárt a véradásból. Hiába keresek utána, sehol nem találok semmit arról, hogy ez kizáró tényező. Ki tud erről valamit?
2019. nov. 12. 08:39
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
37%
A külföldi út önmagában nem akadálya a véradásnak, de ha helyszíne valami miatt rizikót jelent, akkor a donort kizárják a véradásból. Emiatt kell a kérdőíven jelölni a külföldi utak időpontját és helyszínét is. Például aki maláriával fertőzött területen is megfordult, minimum fél évig nem adhat vért. Azt viszont érdemes tudni, hogy aki maláriaellenes oltást kapott, minimum három évig nem lehet donor. A külföldi utakat akkor is jelezni kell, ha célpontjuk szomszédos ország volt, időszakos tiltások ugyanis bárhol előfordulhatnak.
2019. nov. 12. 09:20
 2/16 A kérdező kommentje:

Törökország maláriaveszélyes? Erre nem találok semmiféle leírást sehol. Semmiféle védőoltás nem kell oda, kisgyerekes családok nyaralnak ott folyamatosan. A kollégám Egyiptomban volt nászúton, ő meg adhatott vért.

Hol találok erre leírást vagy bármit?

2019. nov. 12. 09:41
 3/16 anonim ***** válasza:
62%
Nem fogsz leírást találni,mert nincs egységesítve ki adhat külföldi út után és ki nem. A vizsgáló orvos dönt.
2019. nov. 12. 09:59
 4/16 A kérdező kommentje:

Szuper, és akkor ez mi alapján van a döntés? Bizonyos százalékot ki kell zárniuk? Pofára?

Teljesen fel vagyok háborodva, az időmet rabolták feleslegesen, pedig a szokásos véradások után,abszolút sikeres véradást vártam.

2019. nov. 12. 10:50
 5/16 anonim ***** válasza:
45%

Ezt egy újságcikkből ollóztam:

…"az elmúlt években a betegség ismét felütötte a fejét Törökországban és Görögországban, de tavaly már Szerbiában is fordultak elő maláriás megbetegedések."

Ha beírod a keresőbe találsz több cikket is róla, pl. itt is:

[link]

2019. nov. 12. 12:35
 6/16 anonim ***** válasza:

Ezt a linket akartam:

[link]

2019. nov. 12. 12:37
 7/16 anonim ***** válasza:
67%
Hogy zárnának már ki bizonyos százalékot? Kell a vér, sokszor hiány van, csak indokolt esetben nem adhatsz vért.
2019. nov. 12. 12:44
 8/16 inspector callahan ***** válasza:

[link]

Linkeli az alkalmassági kritériumokat tartalmazó dokumentumot. Nem tudom van e újabb, de nagy változás nem valószínű hogy van.

2019. nov. 13. 10:29
 9/16 anonim ***** válasza:
73%

Velem volt már ilyen, Rómában voltam, és 2 éve novemberben amikor adni akartam, akkor épp kizáró tényező volt, ha 1 hónapon belül Rómában voltam. De csak addig élt a kizárás, amíg az utazásom és a véradás között eltelt 1 hónap. Mivel nem lettem beteg, így nem voltam fertőzött értelemszerűen.

Szerintem ezekről nincs publikus lista, a dokinál egy kis mappa volt, és abban nézte ki ezeket a korlátozásokat.

2019. nov. 13. 22:18
 10/16 b1812567 ***** válasza:
54%

Van egy folyamatosan frissített lista, ami alapján ellenőrzik az aktuális korlátozásokat.

Van, hogy csak egy adott város és környékén, rövid időintervalumon belüli látogatás kizáró ok, van amikor nagyobb időt és helyet fed le.

Lehet, hogy két héttel korábban, egy dél-franciaországi kisvárosból jelentettek olyan megbetegedést, ami alapján az akkortájt épp ott jártakat kizárják. Mivel általában van egy ablakperiódusa az adott betegségnek, így körülbelül ezen belül szűrnek.

Egyébként ilyen előfordul Magyarországon belül is, nem csak külföldi utazás esetén.

És pont ezért nem lenne sok értelme ezeket közzétenni, mert folyamatosan változik.

Persze van olyan példa is, mint a kergemarha kór esetén, amikor több éves időszakban az akkor Angliában élő, vagy hosszabb ideig ott tartózkodókat kizárják. Gyakorlatilag végleg, mert a prionokra (tudtommal) nem szűrnek.

2019. nov. 15. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!