Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Mit tegyek? Tüdőrákom lehet?

Mit tegyek? Tüdőrákom lehet?

Figyelt kérdés

az elöbb nézegettem a kérdéseket és ott le van írva a tüdőrák tünetei(dohányzom) de csak 3 éve és 16 vagyok igaz töltött cigit szívtam mindig is.lehetek ilyen fiatalon rákos?

-fogyás<-- van

-légszomj<--van

-mellkasi fájdalom<--- van,gyakran.

-gyakori köhögés<--- óránként kb 8 szor hanem többször álmomba is.

-véres köpet<--- nincs

2009. aug. 15. 15:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
47%
a köpet már akk van ha menthetetlen az ember és a tüdeje bevérzik kicsit, annyit tegyél h eldobosz a f*szomba a cigit ;D és nem nyúlsz hozzá még ha meg is fulladsz a hiányában akk se
2009. aug. 15. 15:47
 2/14 anonim ***** válasza:
39%
Ennyi idő alatt még nem lehet rákot kapni, az évtizedek alatt alakul ki a dohányzónál, ám a légszomj meg a köhögés egy jó kis idült hörghurutra utal, ami már pár év után jelentkezik. talán épp itt az ideje, hogy abbahagyd a bagót.
2009. aug. 15. 15:48
 3/14 anonim ***** válasza:
65%
Nem gondolom, hogy ennyi idő után rákos lettél a cigitől. Lehet téged jobban irritál, mert még iszonyúan fiatal vagy ehhez. Minden esetre menj el tüdőszűrésre és szokj le minél hamarabb. Még esélyes, hogy teljesen helyre áll a szervezeted, hiszen nem szívod annyi ideje.
2009. aug. 15. 15:49
 4/14 A kérdező kommentje:
de én attól szeretnék elmenni tüdőszűrésre a házi orvosomtól kérhetek beutalót ingyenenesen?
2009. aug. 15. 15:50
 5/14 anonim ***** válasza:
68%

A tüdőszűréshez egy tüdőgyógyászati vizsgálat is hozzátartozik ( jobb helyeken) nem csak a mellkas röntgen. Ha tüneteid vannak igenis menj el, kortól függetlenül, nem csak évek alatt alakulhat ki tdőrák és nem csak időseknél...egészségügyben melózom egy jó ideje és láttam már ezt azt.ü

Szóval tüdőgyógyászatra kérd a beutalót, ahol meg is hallgatják a hátadat satöbbi és kapsz ott majd egy mellkas röntgenre beutalót. Ha nincs is bajod igenis évente el kell járni ellenőriztetni magad, ha dohányzol ha nem, ugyanis nem csak dohányzók lesznek tüdőrákosak.

Az eredmény másnapra megvan és nyugi kevés az esélyed rá, de azért menj el.

27/N egészségügyis.

2009. aug. 15. 15:57
 6/14 anonim ***** válasza:

sztem a tüdőszűrés mindenképpen fizetős (legalábbis nálunk) idézet: "Az egészségbiztosító tájékoztatása szerint a tüdőszűrés akkor ingyenes, ha az ÁNTSZ azt járványügyi helyzet miatt kötelezően elrendeli, továbbá, ha a háziorvos a beteg vizsgálata során szükségesnek tartja egy esetleges tbc-s fertőzés meglétének kizárását és ezért a beteget beutalja a tüdőgondozóba, ahol a kapott beutaló alapján a vizsgálatot elvégzik. Mindazon esetekben, amikor nem az előzőekben leírtak alapján - járványügyi okból kötelező szűrés, vagy beutalóval diagnosztikai célt szolgáló szűrés - kerül sor a szűrésre, a szűrés térítésköteles az azon résztvevő számára"

Egyébként nem értelek, itt vannak a jelek. Csak véletlenül nem írtad le hogy már abbahagytad, vagy nem is?

2009. aug. 15. 15:58
 7/14 A kérdező kommentje:
nem hagytam abba csak egy két szánalmas próbálozásom volt. szóval a dokim kitud adni egy ilyen beutalót és akkor ingyenes?
2009. aug. 15. 16:03
 8/14 anonim ***** válasza:
68%

Az elöttem szólónak igaza van a törvényt illetően de nálunk sem kérnek el pénzt érte....és nem is halottam más egészségügysi kollegától hogy valóban érnének el érte pénzt. Ha valakinek ilyen problémái vannak az különben sem az éves szűrést jelenti, hanem kivizsgálást melynek része a mellkas rtg.

27/egészségügy.

2009. aug. 15. 16:04
 9/14 anonim ***** válasza:

Ha ilyen fiatalon ilyen súlyos tüneteid vannak, az súlyos dologra utal. Nem kell 20 évig dohányozni ahhoz, hogy valaki tüdőrákos legyen. Mindenkinek egyéni hogy mennyi idő alatt alakul ki valami és milyen súlyosan. Mindenképp orvos! Az előző egészségügyis szépen leírta, hová kell menned. Nálunk a tüdőszűrő nem fizetős, csak ha munkaalkalmassághoz kell. De tényleg hallottam, hogy egy közeli településen meg fizetős, úgyhogy mostmár nem tudom, de elvileg ingyenesnek kéne, hogy legyen. Mindenképp ki kell, hogy vizsgáltasd magad! Ne halasztgasd!

(ápoló)

2009. aug. 15. 16:05
 10/14 anonim ***** válasza:
36%
Hogy tudd: a tüdőszűrés sz..t sem ér, nem mutatja ki a tüdőrákot, de még mást sem. Nem rákra gyanakodnék, de a fogyás azért elgondolkoztat. Inkább azt mondanám, hogy valamelyik stádiumu /kezdődő, középsúlyos, súlyos/ COPD-d van. Ez kifejezetten a dohányosok betegsége elsősorban, de más szennyeződéstől is lehet. Erre utalnak: légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős köhögés főleg reggel, este és éjszaka is. Ha a köpeted /még nem/ színes, szerencséd van. Ez a betegség két részből áll: krónikus hörgőgyulladás + enfizéma, vagyis tüdőtágulás. A betegség NEM gyógyítható, de lassítható. Akár 20-30 évig is el lehet vele élni, ha vigyáz az ember magára. De: a cigit azonnal tedd le és még egy: nehogy igyál. Tartózkodj mindenfajta légszennyezéstől amennyire csak lehet. A légzésvizsgálat állapotodra teljes választ ad. Tüdőgondozóban jelentkezz, ahol ezt elvégzik.
2009. aug. 15. 16:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!