A cigi füst beszívása miatt nőhet valaki kisebbre?
Nem. A magzati életben visszaveti a fejlődést,de később a növés nem ettől függ.
Legtöbbször genetikai okai vannak,de:
"A megszületést követően a gyermekkori betegségek (szív, tüdő, vese és egyéb krónikus, pl. bélrendszeri, idegrendszeri), a társadalmilag hátrányos helyzet (pszichoszociális kórokok, táplálkozási problémák) okozhat elmaradást a fejlődésben. Kiemelkedő fontosságúak a hormonháztartásbeli problémák, melyek többnyire az agyalapi mirigyet és a pajzsmirigyet érintik. Előbbi a növekedési hormon, utóbbi a pajzsmirigy hormon elválasztásáért felelős. A hormonzavar hátterében a genetikai okokon túl a méhen kívüli élet fertőzései, de akár sérülés vagy daganatos megbetegedések is állhatnak."
Szépen lepontoztatok,de én viszont ismerek olyat(nem egyet),aki egészen fiatal kora óta dohányzik.Köztük sajnos magam is- 175 cm magas vagyok,ami az én korosztályomban(az 1960-as évek eleje,közepe),viszonylag magasnak számít. De ez csak az én tapasztalatom. Viszont ezen túl a tények,
a növekedést befolyásoló tényezők a következők:
genetikai tényező és növekedési minták, mint például
a családtagok testmagassága
mikor éred el a pubertás kort
bármilyen krónikus betegség
táplálkozás
Mindent nem lehet a dohányzásra fogni!
Jogos, nem lehet mindent a dohányzásra fogni, főleg, mert a testmagasság tényleg elég multifaktoriális dolog. De! Amit én írtam, az bizonyított. Például, a kötőszövet szintézisébe is belezavar, ezért van, hogy sok dohányosnak beesett szeme, dohányoskarcsú alkata van. Sokan, akik fiatalon elkezdik, a mellük sem nő ki rendesen. Éreztem, hogy valaki felhozza, hogy aki fiatalon dohányzik általában olyan rétegből jön, ahol ételre sincs pénz, és ezért néz ki úgy, ahogy, de ez nem igaz. Sok újgazdag gyereket ismerek, aki ilyen fiatalon kezdi, mert nincs jobb dolga, ahogyan középosztálybelieket is.
Persze másoknak semmi bajuk, de én sem a hasamra ütve írtam. Azért írtam, mert így van, minthogy az is elfogadott tény, hogy a dohányzás rákkeltő, hiába érvelne valaki azzal, hogy nem igaz, mert az egyik barátja is régóta dohányzik, és nem rákos. Mindenki máshogy reagál az ilyen behatásokra. Valakinek teljesen homogén a mája több év masszív alkoholizmus után, valakiben nem alakul ki a rák ugyanannyi cigi után, mint akinek igen, valakinek szemét kaján alapuló étrenddel is viszonylag normális a vérképe.
Szóval nem sértésből, de aki most guglizta ki a választ, az maradjon csöndben. Senki normális logikájú ember nem gondolhatja, hogy egy fejlődő szervezet működésébe ne szólna bele hatványozottan a dohányfüst, például az osteogenesisbe a diaphysisben! Vagy bármi másba, ahogy már írtam.
De nem szóltam, mindenki azt csinál magával, amit akar. Én voltam a hülye, hogy megint megszegtem a fogadalmamat, és visszajöttem ebbe a kategóriába írni, mert itt csak a leszavazás megy, meg a féligazságokon alapuló egymással való vitázás.
ddrake! Ez nem CSAK google! Tanítják a dohányzás káros hatásait(nekem is). De a testmagasságba NEM SZÓL bele.
Senki nem írta,h a dohányzás egészséges dolog,de azt el kell fogadni,h mindenki másképp reagál rá. ha genetikailag hajlama van valakinek rákos daganat kialakulására,azt elősegíti a dohányzás.De ez igaz nagyon sok más anyagra is.
Az alkohol pedig,ha tetszik,ha nem "mérgezi" a májat. Én is találkoztam a munkám során,olyan emberrel,akinek a májfunkciós értékei normálisak voltak több év masszív alkoholizmus után.De ehhez tudni kell,h egy idő után paradox módon a májfunkciók normális értéket mutatnak. Ez nem azt jelenti,h a májnak semmi baja. Sőt!
De itt a kérdező a növekedésre volt kíváncsi,arra pedig a válasz:NEM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!