Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Fontos! Segítene valaki?...

Fontos! Segítene valaki? Dohányosok és nem dohányosok egyaránt!

Figyelt kérdés
Sziasztok!Biológia projektmunkám a dohányzásról fogom írni és arra gondoltam, hogy ha akad valaki, segíthetne.Szeretném, hogy vegyesen dohányosok és nem dohányosok írjanak a dohányzásról, hogy miként tekintenek rá, milyen "viszonyban" vannak vele, illetve mit gondolnak róla, ha dohányzik a rászokás menetét, okát és a jelenlegi dohányos életmódot, aki pedig nem dohányzik az is nyugodtan indokolhat, véleményezhet!Ha akadnak jelentkezők kérem e-mailt írjatok, legyetek őszinték, a megfogalmazás lehetőleg kulturált legyen! Előre is köszi, annak aki válaszol!
2010. ápr. 24. 09:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Mikor nem rohanok,és figyelni tudom az embereket,mindig szemet szúr,micsoda szokást csináltunk egy ártó luxusból.Furcsa megfigyelni,ahogy a szájukhoz veszik és önként a testükbe szívják azt,aminek sosem nem szabadna bejutnia oda.Mindezt megszokásból,van aki sikkből,gyengeségből.Tudom,hogy emberfeletti erő kell a leszokáshoz,de nagy meggondolatlanság nem végiggondolni,mit eredményez mindez a testben egy idő után.A másik a passzív dohányzás esete:szűk helyen,buszmegállókban,mikor nem tudunk odébb menni vagy elfordulni,akadnak akik gátlástalanul belefújják a füstöt az arcodba.Nem gondolkodnak?!És hát említsük meg azt is,milyen erősen büdös tud lenni a szája valakinek,aki épp akkor dobta el a cigit,és úgy áll szóba velem.Na és a kocsiablakból és a járókelők kezéből kipöccenő csikkekről még nem is szóltam!
2010. ápr. 24. 10:20
 2/15 A kérdező kommentje:
Köszi!!!
2010. ápr. 24. 10:28
 3/15 A kérdező kommentje:
Ilyen és ehhez hasonlókat várok!
2010. ápr. 24. 10:29
 4/15 anonim ***** válasza:
Én azért szoktam rá, mert imádtam, hogy szédelgek tőle, meg persze anyám, apám, báttyám, osztálytársaim, barátaim is dohányoznak/dohányoztak, akkor én miért ne?! Aztán később elmúlt a szédelgés, akkor meg azért folytattam, mert ilyenkor 3-4 percre el tudtam szakadni a világtól, csak én meg a cigaretta volt abban a pár percben. Mostanában igyekszem letenni, naponta 5-6 szálat szívok.
2010. ápr. 24. 11:16
 5/15 anonim ***** válasza:

én dohányos vagyok, 6 éve. 18 évesen próbáltam ki, és a szokásos menetet jártam végig énis a rászokásban. először csak kipróbálom, aztán néha-néha elszivogatok egyet-egyet, majd közösen veszünk egy dobozt a barátnőmmel, majd már magamnak veszem és ennyi. dohányos lettem.

szeretek dohányozni, nem menőzésből, egyszerűen jó érzés. viszont mindig odafigyelek, hogy hol gyújtok rá. az utcán mindig körülnézek, hogy van-e közelemben olyan ember akit jobb ha nem ér füst. az ilyen iratlan szabályokat mindig betartom a dohányzásban.

mostanában jutottam el odáig, h érzem már, hogy csökkenteni kéne, vagy teljesen abbahagyni. viszont én olyan vagyok, h amíg nem ijedek meg addig folytatom. ezt úgy értsd h amíg nincsen egyértelmű bizonyítékom h abba kéne hagynom, addig kockáztatok és szívom. viszont amint megtudnám h lekell tennem, azonnal letenném és nemszívnám többet.

2010. ápr. 24. 11:25
 6/15 A kérdező kommentje:
mindkettőtöknek köszi, nagyon jók! ha esetleg visszanéztek, vagy az újonnan érkezők beleszőhetik, h a dohányzás mely káros hatásaival vannak tisztában.
2010. ápr. 24. 11:29
 7/15 anonim ***** válasza:

Nem dohányzom. Kipróbáltam, de undorító szerintem:) A dohányzásban csak az zavar, hogy a dohányosok sokszor (tisztelet a kivételnek!) leszarják a nem dohányzókat. Egyszerűen nem fogják fel, hogy másnak is ártanak vele, nem csak maguknak. Felőlem úgy teszi tönkre az életét, ahogy akarja, de az enyémet inkább ne. Szerintem is undorító, hogy egy ilyen ártalmas dologból ekkora üzletet csináltak.

Persze vannak normális dohányosok, akik szűk helyen, kisgyerek közelében nem gyújtanak rá, nem fújják a pofámba a füstöt. Velük természetesen semmi bajom:)

Egyébként egy jó tanács: Ha projektmunkát készítesz, akkor ne véleményeket kérj. Vagy is ez sem rossz, de egy kérdőív jobb lenne szerintem.

Pl kitöltetni pár osztállyal, névtelenül a suliban, és összehasonlítani a koreloszlást.

Ilyesmi kérdések lehetnéne:

- mióta dohányzol? (milyen hosszú ideje, hány éves kortól)

- mennyit szívsz egy nap? (egy héten/hónapban)

- milyen fajtát? (itt megnézhetnéd, hogy melyik mennyi kátrányt, stb-t tartalmaz)

- próbáltál-e leszokni?

- dohányzik-e vki a családban? (megnézheted pl, hogy többen dohányoznak-e azok közül, akiknek a családjában van dohányos)

- miért kezdted el?

- mi lenne az, amiért letenné? (gyermekvállalás, anyagiak)

Esetleg egy kis teszt azoknak, akik dohányoznak:) Pl sorolja fel a káros hatásokat. És megnézheted, hogy ki mennyit tud belőle:)

Ez persze csak jó tanács:)

2010. ápr. 24. 12:16
 8/15 anonim ***** válasza:
én a 3. válaszoló vagyok és 12.16-osnak igaza van:) egy kérdőívvel sokkal pontosabb és lényegretörőbb elemzést tudnál készíteni.
2010. ápr. 24. 12:18
 9/15 A kérdező kommentje:
köszi a tanácsot:) és a véleményt. Igen tudom, h a kérdőív jó és benne is lesz :D, csak gondoltam, miután 2 dohányos projektmunkát is elolvastam, hogy megpróbálok itt is egyfajta "kutatást" végezni és a tapasztalatokat beleszőni a munkába. Így minél többen írnak annál könnyebb és érdekesebb is lehet szerintem. És még egyszer köszi a választ, nagyon hasznos :)!
2010. ápr. 24. 12:21
 10/15 anonim válasza:
Én alapjáraton a hétköznapokban nem dohányzom, sőt amikor nem dohányzom kerülöm a füstölgő embereket is. Csak akkor gyújtok rá, ha társasággal elmegyünk beszélgetni, bulizni valahová.Valahogy megfelelő alkoholmennyiség után megkívánom. A koca dohányos kategória vagyok. Úgy gondolom hogy nem tudnék rászokni, akkor már láncdohányos lennék. Ez nálam olyan dolog, mint amikor az ember kívánja a kólát, vagy bármi kevésbé egészségtelent, ha megkapom akkor megnyugszom és utána nem kell.
2010. ápr. 24. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!