Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Kaphatok infarktust?

Kaphatok infarktust?

Figyelt kérdés
16 éves vagyok és sajnos már másfél éve cigizem. Van, hogy picit többet szívok, van hogy kevesebbet. Apám szívbeteg, neki volt infarktusa, nekem meg van, hogy néha beszúr a szívem. Nem nagyon, de mikor fáradt vagyok, vagy csak úgy a nap bármelyik szakán nem túl sűrűn de beszurkál. Mikor lefekszem aludni és hallom ahogy dobog a szívem valamiért annyira félek, hogy aludni alig merek. Nekem tényleg annyira rémisztő, hogy az a "valami" bennem állandóan ritmusra dolgozik és ha megáll akkor meghalok. Szóval az a tudat, hogy rá vagyok utalva, meg hogy kedve szerint bármikor megállhat és ezzel megölhet.. Ez így kicsit bután hangzik, de nagyon félek, hogy megáll vagy valamit csinál én meg rosszul járok vagy nagyon meghalok. Lehet valami bajom vele? Benne van, hogy 16 évesen megáll valakinek a szíve? Egyik volt ismerősöm 18 évesen összeesett és meghalt az utcán. Egyszerűen meghalt. Igaz, ő már szívbetegen született, de ez mindig eszembe jut, és nagyon félek. Mit mondtok erre?
2013. okt. 16. 16:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ha apád szívbeteg akkor 95%, hogy te is örökölted. Ha tüneteid is vannak, akkor nincs miről beszélni. Menj EKG-ra. A cigi se sokat segít, de ennyi idő alatt, az nem sokat számít. Ne aggódj, egyszer mindenkinek meg kell halnia, lehet te hamarabb fogsz.
2013. okt. 16. 16:25
 2/13 anonim ***** válasza:

Azért annyira nem félsz, hogy letetted volna a cigit?!

Nem valószínű, hogy most szívinfarktust kapsz, de 25 éves korod körül már előfordulhat, hisz akkor már 10 éves bagós múlttal fogsz rendelkezni. Persze ez nem biztos, de jogos a félelmed.

Jó így élni?

2013. okt. 16. 16:26
 3/13 anonim ***** válasza:
A kockázat csökkentése érdekében szokj le vagy ha hirtelen nemtudod elhagyni szívj kevesebbet aztán ritkán.
2013. okt. 16. 16:28
 4/13 anonim ***** válasza:

Megadod a szüleid számát?

Van kedvezményes koporsóm kisebb az átlagnál neked lehet jó lenne.

2013. okt. 16. 16:28
 5/13 A kérdező kommentje:

Le akarok szokni a cigiről csak nehezen megy. De félek annyira, hogy letegyem, szóval olyan, hogy 10 éves bagós múlt, nálam nem lesz.

Köszi, megnyugodtam...

2013. okt. 16. 16:31
 6/13 anonim ***** válasza:

Mikorra tervezed a letételt?

Hamar elrepül ám a 10 év és könnyen beleragad az ember.

13 évesen szerintem te sem gondoltad, hogy 15 évesen már cigizel. Az a baj, hogy az ember a leszokás terén olyan jól eljátszmázgat magával és közben az idő meg csak halad.

2013. okt. 16. 16:38
 7/13 A kérdező kommentje:
Igen ezt észrevettem sajnos:/
2013. okt. 16. 16:42
 8/13 anonim ***** válasza:
Ne tedd le a cigit így is úgy is előbb halsz meg, legalább növeled a GDP-t.
2013. okt. 16. 16:55
 9/13 anonim ***** válasza:

Nem kellene egy 16 évest egyből lehurrogni, mikor mások csak 40 évesen ébrednek az öntudatukra vagy még akkor sem.

A dohányzást a legtöbben kipróbálják fiatal korukban, de legalább van aki ekkor teszi fel a kérdést magának, hogy megéri-e, s nem többéves dohányzás után.

Kérdező - Mivel a családban is előfordult a szívbetegség, ezért nagyobb esélyed van rá, mint egy olyannak, aki nem rendelkezik ilyen genetikai háttérrel. Ezenkívül viszont nyilván számos más tényező is közrejátszik: élettér, környezeti hatások, stressz, alkohol, stimulánsok, stb.

A dohányzás kiiktatásával nyilván már csökkented az esélyét a szívbetegség kialakulásának, de nem csak ez az egyetlen tényező, ami számít- viszont az biztos, hogy ezzel egy nagy kockázat esne le a válladról.

# 8 - Ásd el magad.

2013. okt. 16. 18:04
 10/13 A kérdező kommentje:

Utolsó: köszönöm.

Inni nem iszom, az alkoholt nagyon kerülöm és a stresszt is próbálom amennyire lehet, bár ebben a korban még biztos nincs annyi mint mondjuk 30 éves korban. Más genetikai dolgokhoz nem értek, de a cigit mindenképp le akarom tenni. Tényleg nem akarok 16 évesen meghalni...

2013. okt. 16. 18:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!