Ha őrölt, pörkölt kávét teszek cigihüvelybe és elszívom mi bajom lehet?
Lehet venni natura boltokban zöld kávét, amit nem pörköltek meg. Abban több az illó olaj és füstöléskor a friss pörkölés is bekövetkezik. Szerintem törd apró darabra, keverd a morzsolt dohányhoz és ezt próbáld óvatosan elszívni.
Egyébként a legtöbb ártalmas dolog kicsiben nem olyan nagyon ártalmas, ezért aztán mindenki így próbálgatja az ilyesmit. Esetedben eleinte kicsit megszagolgatod. Vársz egy napot. Ha nem tapasztalsz kellemetlenséget, nem látsz kettőt a tükörben magadból, nem nő hátul ki az ízelt szelvényes farokcsont, nem hullik a hajad, stb., akkor másnap már egy negyed slukk mehet. Ismét másnap fél slukk, stb.. És már tudod is a szitut. :)))
Szerintem pocsk lenne , nm is biztos , hogy tudnád e szívni , Biztos, kellene keverni dohánnyal...de talán fűrészporral is keverhetnéd . Talán ha csak egy kicsit keversz a dohányba, megízesítheti ?
Én sodrok 35 éve, néha teszek bele fodormentát , kakukfüvet, kiszárított reszelt narancs/citromhéjat
Miguel, teljesen igazad van - a mellékhatások egy része valóban kumulatív.
De itt rövidtávú "bajról" van szó. Azt írta a kérdező, hogy elszívja. Nem azt, hogy rendszeresen pöfékelni szeretne vele.
Nyilván ezek az első tesztek. Kipróbálja, rájön, hogy nem igazán jó ez így -> nem használja. Ettől pedig a világon semmi baja se lesz, persze ha kellő óvatossággal jár el, mint írtam is. Úgy biztos nem állnék neki én sem, hogy megkérdezem egy fórumon és fogom a szálat, majd egy húzásra elszívom.
Amúgy én inkább őrölt kávé közé tenném a dohányt (vagy mást, ha jól sejtem a kérdés mögötti vonatkozásokat...) hermetikusan lezárt dobozba, hogy annak illatát átvegye.
Hetekig, hónapokig tárolva így a folyamat lassan, de biztosan végbemegy.
Vagy pl. alkoholos extrakcióval oldatba vinném a kávé illó olajait. Ezzel az illó olajat is tartalmazó löttyel belocsolnám a dohányt, majd megvárnám, míg kiszárad. (elpárolog az alkohol és a víz belőle egy kellően nagy, de zárt térben. Majd így szívnám el - persze csak akkor, ha dohányoznék.
De ezzel az egésszel az a baj, hogy magának még megcsinálja az ember alkalmi jelleggel, próbaképpen. De ha legálisan másnak is szeretne adni/eladni - tökmindegy, ahhoz már olyan költségű és időtartamú tesztekre van szükség, amit halandó ember, de még egy kisebb vállalat sem tudna megfizetni manapság... Részben az általad leírt felhalmozódó és hosszú idejű mellékhatásokra tekintettel, részben pedig a többi dohány/gyógyszer/tgy. lobbi érdeke miatt. Szóval sikertermék ebből vsz. nem lesz. Valaki játszogat a témában egyet - ennyi.
Nyilván azért faxnizik neki ennyit az ember, mert javítani szeretné a minőséget, precízebben finomított, szétválasztott alkotóelemekkel. Pl. egy alkoholos, olajos, éteres, hexános, (sebbenzines) vagy propános eljárással más és más alkotó elemcsoportok vonhatók ki és helyezhetők át a vivőanyagba.
Az is megesik, hogy a különféle kivonási módszereket kombinálják, majd a végén kapott elegyből ultracentrifugában, a vér szeparációjához hasonló módon szedik ki az egyes alkotóelemeket. Nyilván - ha mondjuk a szegfűszeg olajat, esetleg a fahéj vagy rózsaolaj illékony anyagait szeretnéd finomítani, hogy selymesebb legyen az ezzel átitatott dohányod, arra nemigen létezik ennél jobb házi-barkács megoldás. Gyakran nem csak az élvezeti érték fokozása, hanem a káros anyagok kivonása/redukálása a cél.
Ínyencek és különcök pedig mindig vannak, akik ezekért a termékekért bármit megadnának/megtennének. Lásd különféle illatosított pipadohányok, hogy keletebbre ne is menjünk, ahol a különféle édeskés ópiád származékoktól kezdve a fű nyers szagának elnyomására érthető módon sok mindent bevetnek az ezzel élők meg a belőlük élők. Nem kell részletezni, mekkora iparága és hagyományköre van arrafelé ezeknek...
Természetesen mivel ez járatlan terület és Te magad vagy saját kísérleti alanyod, így a választ rajtad kívül senki más nem adhatja meg teljes biztonsággal. Amit én a kezdeti kis dózisos ad-hoc tesztet követő tünetmentesség után tennék:
A háziorvossal felíratnék egy teljes vérképtesztet. Ezen sok minden kezdeti rendellenesség meglátszik, ha elég részletes a teszt. Különös tekintettel vörös/fehér vérsejtarányra (gyulladások, vérképzőszervi zavarok a szervezetben) Azután TSH-t is pipáltatnék a teszten még (pajzsmirigy vezérlő hormon aktivitás változás). Plusz bilirubin szintet is nézzenek (májfunkció), illetve vizelet vizsgálattal sem árt kombinálni. Ebben gennyet és vércukrot méressél. (pajzsmirigy, vesefunkciót is mutatja)
Utána csinálnék egy kéthavi szünetet a cigivel, majd újabb vérkép, (elvileg vagy javul, vagy stagnál az eredmény. Ha sokat javul, akkor gyorsan elfelejteném a projektet) majd egy kéthavi, napi egy szál után egy harmadik tesztet - már ha egyéb tünet nem jelentkezik közben. Vagyis bőröd nem sárgul be, nem sötétedik el, nem romlik látásod, nem fúvódik fel a hasad, nem szédülsz, székelési szokásaid nem változnak, légzéseden nem veszel észre romlást, idegi tönetek - reszketés, fáradékonyság, stressztűrés nem romlik - vérnyomásod nem ingadozik a szokottnál vagy a határértékeknél jobban, stb. Ez esetben persze azonnal abba kell a tesztet hagyni és figyelni a tünetek megszűnését. Vérnyomás túlzott emelkedésekor nyilván a napi dózist lehet csökkenteni...
Kibicként nagyjából ennyi ötletem lenne, ha magamon kezdenék új anyagokkal kísérletezni. De a végeredményt illetően nem lehet előre felelős jóslatokat tenni: végig kell s.ggelned ezeket és ki kell várni reménykedve a laboreredményeket.
Egyébként egy teszt sem teszt, hivatalos tesztekben ezért éveken át ismételgetik, figyelik, követik az alanyokat. Illetve az első kiscsoportos tesztek után közepes csoporton is elvégzik és statisztikáznak, gyűjtik a mellékhatás listát. Nem véletlen a 10 év, mire egy gyógyszerből ténylegesen gyógyszer lehet. Nyilván ez esetedben nem játszik... :)
Még valami: gyógyszerek rendszeres szedése esetén általában félévente kéthavi szünetet írnak elő, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni. Ezt bármilyen cuccnál hasznos volna betartani. Azaz alkohol, kávé, cigaretta, drog, stb... Remélem, minden kérdésedre kaptál elfogadható választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!